Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 september 2011

Dikke mensen bewegen anders dan dunne mensen

Door: Karine

Is overgewicht een belasting voor het kraakbeen en krijgen dikke mensen daarom last van hun gewrichten? Misschien niet, zo stellen Rotterdamse onderzoekers voorzichtig in Obesity Reviews. Zij concluderen uit een review dat mensen met een BMI hoger dan 30 op een andere manier bewegen dan mensen met een normaal gewicht. Mogelijk zorgt juist deze manier van bewegen voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoartritis.

In de review werden 12 studies geanalyseerd. Daaruit bleek dat mensen met ernstig overgewicht inderdaad hun gewrichten op een andere manier belastten. Ze lopen met kleinere en bredere stappen, waarbij het contactmoment met de grond verlengd was en de tenen meer naar buiten stonden dan bij mensen met een normaal gewicht. Ook andere bewegingen, zoals uit een stoel opstaan, verliepen volgens afwijkende patronen.

Hoewel de onderzochte studies zeer heterogeen waren, concluderen de auteurs dat de biomechanische gewrichtsbelasting bij obese personen anders is dan bij gezonde mensen. Mogelijk is er een causaal verband met kraakbeendegeneratie.

Bron: NTvG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten