Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 december 2014

Diëtist behandelt vaker ondervoeding dan overgewicht

Door: Mary

diëtist behandelt vaker ondervoeding dan overgewicht

Ondervoeding, diabetes en overgewicht zijn de 3 gebieden waarop de Nederlandse diëtist het meest adviseert. Diëtisten zien vooral steeds meer patiënten en cliënten met ondervoeding. Dat blijkt uit de resultaten van de grote Nieuws voor diëtisten enquête, die in het najaar van 2014 is gehouden onder 727 deelnemers.

Ondervoeding is met 44% de meest aangegeven aandoening waarbij diëtisten adviseren. Dat is een flinke toename ten opzichte van voorgaande jaren: in 2013 en 2012 was dat bij 39% van de respondenten in 2011 bij slechts 35%.   

Diabetes en ondervoeding worden dit jaar vaker genoemd dan overgewicht. Overgewicht was vorig jaar met 45% de meest aangegeven aandoening waarbij diëtisten adviseren. Het is voor het eerst dat ondervoeding de lijst aanvoert en ook het percentage diëtisten dat fragiele ouderen behandelt, is hoger dan voorgaande jaren. Een op de 6 diëtisten behandelt fragiele ouderen, tegenover 1 op de 8 vorig jaar.

Dit jaar is voor het eerst gevraagd naar advisering bij het prikkelbare darmsyndroom. Dat 1 op de 7 diëtisten aangeeft patiënten met deze aandoening te behandelen, komt waarschijnlijk door de populariteit van het FODMAP dieet. Diëtisten zien de opkomst en populariteit van het FODMAP dieet dan ook als een positieve ontwikkeling. Van alle deelnemers beoordeelt 77% de aandacht voor het FODMAP dieet als positief.

Andere ontwikkelingen die diëtisten positief vinden: 

  • Evidence based werken binnen de diëtetiek (89% beoordeelt dit als positief)
  • De vrije toegang van de diëtist (81% beoordeel dit als positief)
  • Een hogere aanbeveling voor groente en fruit (77% beoordeelt dit als positief)
  • De grote aandacht voor glutenovergevoeligheid (69% beoordeelt dit als positief)
  • De campagne Dieet dit Dieet dat (59% beoordeelt dit als positief)
  • De grote aandacht voor het laag-koolhydraatdieet (57% beoordeelt dit als positief)

Negatiever zijn diëtisten over de grote aandacht voor superfoods (62% beoordeelt dit als negatief) en de angst van consumenten voor toevoegingen als e-nummers (57%  beoordeelt dit negatief) .

Meer uitkomsten van de Nieuws voor diëtisten enquête zijn te lezen in het volledige  rapport op de website.

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten