Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 juni 2015

Diabetes type 2 niet alleen gerelateerd aan Westerse eetgewoontes

Door: Angela

Diabetes type 2 niet alleen gerelateerd aan Westerse eetgewoontes

Er moet meer aandacht komen voor niet-Westerse eetgewoontes in voorlichting bij diabetes type 2. Ook in Surinaamse, Marokkaanse en Turkse eetpatronen zijn voedselgroepen aan te wijzen als roti en nasi, die het risico op diabetes verhogen. Dat stelt promovenda Louise Dekker van het AMC in haar proefschrift, waarop ze 29 mei is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Een Westers voedingspatroon, gekarakteriseerd door veel rood vlees, snacks, vet en weinig vezels, is geassocieerd met een verhoogde bloedsuikerspiegel en levert een verhoogd risico op diabetes type 2. Uit onderzoek van het AMC onder Amsterdammers blijken typisch Westerse eetgewoontes niet de enige indicator voor het risico op diabetes type 2 te zijn. Bij deelnemers van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse afkomst blijkt er verband met andere, deels etnisch specifieke, voedingsmiddelen.
De invloed van het "klassieke" Westerse voedingspatroon is dus minder eenduidig dan tot nu toe werd aangenomen, concluderen de onderzoekers. Voedingsvoorlichting bij diabetes is momenteel echter wél gericht op dit type voeding. De onderzoeker vinden dat men in de voedingsvoorlichting ook  aandacht moet besteden aan traditionele voedingsmiddelen van etnische groepen.

Bron: AMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten