Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 november 2010

Diabetes? Naast cardio- ook krachttraining

Door: Karine

Krachttraining

Naast gezonde voeding heeft sport en bewegen een gunstig effect op diabetes. De combinatie van diabetes en krachttraining werkt daarbij het best om de bloedsuikers te verlagen en gewicht te verliezen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het novembernummer van de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Een groep van 245 personen met diabetes volgden gedurende 9 maanden 3 keer per week een training van 45 minuten. Er waren 3 soorten training: alleen cardio, alleen kracht en een combinatie van beide. Een controlegroep deed alleen stretching en ontspanningsoefeningen. In de groep die cardio combineerde met krachttraining viel men gemiddeld 1,7 kilo af, in de krachttraininggroep was dat 1,5 kilo. In alle sportgroepen nam de middelomtrek af, maar bij groep die alleen cardio deed was er geen gewichtsverlies. Ook in de andere groepen daalden de bloedgluosewaarden, maar niet significant ten opzichte van de controlegroep. In de cardio-krachtgroep daalde het Hb1Ac met 34%, een significante verbetering.

Bloedglucose is brandstof voor de spieren, en daardoor heeft cardiotraining een gunstig effect op de bloedglucosewaarde. Maar door krachttraining wordt extra spierweefsel opgebouwd, waardoor het bloedsuikerverlagende effect wordt versterkt.

Bron: JAMA


Dic van Aalst, , 07 december 2010:
Klopt, heb het zelf ondervonden

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten