Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 juli 2011

Diabetes: meer noten, minder koolhydraten

Door: Karine

De rol van gezonde vetten in het diabetesdieet wordt steeds belangrijker, vanwege het gunstig effect op het HDL cholesterolgehalte en het bloedglucose. Zijn noten daarom geschikt voor mensen met diabetes? In dit onderzoek, gepubliceerd in Diabetes care, namen 117 mensen met diabetes de proef op de som. Een groep kreeg dagelijks 75 g noten (ongeveer 475 kcal), de controlegroep kreeg dagelijks een muffin (zelfde hoeveelheid energie) en de derde groep kreeg een halve portie noten met een halve muffin.

In de notengroep verbeterde het HbA1c, het LDL en het HDL cholesterol. In de andere twee groepen werd geen significant effect gezien. De onderzoekers concluderen dat noten een goede vervanging zijn voor koolhydraten in het diabetesdieet.

Bron: Diabetes Care


Dianne van den Berg, , 20 juli 2011:
ik behandel vaak ondervoede oudere diabeten, waarbij ik niet minder kh adviseer aangezien ze vaak al een lage inname hebben door een totale lage inname van voeding. Noten zijn bij slikproblemen en een klapperend gebit ook niet altijd een succes.. en pindakaas plakt aan het gebit...
karine hoenderdos, , 19 juli 2011:
@Sharyn: natuurlijk! en dat is nu eenmaal zo bij voedingsonderzoek: je kunt niet 1 ding veranderen.
@Dianne: goede vraag, kan het zo gauw niet vinden.
maar adviseren jullie allebei al minder koolhydraten aan mensen met diabetes dan?
Dianne van den Berg, , 15 juli 2011:
En hoeveel zijn deze mensen aangekomen na deze dagelijkse portie noten/muffin?
Sharyn Sligte, , 15 juli 2011:
Is dat niet 1+1=2? De ene groep eet dus minder koolhydraten en meer onverzadigd vet. Dan kun je op je vingers natellen dat er een verbetering in HbA1c en cholesterol plaats vindt en in de andere groep met muffins niet. Of denk ik nou te simpel?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten