Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 juli 2011

Diabetes beïnvloedt hart- en leverstofwisseling

Door: Reina

Lichaam met organen

Patiënten met diabetes type 2 hebben een afwijkende stofwisseling van hart en lever. Ook de pompfunctie van het hart is anders. Bovendien  heeft veel levervet bij deze patiënten een ongunstige hartstofwisseling tot gevolg. Dit alles blijkt uit het onderzoek van internist Luuk-Jon Rijzewijk, die op 4 juli gepromoveerd bij het VU medisch centrum.

Veel patiënten met type 2 diabetes mellitus ontwikkelen cardiovasculaire ziekten, wat een grotere kans geeft op voortijdig overlijden. Veel patiënten hebben een hoge bloeddruk of vaatptroblemen als onderliggende oorzaak. Maar er is ook een groep patiënten met type 2 diabetes die hartfalen ontwikkelen zonder vaatproblemen of hoge bloeddruk. Dit heeft te maken met een veranderde stofwisseling van het hart en daaraan gerelateerde verstoringen in de hartcellen. Deze veranderingen treden ook op in de lever, zo ontdekte Rijzewijk toen hij de stofwisseling van hart en lever bij patiënten met diabetes type 2 onderzocht.

Rijzewijk keek tevens naar het effect van twee veel gebruikte bloedglucoseverlagende medicijnen. Hij concludeert dat het gebruik van pioglitazon in vergelijking met metformine de werking van het hart verbetert en de hart- en lever stofwisseling gunstig beïnvloedt, echter zonder een effect op de energiebalanse van het hart en de hoeveelheid vet in de lever.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten