Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 juli 2015

Dementie voorkomen door gezonde leefstijl

Door: Reina

Dementie voorkomen door gezonde leefstijl

Maar liefst een derde van de mensen die dementie krijgt, had de ziekte kunnen voorkomen. Namelijk door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren zoals roken, diabetes en hoge bloeddruk. Met name de invloed van hypertensie speelt een rol. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van gegevens van het grootschalige bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam. De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd in BMC Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de vermijdbare risicofactoren groter is geworden. Ook is er een verschuiving van deze factoren, vergeleken met 25 jaar geleden. Volgens de onderzoekers speelden vroeger met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol en hadden diabetes, een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiënten met dementie. Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu dat dit aandeel is gestegen tot 30%. De grootste boosdoener is een te hoge bloeddruk. Ook speelt diabetes nog steeds een rol. Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.

Tweede grote risicofactor is een een lage opleiding. Mensen die een hoge opleiding hebben genoten, hebben minder kans op dementie. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren, omdat er als het ware meer reservecapaciteit is om de gevolgen van de ziekte op te vangen.

Dat roken en een hoogcholesterolgehalte een minder grote risicofactor zijn geworden komt volgens de onderzoekers mede door betere voorlichting, preventie en behandeling. Toen 25 jaar werd gestart met het onderzoek rookte 30% van de deelnemers, nu nog maar 10%. Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn gestart meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit wijst er op dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen.
Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten