Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 april 2015

De rol van melk in gezonde, duurzame voeding

Door: Angela

Debat tijdens symposium ‘De rol van melk en melkproducten in gezonde, duurzame voeding’

Is melk noodzakelijk in een gezond voedingspatroon? Daarover discussieerden circa 50 deelnemers tijdens het debat op het symposium ‘De rol van melk en melkproducten in gezonde, duurzame voeding’. De Nederlandse Zuivel Organisatie organiseerde dit symposium, in samenwerking met het European Milk Forum, op 24 april in Den Haag. De meeste deelnemers waren het erover eens dat melk belangrijk is, maar niet strikt noodzakelijk. In de Nederlandse voeding zijn melkproducten belangrijke leveranciers van voedingsstoffen. Om melkproducten op een gezonde manier uit de voeding weg te laten, moet je daarom wel verstand van voeding hebben.

Een ander vraagstuk dat aan de orde kwam was: ‘Wat is belangrijker: gezondheid of duurzaamheid?’ De meningen daarover waren flink verdeeld. Circa 2 op de 3 deelnemers verkoos gezondheid boven duurzaamheid. Sommigen noemden als argument dat een gezonde voeding automatisch duurzamer is. Anderen kozen voor gezondheid, omdat op dat gebied nog steeds de meeste winst te behalen is. Want ook al weten we inmiddels wat gezonde voeding is, tot een gedragsverandering bij de consument heeft het nog niet geleid. Dit in tegenstelling tot duurzaamheid: er is nog geen consensus over wat een duurzame voeding precies is.

Deze mening werd niet door iedereen gedeeld: het verminderen van verspilling is een simpele boodschap voor consumenten, waar ook veel winst mee is te behalen. Voorstanders van duurzaamheid vinden gezondheid  te individualistisch. Duurzaamheid zien ze als veelomvattender: daarin zit ook de gezondheid van de toekomstige generaties. Eén van hen verwoordde het als volgt: ‘Gezondheid is korte termijn. Duurzaamheid is gezondheid op de lange termijn.’ (AS)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten