Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 april 2011

De diëtist bij de behandeling van de oncologische patiënt

Door: Christel

Marian Bokhorst, Aart Beeker, Harriët Jager

Tijdens de expertmeetings van Nutricia Advanced Medical Nutrition over “De rol van de diëtist bij de behandeling van de oncologische patiënt; noodzakelijk of niet” werd  flink gediscussieerd tussen panelleden onderling en diëtisten in de zaal. Nagenoeg iedereen was het er over eens dat de diëtist niet altijd noodzakelijk is bij alle vormen en stadia van kanker. Ook de stelling “De 70-plusser met kanker heeft andere zorg nodig dan een jongere volwassene met kanker” had veel medestanders. Gooke Lagaay, internist geriater in het Spaarne Ziekenhuis pleit voor andere zorg en extra aandacht voor ouderen: ‘We moeten screenen zodat ze verzekerd zijn van een voedingsadvies.’ Harriët Jager, diëtist-onderzoeker in het UMC Groningen gaf aan dat het herstel van ouderen vaak slechter is en dat ze sneller uitgedroogd zijn. Dat vraagt extra voedingsaandacht en aanpassingen. Diëtist Lisette van Miert, van Instituut Verbeten was daarbij vooral van mening dat het belangrijk is dat ouderen de juiste bejegening krijgen: ‘Vaak heb je bij ouderen de neiging om softer met ze om te gaan. Patiënten zijn immers al oud en hebben al jaren bepaalde gewoontes. Je gunt ze die oude gewoontes maar deze zijn vaak tegenstrijdig met de behandeling die je wilt bieden. Want door de leeftijd en alles wat daar aan veranderingen bij komt kijken, moet de lat voor voedingsveranderingen juist extra hoog liggen…’

Een uitgebreid verslag van deze expertmeeting is binnenkort te vinden op de website van Nutricia Advanced Medical Nutrition.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten