Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 november 2014

Consument is grootste verspiller

Door: Angela

Consument is grootste verspiller

In Nederland verspillen consumenten jaarlijks 47 kilo voedsel per persoon. Zuivel is het meest verspilde product in Nederland, gevolgd door brood, groenten, fruit en de groep sauzen en vetten. Dit werd duidelijk tijdens het NVVL-symposium “Voorkómen, kliko of hergebruik? Voedselverspilling onder de loep”, dat op 13 november bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen is georganiseerd. De Europese Unie wil 30% minder voedselverspilling in 2025 en heeft 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de voedselverspilling. De doelstelling van de Nederlandse overheid is om in 2015 20% minder voedsel te verspillen dan in 2009. Maar uit een tussentijdse meting blijkt dat de verspilling in 2012 nog op hetzelfde niveau zat als in 2009. Volgens Karin Bemelmans van het Voedingscentrum belandt 10 à 15% van de aankoophoeveelheid van de meeste producten uiteindelijk in de vuilnisbak. Bij rijst, pasta en brood zelfs nog meer: Zo wordt van rijst 31% verspild en van pasta en brood 18%. Teveel bereid en het verstrijken van de houdbaarheidsdatum zijn belangrijke redenen voor consumenten om eten weg te gooien. Bemelmans: ‘Het individuele probleem is klein; het gaat om 140 gram voedsel per persoon per dag. Maar op macroniveau is het effect groot.’ Volgens Bemelmans is niemand tegen het verminderen van voedselverspilling, al hebben mensen wel een te positief beeld van wat ze al doen. Bewustwording is dus belangrijk. Het Voedingscentrum gebruikt in de voorlichting de indeling “slim kopen” (boodschappenlijstje maken), “slim koken” (Eetmaatje) en “slim bewaren” (bewaarwijzer). Bemelmans: ‘Dat lijkt te werken, als is het proces van gedragsverandering een lange weg’. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten