Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 april 2013

Chips bevat vaak acrylamide

Door: Angela

zakje chips

De industrie probeert het acrylamidegehalte in levensmiddelen terug te dringen, maar dat lukt nog niet altijd, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van 12 merken naturelchips bevatten er 3 relatief veel acrylamide. Wel blijkt de hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek sterk gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek in 2009.

De Consumentenbond raadt consumenten aan om niet teveel voedingsmiddelen te consumeren waarin veel acrylamide kan zitten, zoals chips en friet, tot er meer duidelijk is over de risico´s hiervan. Sinds 2002 is bekend dat acrylamide in voeding zit; een potentieel kankerverwekkende stof. Acrylamide ontstaat vooral in zetmeelrijke producten die meer dan 120°C worden verhit. Bij friet en chips kan de acrylamidevorming aan de soort aardappelen liggen, maar ook aan het productieproces. Fabrikanten met te veel acrylamide in hun producten krijgen een waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en worden geacht hun productieproces aan te passen.

Bron: Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten