Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 juni 2017

Britse richtlijn adviseert niet alle noten te vermijden bij allergie

Door: Angela

Britse richtlijn adviseert niet alle noten te vermijden bij allergie

Mensen met een pinda- of notenallergie hoeven niet alle notensoorten te vermijden, maar alleen de soort(en) waar ze allergisch voor zijn. Dit voorkomt een te strenge dieetbeperking. Bij eten buitenshuis kan het overigens wel verstandig zijn om alle noten en pinda’s te vermijden, omdat niet iedereen noten van elkaar weet te onderscheiden en vanwege het risico op kruisbesmetting. Dat stelt de British Society for Allergy and Clinical Immunology in een nieuwe richtlijn, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical & Experimental Allergy.

Oraal allergie syndroom

Bij hooikoorts kan er sprake zijn van kruisovergevoeligheid voor eiwitten uit noten (en fruit en groenten). Dit wordt het oraal allergie syndroom genoemd en uit zich in een branderig, jeukend gevoel op de lippen, mondholte of keel direct na consumptie van bepaalde noten. Officieel is het oraal allergie syndroom een vorm van notenallergie, omdat er ook sprake is van een IgE-gemedieerde reactie op eiwitten uit noten. Toch zijn de symptomen meestal mild en is het niet nodig om de betreffende noot te elimineren uit de voeding.

Vroege introductie

Een allergie voor pinda’s of noten komt voor bij 2% van de kinderen en 0,5% van de volwassenen. Het wordt meestal in de eerste 5 levensjaren ontdekt en blijft vaak levenslang aanwezig. Deskundigen verwachten in de toekomst een toename van deze allergie, omdat het momenteel vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen. Het risico is verhoogd bij jonge kinderen met ernstig eczeem of een ei-allergie. Toch kan een vroege introductie van pinda’s en noten in de voeding van jonge kinderen juist bijdragen aan de preventie, aldus de Britse richtlijn.

Bronnen: British Society for Allergy and Clinical Immunology en BMJ


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten