Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 februari 2014

Bliksemsnel stoppen dankzij tyrosine

Door: Reina

stop

Je rijdt in de auto en plotsklaps rent een spelend kind de weg op. Remmen is op zo’n moment de directe reactie. Wie dan net spinazie of eieren heeft gegeten, doet dat bliksemsnel dankzij het aminozuur tyrosine in deze producten. Dat blijkt uit onderzoek van cognitief psycholoog Lorenza Colzato gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychologia.

Colzato en haar collegae schiepen een situatie waarin testpersonen op willekeurige momenten een repetitieve handeling moesten onderbreken. De onderzoekers gebruikten daarvoor een stoptaak: de deelnemers kregen opdracht goed naar een beeldscherm te kijken. Telkens als er een groen pijltje verscheen moesten ze zo snel mogelijk een knop indrukken. Daarbij moesten ze ook nog opletten dat ze de knop kozen die correspondeerde met de richting van het pijltje. Als er een rood pijltje op het scherm kwam moesten ze juist helemaal van het toetsenbord afblijven. De deelnemers kwamen 2 maal naar het testlab. Een keer kregen ze vooraf sinaasappelsap te drinken waar tyrosine doorheen was geroerd, een andere keer zat er slechts een placebo in. Na de tests bleek dat de testpersonen beter presteerden op de stoptaak als ze sap met tyrosine hadden gedronken.

Naast het positieve effect van tyrosine op de reactiesnelheid, zijn er meer voordelen. Colzato: ‘Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosinerijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar.'

Tyrosine komt voor in onder meer spinazie, eieren, hüttenkäse en soja. Wie niet genoeg van dit aminozuur binnenkrijgt, maakt te weinig dopamine aan en dat kan leiden tot depressie en apathie.

Bekijk ook video Eating to stop van Lorenza Colzato.

Bron: Universiteit Leiden


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten