Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 juli 2014

Biologische voeding bevat tóch meer voedingstoffen

Door: Reina

Biologische voeding bevat tóch meer voedingstoffen

In tegenstelling tot eerdere meta-analyses bevat biologische voeding een aanzienlijk hoger gehalte aan antioxidanten dan niet-biologische voeding. Dit blijkt uit een recente meta-analyse, gepubliceerd in British Journal of Nutrition.

In de meta-analyse zijn 343 peer-reviewed artikelen onder de loep genomen. Biologische voeding bevat maar liefst 69% meer flavanonen dan niet-biologische voeding. Voor andere antioxidanten is dat: fenolen +19%, stilbenen +28%, flavonen +26%, flavonolen +50% en anthocyaniden +51%.

Verder bleek er 6% meer vitamine C in de biologische producten te zitten, maar opmerkelijk genoeg 15% minder vitamine E. De onderzoekers hebben ook gekeken naar residuen van pesticiden. Die bleken in gangbare gewassen 3-4 keer meer voor te komen dan in de biologische varianten. In de biologische gewassen vond men bijvoorbeeld gemiddeld 48% minder cadmium.

Marion Nestle, hoogleraar voeding New York University,is in The New York Times geïnterviewd over de meta-analyse en heeft wel het nodige commentaar, te lezen op haar eigen blog. Ze stelt dat het onderzoek niet geheel onafhankelijk is, vanwege de sponsors  en het doel van de studie twijfelachtig is.

Bron: Eurekalert


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten