Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 maart 2013

Beweeginterventies op school beperkt effectief

Door: Angela

Schoolkinderen in de gymzaal

Meer fysieke beweging, minder TV kijken en een verbeterde longfunctie. Dat is het resultaat van beweeginterventies op school bij kinderen tussen 6 en 18 jaar, zo concludeert een Cochrane review. Er is geen effect gevonden op BMI, bloeddruk en cholesterolgehalte.

In de review zijn 44 gerandomiseerde studies onder ruim 36.000 schoolkinderen op een rij gezet. De interventies duurden tussen 3 maanden en 6 jaar en werden schoolbreed uitgevoerd. Vergeleken met de controlegroepen spendeerden de kinderen uit de interventiegroepen 5 tot 45 minuten per schooldag meer aan beweging. Aan TV kijken spendeerden ze 5 tot 60 minuten per dag minder.

Bron: The Cochrane Library


Mariska Rinkel, , 19 maart 2013:
Dr. Erik Scherder (VU) gisteren horen spreken. Hij gaf duidelijk een effect aan van bewegen op de ontwikkeling van de frontale cortex en het minder snel vorderen van dementie bij actieven. Wel degelijk lange termijn effect dus van meer beweging.
Toine Peters, , 19 maart 2013:
Toch al een mooi resultaat, bij meer bewegen hoort ook een gezond en gevarieerd eetpatroon. Daar is ook een belangrijke taak voor de ouders weggelegd. Dus educatie op dit vlak zou zeker geen overbodige luxe zijn..
Na 5 minuten beweging val je niet af, maar dat is geen verassing. Dit moet minimaal een uur per dag zijn matig intensief. Helaas gebeurd dat niet meer bij onze Ipad generatie. Voor mij nog onvoorstelbaar dat er nog steeds een vette hap verkocht wordt op scholen, tijdens de lunch, Zelfs met instemming van bedrijven, die er belang bij hebben. Toch is het bewegen op scholen heel belangrijk. De winstpunten zoals hierboven beschreven is een mooi "klein" begin. Schrap onzinnige lessen of vul de vele vrije tijd die ze nu dikwijls hebben op met meer sport .. Win win situatie, je leert meer sociale eigenschappen, je wordt gezonder en ook nog slimmer!! :)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten