Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 augustus 2014

Bepaalt het darmmicrobioom ons eetgedrag?

Door: Reina

Bepaalt het darmmicrobioom ons eetgedrag?

Bacteriën in de darm zouden wel eens onze stemming en ons verlangen naar eten kunnen beïnvloeden. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers op basis van een review, gepubliceerd in BioEssays.

De onderzoekers suggereren dat darmbacteriën via de nervus vagus kunnen beïnvloeden wat we beslissen te eten. De nervus vagus verbindt zenuwcellen van het maagdarmkanaal met de hersenen. ‘Microben hebben de capaciteit om gedrag en stemming te manipuleren door het veranderen van de neurale signalen in de nervus vagus, het veranderen van smaakreceptoren, het produceren van giftige stoffen die ons een slecht gevoel geven en het produceren van chemische stoffen die ons juist een goed gevoel geven’, aldus onderzoeker Athena Aktipis, werkzaam aan de Arizona State University Department of Psychology.

De auteurs zijn van mening dat het darmmicrobioom mogelijk een aanpak biedt voor hardnekkige problemen als overgewicht, diabetes en ongezond eten. Andersom kan de microbiotia ook worden gemanipuleerd, door veranderingen in onze voeding, prebiotica, probiotica, antibiotica en fecale transplantaties.

Bron: EurekAlert


Freerk J Zigterman Rustenburg, Gezondheidsadviseur Chronische+ziekten, 31 augustus 2014:
Het zou kunnen dat het darmmicrobioom ons eetgedrag beinvloed, maar hoe beinvloed je dan het darmmicrobioom. Neem je pre- en probiotica in dan wordt daardoor het darmklimaat gunstig beinvloed. En antibiotica beinvloed ons darmklimaat negatief als je dat niet tijdig opvangt met probiotica en goede voeding.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten