Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 oktober 2012

Bedrijfsarts wil richtlijn ter preventie overgewicht werknemers

Door: Angela

Een conceptrichtlijn voor bedrijfsartsen ter preventie van gewichtsstijging blijkt  gewichtsstijging niet te voorkomen en niet kosteneffectief te zijn. Er is echter wel behoefte aan een dergelijke richtlijn. Dit blijkt uit het Balance@Work-onderzoek, waarop Lisanne Verweij 1 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ontwikkelde VUmc een conceptrichtlijn“Balans in beweging en voeding op de werkplek”. Uit een praktijktest onder 16 bedrijfsartsen en 523 werknemers blijkt echter dat deze richtlijn niet effectief is. Ten opzichte van de controlegroep consumeerden proefpersonen weliswaar bijna 2 stuks fruit meer per week. Maar er werd geen verschil gevonden in beweeggedrag, snacken, gewicht en middelomtrek, bloeddruk, cholesterol en kwaliteit van leven. Ook is de richtlijn niet kosteneffectief gebleken.

Desalniettemin was er een hoge mate van tevredenheid onder de bedrijfsartsen en werknemers en blijkt er een breed draagvlak te zijn onder werkgevers en bedrijfsartsen voor een dergelijke richtlijn. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de NVAB besloten om de richtlijn niet verder te ontwikkelen. Wel zal de NVAB aanbevelingen formuleren over welke interventies bedrijfsartsen kunnen inzetten om werknemers aan te zetten tot meer bewegen en gezonde voeding.

Bron: Vrije Universiteit en NVAB


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten