Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 mei 2012

Artsen worden bewust van belang voeding

Door: Karine

Voeding ligt aan de basis van veel chronische ziekten. Hoe kunnen huisartsen voeding in de spreekkamer aan de orde brengen? De 120 artsen die het symposium ‘Arts en voeding’ bijwoonden, zijn op voedingsgebied weer helemaal bijgespijkerd.

Het symposium vond plaats op 25 mei in het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Frank Arnoldy, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis opende het congres. Hij is ontevreden over de eetcultuur in Nederlandse ziekenhuizen. ‘Er is alleen aandacht voor voedingsstoffen en calorieën. Ik zou willen dat patiënten in ziekenhuizen kunnen genieten van lekker eten en drinken, naar eigen keuze en op de momenten die ze zelf willen.

Hoogleraar Hanno Pijl, diabetoloog in het LUMC, sprak over de drie grote revoluties in de (eet)geschiedenis van de mens. De eerste was dat de mens naar het water trok, en veel meer vis en wild ging eten. De onverzadigde vetten en eiwitten maakten het mogelijk dat onze hersenen sterk in omvang toenamen. De tweede grote revolutie was de omschakeling van ons leven als jager/verzamelaar naar landbouw. Daardoor ging onze voeding veel meer granen, zuivel en verzadigde vetten bevatten. De laatste is de industriële revolutie. Sindsdien bevat onze voeding meer bewerkte producten die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten en natrium. Pijl betoogde dat onze ziektevrije levensverwachting afneemt. Door ons voedingspatroon stijgt de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en hypertensie. Pijl pleit er voor dat wij onze voeding meer samenstellen volgens de richtlijnen van het mediterrane dieet.

Hoogleraar Frits Muskiet van het UMCG nam in zijn lezing de ontsteking onder de loep. Hij liet zien dat insulineresistentie een “gezonde” reactie van ons lichaam op ontstekingen is. Het zorgt ervoor dat de hersenen tijdens ziekte toch over voldoende glucose kunnen beschikken. Maar door stress en verkeerde voeding ontstaat een voortdurende lichte graad van ontsteking en insulineresistentie en dat leidt uiteindelijk tot het metabool syndroom.

‘Weg met de calorie!’, vindt Annemarie Mol van de UVA. Ze wil niet dat mensen hun eten gaan beoordelen in termen van calorieën en voedingsstoffen. Calorieën tellen betekent dat je eten onder controle stelt en dan is eten niet meer om te genieten! ‘Wie bewust eet en meer geniet, eet vanzelf minder’, aldus Mol.

Volgens hoogleraar Michael Muller van de WUR is ons lichaam ingesteld op periodes van overvloed, afgewisseld met schaarste. Af en toe veel eten is niet erg, als we ook maar “magere” perioden inlassen. Muller benadrukte hoe belangrijk is om als kind al gezond te eten. ‘Je bent wat je eet, maar ook wat je hebt gegeten. Relatief kleine ingrepen aan het begin van het leven kunnen groot effect hebben op de latere gezondheid.'

Hoogleraar Jaap Seidell van de VU benadrukte dat overgewicht niet alleen een kwestie is van de foute keuze. We leven in sociale systemen en ongeveer 90% van onze dagelijkse beslissingen gebeuren onbewust. Als we overgewicht willen aanpakken, moeten we gebruik maken van sociale netwerken, op lokaal en regionaal niveau. Voorbeelden zijn JOGG in Nederland en Mend in Engeland.

Het symposium werd georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft, die ook de applicatie Mijn Eet Experiment heeft ontwikkeld.

 


Rachid Tobi, , 19 juli 2012:
Wat een goed programma van Mijn eet experiment! Eindelijk kan de cliënt zelf de relatie leggen (en testen) tussen klachten / symptomen en eetgewoonten.
Lizzie -, , 29 mei 2012:
Prachtig, gaan ze nu ook meer doorverwijzen...? :)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten