Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 oktober 2014

Al tijdens hartoperatie voeding toedienen

Door: Karine

Hartoperatie

Patiënten die een hartoperatie ondergaan, zijn vaak ondervoed. Het toedienen van voeding tijdens de operatie heeft mogelijk gunstige effecten, zoals minder kans op infecties en andere complicaties.

Dit blijkt uit onderzoek van Marlieke Visser bij VUmc en AMC, waarop ze 14 oktober is gepromoveerd. Bij 325 hartchirurgische patiënten bracht Visser ondervoeding in kaart. De combinatie van weinig spierweefsel en veel vetweefsel bleek het risico op infecties en slechte wondgenezing na de operatie te verhogen. In een interventiestudie gaf Visser 33 patiënten enterale, parenterale of geen extra voeding (controlegroep) vanaf 2 dagen voor, tijdens tot en met 2 dagen na de operatie. Bij patiënten die extra voeding kregen, stegen de concentraties van aminozuren in het bloed – in tegenstelling tot de controlegroep. Het lichaam kan deze aminozuren gebruiken voor de aanmaak van spieren en als brandstof, aldus Visser. Meer onderzoek naar voeden tijdens operaties is nodig. Ook is onderzoek nodig naar het effect van voeding en beweging op het herstel.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten