Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 juni 2013

Afvallen via internet of telefoon werkt

Door: Reina

Werknemer aan de telefoon

Personen met overgewicht hebben baat bij een leefstijlprogramma met begeleiding via e-mail of telefoon. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke van Wier, die daarop is gepromoveerd aan het VU medisch centrum op 14 juni.

Binnen de ALIFE@Work-studie onderzocht Van Wier het 6 maanden durende "Leef je Fit"-leefstijlprogramma voor werknemers met overgewicht. Tijdens dit programma kregen werknemers informatie over gezonder eten en meer bewegen. Daarbij werden groepen 6 maanden lang ofwel persoonlijk begeleid via telefoon (telefoongroep) ofwel via e-mail (internetgroep). In het onderzoek vergeleek Van Wier het "Leef je Fit"-programma met een controlegroep, die alleen brochures kreeg over leefstijl en gezond gewicht, maar geen begeleiding (brochuregroep). Na 6 maanden waren alle deelnemers afgevallen, maar de mensen in de telefoongroep gemiddeld 1,5 kg meer dan de brochuregroep. De internetgroep was gemiddeld 0,6 kg lichter dan de controlegroep. Anderhalf jaar later werden de deelnemers opnieuw gewogen. Nu bleek de internetgroep 1,2 kg lichter te zijn dan de controlegroep. In de telefoongroep was een groter aantal mensen 5% of meer van het aanvangsgewicht verloren dan de controlegroep. Alle 3 de groepen zijn na 2 jaar gemiddeld lichter dan voor aanvang van het programma.

De onderzoekster concludeert dat afvallen met begeleiding via internet en telefoon een blijvend effect kan hebben, maar daarvoor is het belangrijk dat deelnemers wel redelijk actief meedoen.

Bron: VUmc


Stefan Rooyackers, , 23 juni 2013:
We hebben dezelfde conclusies geconstateerd voor Burnout. Mensen met een Burnout kunnen uitstekend via E-learning en E-mail support geholpen worden.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten