Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 december 2016

Aandacht voor voeding ouderen moet primaire zorgtaak worden

Door: Reina

Aandacht voor voeding ouderen moet primaire zorgtaak worden

In Nederland is gemiddeld 1 op de 10 mensen boven de 65 ondervoed, en bij ouderen die thuiszorg krijgen is dat naar schatting 1 op de 3. Zowel de ouderen zelf als zorgprofessionals onderschatten hoe belangrijk goede voeding op latere leeftijd is. Dat blijkt uit onderzoek waarop voedingswetenschapper Canan Ziylan op 9 december promoveert aan Wageningen Univeristy & Research. Ziylan stelt dat aandacht voor voeding een primaire zorgtaak moet worden van alle zorgprofessionals, die betrokken zijn bij screening op ondervoeding.

Diëtist te laat ingeschakeld

De bestaande richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen worden in de praktijk beperkt toegepast. Zorgprofessionals weten niet altijd goed wat de procedures zijn en waar ieders verantwoordelijkheden liggen. Ziylan: ‘Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben. Daarnaast zouden praktijkondersteuners van huisartsen een meer proactieve rol kunnen spelen bij het opsporen van voedingsproblemen. En áls er al een diëtist wordt ingeschakeld, is dat vaak te laat in het proces,’ aldus Canan Ziylan, ‘want bij zichtbaar gewichtsverlies is ondervoeding moeilijker te behandelen.’

Ondervoeding

Als ouderen afvallen of weinig energie hebben, schrijft men dat vaak toe aan leeftijd of medicijngebruik. Het besef dat je met volwaardige, eiwitrijke voeding de spiraal van weinig eetlust – weinig energie – weinig activiteit kunt doorbreken, ontbreekt volgens Ziylan bij ouderen en zorgprofessionals. ‘Als ouderen goed eten, hebben ze energie en kracht om dingen te doen die ze willen blijven doen. Dat ouderdom met bepaalde gebreken komt, betekent nog niet dat we energieverlies maar gewoon moeten accepteren.’

Bron: WUR


Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdietist, 14 december 2016:
Het ligt niet alleen aan de zorgprofessional dat de diëtist te laat wordt ingeschakeld bij ondervoeding bij ouderen, maar ook aan de bekendheid ervan bij mantelzorgers en aan de oudere zelf.
Als de mantelzorger het wel ziet en aankaart als de oudere nog zelfstandig woont, maar de oudere wil zelf het probleem niet onderkennen sta je ineen patstelling.
Als dan de praktijkondersteuner of wijkzorg dan ook nog eens niet inziet dat er een probleem is of kan ontstaan kun je als mantelzorger echt niets doen.
Ik ken deze situatie vanuit de eigen praktijk, en denk niet dat dit uniek is.
Heeft iemand een oplossing?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten