Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 februari 2016

Aan tafel!

Door: Karine

Credit: Martijn Beekman/ministerie van Economische Zaken

Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, beter voor het milieu. Dat zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Hij wil een maatschappelijke dialoog starten over de toekomst van de voedselvoorziening en met dat doel liet hij 10 "opiniemakers en sleutelfiguren" uit de voedingswereld een essay schrijven. Die stukken werden gebundeld tot een mooi vormgegeven boek met als titel “Aan tafel”. De kopstukken werden mooi op de foto gezet en het boek werd donderdag 10 februari feestelijk ten doop gehouden met 130 genodigden die een smaakvol groentediner (met vis of vlees als bijgerecht) kregen geserveerd in een überhip Rotterdams restaurant.

Stokpaardjes

Kosten nog moeite gespaard dus. Maar gaat met dit boek ook echt de discussie van start? Als je die donderdag in Rotterdam luisterde naar de sprekers, dan zag je veel essayisten vooral hun favoriete stokpaardjes berijden. Prof. Jaap Seidell van Vrije Universiteit Amsterdam vroeg aandacht voor de onderklasse, een bevolkingsgroep die steeds groter wordt en voor wie gezond eten een te dure opgaaf is en al zeker geen “bewuste keuze”. Simone Hertzberger van Albert Heijn benadrukte dat de consument best gezond wil eten maar dat het vooral heel gemakkelijk moet zijn. Ze hield een pleidooi voor Het Vinkje, maar zei er wel bij dat het voor de consument niet te begrijpen is als de ene gezonde muesli uit het ontbijtschap wél en de andere niet een Vinkje draagt. Joszi Smeets, directeur van de Youth Food Movement is idealistisch en wil mensen bewust maken van wat ze eten, zodat ‘een gezonder voedsellandschap ontstaat’. Eric Pelleboer van de NAJK behartigt de belangen van de jonge boeren en schreef een essay over… juist, de belangen van de jonge boeren. Rob Baan, groentegrootheid en tuinder van onder meer cressen, wil het voedselanalfabetisme een halt toeroepen en hield een warm pleidooi voor gezond eten in de eerste 1000 dagen van een mensenleven. En Dick Veerman van Foodlog schrijft een tikje cynisch dat we 'naar de kloten gaan' door hyperconsumentisme, verstedelijking en overbevolking.

Kinderpleister

Nederland is een land dat veel voedsel voor weinig geld produceert. Daar zijn we ontzettend goed in, maar terwijl zuivel, varkensvlees en tomaten ons land verlaten, blijven wij achter met mest, vervuilde grond, overgewicht en uitgeknepen boeren.

Daar helpt natuurlijk geen Vinkje tegen. En ook niet die schattige app die de staatssecretaris wil maken, zodat je de herkomst van je eitje kunt terugvinden. Dat is een armzalig doekje voor het bloeden, nee beter gezegd: een kinderpleister.

Discussie?

Iedere essayist heeft het gelijk aan zijn zijde. Maar zal het essayboek aanzetten tot discussie, als ieder louter zijn eigen verhaal doet? De komende maanden gaat het kabinet diverse bijeenkomsten en debatten organiseren over voeding en volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid. In het najaar worden de uitkomsten van deze “voedseldialoog” naar de Tweede Kamer gestuurd. Ik ben benieuwd. Want als het boek al íets duidelijk maakt, is dat de problemen zo complex zijn, dat een nieuw integraal voedingsbeleid ook een nieuw maatschappijbeleid moet betekenen.

Het boek is hier te downloaden.

Bron: Rijksoverheid


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten