Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 augustus 2017

70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt

Door: Angela

70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt

Van het assortiment in de supermarkt bestaat ruim 70 procent uit sterk bewerkte voedingsmiddelen als frisdrank, snacks en fastfood. Slechts 16 procent van de producten is vers, onbewerkt of licht bewerkt. Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig vitamines, mineralen en vezels. Aan 93 procent van de sterk bewerkte voedingsmiddelen uit het onderzoek is suiker en/of zout toegevoegd. Dat alles blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

WHO-indeling voedingsmiddelen

In het onderzoek zijn 651 voedingsmiddelen, afkomstig van de 3 grootste supermarkten in Nederland (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) ingedeeld naar de mate van bewerking. Hierbij is gebruik gemaakt van de 4 categorieën van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte systematiek

  1. vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals verse groente, fruit, eieren en melk
  2. bewerkte ingrediënten, zoals olie en zout
  3. bewerkt voedsel als kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham
  4. sterk bewerkt voedsel als chips, hamburgers, ontbijtgranen, soep, kant- en klare maaltijden, frisdrank en toetjes

‘Hypersmakelijk en quasi-verslavend lekker’

De Wereldgezondheidsorganisatie, het Voedingscentrum en vele wetenschappers waarschuwen de laatste tijd voor de overdaad aan aanbod van sterk bewerkte voedingsmiddelen, ook wel ultra-processed foods genoemd. Prof. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam: ‘Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energiedichtheid. Ze dragen in buitensporige mate bij aan de consumptie van toegevoegde suikers, zout en transvetten en daarmee aan de mondiale epidemie van welvaartsziekten.’

Zelf koken

Volgens het Voedingscentrum zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen gemaksvoeding, waarvan we makkelijk te veel eten: ‘Alle bewerkingen helemaal mijden is onmogelijk en ook niet nodig. Maar te veel ultra-processed foods eten is niet gezond. Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel.’

Bron: foodwatch


René van der Velde, kam medewerker, 31 augustus 2017:
Het is wel zaak om ook te kijken naar de kilogrammen die worden verkocht en afgezet tegen de onbewerkte producten. Dan krijg je een eerlijke vergelijking en je kan zien of dit aandeel stijgt of daalt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten