Nieuws

 

15 februari

Aan tafel!

Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, beter voor het milieu. Dat zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Hij wil een maatschappelijke dialoog starten over...lees verder...


Eerste feces-transplantatiebank opgericht
12 februari

Eerste feces-transplantatiebank opgericht

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend. Deze fecestransplantatiebank, oftewel “poepbank”, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties als een Clostridium...lees verder...


BMI onder vuur
11 februari

BMI onder vuur

De BMI geeft geen goede inschatting van de gezondheid. Bijna de helft van de mensen met overgewicht is metabool gezond en meer dan 30% van de mensen met een gezond gewicht is juist metabool ongezond. Dit blijkt uit analyse van...lees verder...


Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie
10 februari

Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie

Heb jij als diëtist een nieuw idee, product of concept, dat kan bijdragen aan het verhogen van de groenteconsumptie? Doe dan mee met de het Beste Groente-idee van Nederland, een prijsvraag van Westland Marketing. Studenten en...lees verder...


Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd
09 februari

Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd. De gezondheid van deze mensen gaat hierdoor onnodig achteruit. Dat stellen Wageningse onderzoekers na interviews met 22 voedings- en zorgprofessionals, waaronder...lees verder...


Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg
08 februari

Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg

Minstens 1 maal per week vis op het menu verlaagt bij mensen met aanleg het risico op de ziekte van Alzaheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat stellen onderzoekers in het Journal of American Medical Association...lees verder...


Jojo-effect niet groter na een crashdieet
05 februari

Jojo-effect niet groter na een crashdieet

Mensen met overgewicht die in korte tijd veel gewicht verliezen, komen na een crashdieet niet méér aan dan mensen die geleidelijker afvallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het...lees verder...


Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2
04 februari

Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2

Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, kan het risico op diabetes type 2 met 22% verhogen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in hun artikel in Diabetologica. Verhoogd risico De onderzoekers...lees verder...


Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma
03 februari

Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma

Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend, zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dit komt waarschijnlijk doordat antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen...lees verder...


Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?
02 februari

Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?

Als mens hebben we een duidelijk voorkeur voor suiker, vanwege de zoete smaak én de calorieën. Onderzoekers op Yale hebben bij muizen ontdekt dat het de hersenen vooral gaat om de hoeveelheid calorieën. De zoete smaak is voor de...lees verder...


Test je kennis over voeding en mondgezondheid
01 februari

Test je kennis over voeding en mondgezondheid

Hoe is het gesteld met de kennis van professionals over de relatie tussen voeding en mondgezondheid? Dit onderzoeken studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Ze hebben een online enquête gemaakt voor diëtisten,...lees verder...


Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers
29 januari

Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers

Amsterdammers van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst ontbijten minder vaak en eten vaker traditionele producten. Denk aan Surinaamse groentesoorten als bitawiri en kousenband, ayran (Turkse gezouten yoghurtdrank) en Turks...lees verder...


Suikers slechter voor het hart dan verzadigd vet
28 januari

Suikers slechter voor het hart dan verzadigd vet

In de voedingsvoorlichting zou minder gefocust moeten worden op verzadigd vet. Belangrijker is de boodschap om minder toegevoegd suiker te gebruiken. Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat...lees verder...


Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht
27 januari

Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht

Er is geen verband gevonden tussen cariës en overgewicht bij 230 Nederlandse kinderen van 5-8 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en ACTA, gepubliceerd in BMC Research Notes. Deze kinderen zijn echter niet...lees verder...


Advies voor calciumsupplement beperkt gevallen van pre-eclampsie met kwart
26 januari

Advies voor calciumsupplement beperkt gevallen van pre-eclampsie met kwart

Als verloskundigen en gynaecologen aan alle zwangere vrouwen calciumsupplementen adviseren, zou het aantal gevallen van pre-eclampsie met meer dan een kwart afnemen. De gezondheidszorgkosten dalen daarmee met bijna 8 miljoen euro...lees verder...


Steeds meer mensen ambivalent over vlees
25 januari

Steeds meer mensen ambivalent over vlees

Vlees is vaak negatief in het nieuws, bijvoorbeeld als het gaat over gezondheid, antibiotica, milieu en dierenwelzijn. Desondanks  is de vleesconsumptie hoog in Nederland. Volgens prof.dr. Cor van der Weele, bijzonder...lees verder...


Jojo-effect verklaard door stress in vetcel
22 januari

Jojo-effect verklaard door stress in vetcel

Tijdens sterk afvallen ondervinden vetcellen stress. Om die stress weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen. Dit zou het hardnekkige jojo-effect bij sommige mensen kunnen verklaren, aldus onderzoek van Universiteit...lees verder...


Antihistaminica helpen ook bij PDS
21 januari

Antihistaminica helpen ook bij PDS

Waarom zijn de darmen van mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zo gevoelig? Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat dit komt door grote hoeveelheden histamine in de darmen van patiënten met PDS. Dit zorgt voor een...lees verder...


Inventarisatie van voedingsconcepten in ziekenhuizen
20 januari

Inventarisatie van voedingsconcepten in ziekenhuizen

De Stuurgroep Ondervoeding is momenteel bezig met een inventarisatie van de voedingsconcepten van alle Nederlandse ziekenhuizen. De balans tussen gewone voeding, drinkvoeding en sondevoeding krijgt hierbij expliciet de aandacht,...lees verder...


Smaakvoorkeur verandert bij het ouder worden
19 januari

Smaakvoorkeur ouderen verschilt van jongeren

Ouderen vinden nogal eens dingen lekker, waar jongvolwassenen juist van griezelen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR onder 154 ouderen van gemiddeld 69 jaar en 80 jongvolwassenen van gemiddeld 29 jaar. In het onderzoek...lees verder...


Gezonde eetvoornemens stranden vaak
18 januari

Gezonde eetvoornemens stranden vaak

Gezonder gaan leven is het goede voornemen van 7 op de 10 Nederlanders. In de top 3 staan gezonder eten (35%), het behouden of bereiken van een gezond gewicht (34%) en vaker bewegen of sporten (29%). Toch verwacht 58% van de...lees verder...


Helder voedingsadvies in Zweden
15 januari

Helder voedingsadvies in Zweden

Nieuwe voedingsrichtlijnen zijn vorig jaar niet alleen in Nederland verschenen, maar ook in Zweden. Het Zweedse equivalent van ons Voedingscentrum heeft die samengevat in een infographic met slechts 3 eenvoudige en duidelijke...lees verder...


14 januari

Maximaal 10 energie% suiker in Amerikaanse voedingsrichtlijnen

De nieuwe Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 zijn verschenen. Hierin wordt voor het eerst geadviseerd om maximaal 10 energie% toegevoegde suikers te consumeren. Het advies voor maximaal 10 energie% verzadigd vet is...lees verder...


Onderzoek naar effect beweging op leerprestaties
13 januari

Onderzoek naar effect beweging op leerprestaties

Sommige basisscholen experimenteren met een combinatie van leren en bewegen. Uit eerste onderzoeken blijkt dat dit goed is voor de leerprestaties. Maar welke vorm van beweging is het beste: matig tot intensief bewegen of complexe...lees verder...


2016 is het Internationale Jaar van de Boon
12 januari

2016 is het Internationale Jaar van de Boon

De Verenigde Naties hebben 2016 gedoopt tot het Internationale Jaar van de Boon. In 32 landen vinden campagnes plaats om aandacht te vragen voor peulvruchten, als gezond en lekker voedingsmiddel. In Nederland wordt de campagne...lees verder...


Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt
11 januari

Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt

De bloedsuikerspiegel ten tijde van een hartinfarct blijkt goed te kunnen voorspellen welke mensen een verhoogd risico hebben om kort na het infarct te overlijden, óók bij niet-diabeten. Dat concludeert anesthesioloog Miriam...lees verder...


Sponsoring industrie van invloed op uitkomsten onderzoek
08 januari

Sponsoring industrie van invloed op uitkomsten onderzoek

Prof.dr. Marion Nestle roept het al tijden in haar blog: sponsoring van onderzoek door de voedingsindustrie heeft invloed op de uitkomsten en is daarom ongewenst. Nu zegt deze hoogleraar voeding aan de New York University het ook...lees verder...


DASH-dieet in VS verkozen tot beste dieet 2016
07 januari

DASH-dieet in VS verkozen tot beste dieet 2016

Voor het zesde jaar op rij heeft het Amerikaanse tijdschrift US News het DASH-dieet tot "beste dieet" verkozen. Uit de 37 diëten die door een team van experts zijn vergeleken, is het DASH-dieet aangewezen als...lees verder...


Voeding terug in de spreekkamer?
06 januari

Voeding terug in de spreekkamer?

Gesprekken over voeding horen thuis in de spreekkamer van de huisarts en specialist. Dat stellen 2 jonge huisartsen Tamara de Weijer en Lotte Derksen. Maar de kennis van artsen over dit onderwerp schiet nog te kort. Daarom hebben...lees verder...


"Dry January" is effectief
05 januari

"Dry January" is effectief

Wie dit jaar het goede voornemen heeft om de maand januari niet te drinken, heeft grote kans van slagen. Dit blijkt uit onderzoek bij 857 Britse mannen en vrouwen die vorig jaar meededen aan de "Dry January" campagne om...lees verder...


Helft Britse kinderen heeft allergie
04 januari

Helft Britse kinderen heeft allergie

Artsen in het Verenigd Koninkrijk staan alarm: 50% van alle kinderen heeft 1 of meerdere allergieën. Medici hebben hier geen verklaring voor. Het gaat om allerlei soorten allergie, zoals hooikoorts en voedselallergie....lees verder...


Fijne Kerst en een gelukkig 2015
25 december

Een gelukkig 2016

De redactie van Nieuws voor diëtisten wenst jou en iedereen die je lief is fijne feestdagen met veel gezelligheid! Voor wie toch niet helemaal zonder Nieuws voor diëtisten kan, de top 10 van het meest gelezen nieuws 2015: ...lees verder...


Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger
24 december

Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger

Bij het kiezen voor een alternatief voor vlees maken consumenten een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd én tussen dierlijk en plantaardig. De belangrijkste aankoopmotieven zijn gezondheid en natuurlijkheid. Bij de...lees verder...


Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig
23 december

Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig

De voedingswetenschap heeft naast onderzoek de taak om consumenten te informeren en het vertrouwen van de consument te winnen. Het moet ook zorgen voor tegengeluid als zogenaamde "experts" op sociale media de zoveelste...lees verder...


Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik
22 december

Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik

Een kind dat snel zoet proeft en dus een lage "zoetheidsdrempel" heeft, blijkt meer kans te hebben op overgewicht dan kinderen die meer suiker nodig hebben om iets als zoet te ervaren. Dat is de verrassende uitkomt uit...lees verder...


Hogere dosering vitamine D in supplementen toegestaan
21 december

Hogere dosering vitamine D in supplementen toegestaan

Per 1 januari gaat er nieuwe wetgeving van kracht over het maximumgehalte vitamine D in voedingssupplementen. Ook voor vitamine A verandert er wat. Vitamine D Per dagdosering mag een supplement voor kinderen van 1-10 jaar...lees verder...


PuurGezond piramide
18 december

Hoe vertaal je de nieuwe Richtlijnen goede voeding naar de praktijk?

In de nieuwe Richtlijnen goede voeding blijft de Gezondheidsraad vaag over de aanbevolen portiegroottes van bijvoorbeeld peulvruchten en vlees. En over aardappelen wordt geen uitspraak gedaan. Dat maakt het voor professionals als...lees verder...


Betere zorg voor ernstige kinderobesitas nodig
17 december

Betere zorg voor ernstige kinderobesitas nodig

Een nieuwe model voor optimale diagnostiek en behandeling van ernstige kinderobesitas. Dat presenteert psycholoog Jutka Halberstadt in haar proefschrift, waarop ze 14 december promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam....lees verder...


In België staat tv vaak aan tijdens eten
16 december

In België staat tv vaak aan tijdens eten

In België staat bij 30-50% van de gezinnen de tv aan tijdens de maaltijd. En 78% van de Belgen ontbijt regelmatig. Dit zijn enkele resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 in België. Deze peiling is uitgevoerd door...lees verder...


Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50
15 december

Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50

Het verkleinen van de portiegrootte is een goede strategie in de strijd tegen overgewicht. Dat stellen onderzoekers van Cambridge University in het British Medical Journal. We moeten terug naar de portiegrootte van de jaren...lees verder...


MVO themamiddag
14 december

Leer van goeroes en maak de impulsieve keuze de beste keuze

Meningen van voedingsgoeroes en trends lijken veel meer impact te hebben op het gedrag van de consument dan wetenschappelijke bevindingen. Wat moet je hiermee als voedingsprofessional? Dit was het gespreksonderwerp van een...lees verder...


Oorzaak van overgewicht zit in de hersenen
12 december

'Oorzaak van overgewicht zit in de hersenen'

‘Mensen verschillen in gevoeligheid voor overgewicht. Waren er 6 jaar geleden nog maar 6 gebieden op de genen bekend, die bijdragen aan de verschillen in lichaamsgewicht tussen mensen. Inmiddels zijn dat er al 97. En ze hebben...lees verder...


Staan verkleint de kans op obesitas
10 december

Staan verkleint de kans op obesitas

Mannen die dagelijks een kwart van de tijd staan, hebben 32% minder kans op obesitas (BMI> 30). De helft van de tijd staan is zelfs geassocieerd met 59% minder kans. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Mayo Clinic...lees verder...


Praktische voorlichtingsfolder ondervoeding
09 december

Praktische voorlichtingsfolder ondervoeding

Onlangs is de folder "Ondervoeding" verschenen bij het Voedingscentrum. Deze folder biedt praktische handvatten om voldoende en eiwitrijk te eten en te bewegen. Er staan per eetmoment ook specifieke tips in. Diëtisten...lees verder...


‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’
08 december

‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’

‘De voedingswetenschap is er de afgelopen 50 jaar niet in geslaagd om de consument een consistent verhaal over gezonde voeding te vertellen.’ Dat stelde prof.dr. Wim Saris op 3 december tijdens het NZO-symposium “Van nieuwe...lees verder...


Prof. Daan Kromhout: ‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’
07 december

‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’

‘Er is veel verwarring op het gebied van voeding en gezondheid. De vaak ongenuanceerde mediaberichten maken het voor de “gewone” consument ondoenlijk om de informatie over voeding goed te interpreteren.’ Dat stelde prof. Daan...lees verder...


Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking
04 december

Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking

Eiwitrijke en eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen kunnen de eiwitinname door ouderen substantieel verhogen. Dit blijkt uit een effectstudie binnen het Cater with Care-project, uitgevoerd bij ouderen in woonzorginstellingen, in...lees verder...


Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind
03 december

Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind

De aanwezigheid van de bacterie Methanobrevibacter smithii (M. smithii) in de darmen kan mogelijk de kans op overgewicht bij kinderen voorspellen. Onderzoekers ontdekten dat hoe meer van deze bacterie zich in de darmen van...lees verder...


Virtual reality voor meer begrip bij eetstoornissen
02 december

Virtual reality voor meer begrip bij eetstoornissen

Stichting Human Concern zet als eerste eetstoorniskliniek virtual reality in om meer begrip voor mensen met een eetstoornis te creëren bij doorverwijzers, therapeuten en naastbetrokkenen. Er zijn 3 virtual reality films gemaakt,...lees verder...


Gebruik hand voor juiste portiegrootte
01 december

Gebruik hand voor juiste portiegrootte

Voor veel consumenten is de term portiegrootte een onduidelijk begrip. Sian Porter, woordvoerder van de British Dietetic Association, heeft een simpele methode: gebruik je hand voor het bepalen van de portiegrootte. Op een...lees verder...


Hardlopen
30 november

Verslag congres “Sport & Voeding”

De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een gebalanceerde basisvoeding, bestaande uit onder andere groenten,...lees verder...


Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid
27 november

Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid

TNO heeft een nieuwe definitie voor gezondheid ontwikkeld: resilience, oftewel de veerkracht van het lichaam. Resilience zorgt ervoor dat een gezond persoon flexibel om kan gaan met veranderingen die zijn lichaam uit balans...lees verder...


Bruin vet bepaalt de verwerking van vet
26 november

Bruin vet bepaalt de verwerking van vet

De manier waarop het lichaam vetten verwerkt, staat onder andere onder controle van de hersenen. Daarbij speelt bruin vet een belangrijke rol, ontdekte biomedisch wetenschapper Sander Kooijman, die op 18 november cum laude...lees verder...


jaarprijs goede voeding
25 november

Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt

Er zijn nogal wat productinnovaties gericht op verbetering van de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen. Dat blijkt tenminste uit het grote aantal inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding dit jaar. Uit de 33...lees verder...


Melkeiwit wordt snel ingebouwd in spier
24 november

Melkeiwit wordt snel ingebouwd in spier

Het spreekwoord “Je bent wat je eet” mag volgens wetenschappers van het Maastricht UMC+ voortaan wat letterlijker worden genomen. De onderzoekers vonden namelijk in het spierweefsel van gezonde vrijwilligers gelabelde aminozuren...lees verder...


“Voeding Slim Thuis” in ontwikkeling voor strijd tegen ondervoeding
23 november

“Voeding Slim Thuis” in ontwikkeling voor strijd tegen ondervoeding

In Wageningen en omgeving wordt op dit moment een zorgconcept ontwikkeld ter preventie van ondervoeding bij ouderen, waarbij voeding aan huis wordt geleverd: "Voeding Slim Thuis". Ondervoeding bij 65-plussers is een...lees verder...


Butyraat beschermt mogelijk tegen eczeem
20 november

Butyraat beschermt mogelijk tegen eczeem

Butyraat, een korte keten vetzuur geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, heeft een cruciale rol bij de bescherming tegen eczeem op jonge leeftijd. Dat is een van de uitkomsten van Nederlands onderzoek, gepubliceerd in...lees verder...


Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker
19 november

Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker

Met een belasting op suiker kunnen er vele levens gered worden, zo stelt de Internationale Diabetes Federatie (IDF). Daarom heeft deze autoriteit vorige week gevraagd om het heffen van suikerbelasting op de agenda te zetten van...lees verder...


Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet
18 november

Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet

Er moet op grote schaal worden erkend dat een dieet met weinig koolhydraten en voldoende lichaamsbeweging het lichaamsgewicht en de comorbiditeit van overgewicht verlaagt. Dat stellen diëtisten Ellen Govers, Erica Slof, Harriët...lees verder...


Veel jonge meiden veroordelen eigen eetgedrag
17 november

Veel jonge meiden veroordelen eigen eetgedrag

Nederlandse meisjes tussen de 16 en 22 jaar zijn steeds bewuster bezig met hun eetgewoontes. Toch geeft 40% aan zich schuldig te voelen over hun eetgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Human Concern - Centrum voor...lees verder...


Displaying results 361 to 420 out of 1718
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten