Nieuws

 

Betere eetlust door nachtelijke hemodialyse
19 april

Betere eetlust door nachtelijke hemodialyse

Nierpatiënten die overgaan van conventionele hemodialyse overdag naar frequente nachtelijk hemodialyse krijgen een betere eetlust en gaan meer eiwitrijk voedsel nuttigen. Daarom is de intensievere nachtelijk hemodialyse mogelijk...lees verder...


Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht
16 april

Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht

Het vervangen van verzadigd vet door plantaardige olie, rijk aan linolzuur, verlaagt weliswaar het cholesterolgehalte, maar is niet van invloed op het risico op hart- en vaatziekten of sterfte. Dat blijkt uit een studie,...lees verder...


15 april

Liever geen TPV voor ernstig zieke kinderen

Kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care herstellen sneller als zij tijdens de eerste week van opname weinig of geen extra voeding door het infuus krijgen. Totale Parenterale Voeding (TPV) is eerder slecht dan...lees verder...


Foodwatch actie
14 april

Europese Commissie: vitamines mogen op junkfood blijven staan

Het Europees Parlement vindt dat vitamineclaims op alle verrijkte producten zijn toegestaan, ook als het junkfood betreft. Meer dan driekwart van de producten met een vitamineclaim in de supermarkt is niet gezond, blijkt uit...lees verder...


13 april

Pleidooi voor vermelding activiteit op het etiket

Het zou helpen als er op producten, zoals een reep chocolade of een blikje frisdrank, staat hoeveel minuten je moet bewegen om de calorieën te verbranden. Dat zegt Shirley Cramer, Chief Executive van the Royal Society of Public...lees verder...


12 april

Meer baarmoederkanker door overgewicht

Door de toename van overgewicht in het Verenigd Koninkrijk komt er ook meer baarmoederkanker voor. In 2013 kregen 29 op de 100.000 vrouwen deze vorm van kanker, in de jaren negentig was dit nog 19. De oorzaak ligt waarschijnlijk...lees verder...


Positieve gezondheid staat centraal tijdens NVD Diëtistendagen 2016
10 april

Positieve gezondheid staat centraal tijdens NVD Diëtistendagen 2016

Het motto van de NVD Dëtistendagen 2016 in Noordwijkerhout had niet mooier gekozen kunnen zijn. De power en passie spatten ervan af afgelopen vrijdag en zaterdag. Niet alleen in de ruim 200 sessies, maar ook tijdens de...lees verder...


PG-SGA doeltreffend bij screening en diagnostiek ondervoeding
10 april

PG-SGA doeltreffend bij screening en diagnostiek ondervoeding

In Nederland wordt veel gewerkt met de MUST en de SNAQ om te screenen op ondervoeding. Uit onderzoek bij patiënten met hoofd-halskanker in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat de Scored Patient-Generated...lees verder...


De power van handknijpkracht
10 april

De power van handknijpkracht

Het meten van de handknijpkracht is een valide en eenvoudige methode voor het vaststellen van de voedingstoestand en het monitoren van de voedingsstatus. Uiteraard bij sarcopenie, maar ook bij herstel na chemo of tijdens...lees verder...


FODMAP-dieet geeft PDS-patiënt meer controle over klachten
10 april

FODMAP-dieet geeft PDS-patiënt meer controle over klachten

Het FODMAP-beperkt dieet is geen hype en bijna 90% van de PDS-patiënten die er baat bij heeft, volgt het 1-3 jaar na herintroductie nog steeds. Dat vertelden diëtisten Janneke Stevens en Esmée Kroon van het Martini Ziekenhuis...lees verder...


‘Gewichtsconsulent kan aanwinst zijn voor diëtistenpraktijk’
10 april

‘Gewichtsconsulent kan aanwinst zijn voor diëtistenpraktijk’

Is Dieet Compleet de eerste en enige diëtistenpraktijk, waar ook gewichtsconsulenten werken? Ze denken zelf van wel en onder de aanwezigen bij de sessie waren op zijn hoogst diëtisten die iets dergelijks overwegen. In 2014 heeft...lees verder...


social media door dietisten
10 april

Social Media: je kunt er niet meer omheen

Social media is een ontwikkeling die niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Mary Stottelaar van Scriptum communicatie over voeding besprak de trends en ontwikkelingen op dit gebied: ‘Social media hebben een enorm...lees verder...


bloedglucosecontrole
10 april

Koolhydraatbeperking bij hypoklachten na gastric bypass

Ongeveer 18% van de patiënten met een gastric bypass krijgt 1 tot 3 jaar na de operatie te maken met ernstige hypoglykemieën. De klachten ontstaan plotseling en de precieze oorzaak is nog niet achterhaald. Dit vertelde diëtist...lees verder...


ouderen met slechte eetlust eten anders
10 april

Andere voedselvoorkeuren bij ouderen met slechte eetlust

Ouderen met een slechte eetlust eten anders dan ouderen met een normale eetlust. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door onder andere diëtist Barbara van der Meij van de VU Amsterdam. Hoewel er nog veel onderzoek nodig is, lijkt het...lees verder...


08 april

Nederlanders zitten veel binnen

Ruim twee derde van de Nederlanders gaat weleens de hele dag de deur niet uit in de wintermaanden. Een kwart blijft zelfs minstens een dag per week binnen. Mensen met een hond gaan er aanzienlijk vaker op uit dan mensen zonder...lees verder...


07 april

Kwart laagopgeleiden heeft obesitas

Van de laagst opgeleiden, mensen die ten hoogste basisonderwijs hebben behaald, heeft 65% matig of ernstig overgewicht. Van de hoogst opgeleiden is dit 35%. Bij obesitas is dit verschil groter: bij de laagst opgeleiden heeft een...lees verder...


Koffie niet slecht voor de nieren
06 april

Matig koffiegebruik niet slecht voor de nieren

Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn...lees verder...


05 april

Komende generaties: meer hypertensie en obesitas

Jongere generaties lopen meer risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hypertensie dan voorgaande generaties. Deze risicofactoren komen steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Eind jaren tachtig had bijvoorbeeld 7-8% van...lees verder...


Proactief beleid nodig ter voorkoming van sarcopenie
04 april

Proactief beleid nodig ter voorkoming van sarcopenie

Sarcopenie komt voor bij 42% van de ouderen die thuiszorg krijgen en heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Vroege opsporing van sarcopenie is van belang om tijdig gerichte voedings- en trainingsinterventie te kunnen...lees verder...


Het Vinkje mag nog een jaar door
01 april

Het Vinkje mag nog een jaar door

Per 1 mei zou de goedkeuring voor het logo van het Vinkje komen te vervallen. Maar minister Schippers heeft de goedkeuring toch nog met een jaar verlengd tot 1 mei 2017. Reden is dat het tijd kost om de oude criteria voor het...lees verder...


Veel vragen tijdens toelichting Schijf van Vijf
30 maart

Veel vragen tijdens toelichting Schijf van Vijf

‘Het hoeft niet meteen perfect en elke stap in de goede richting is goed voor je lijf.’ Dat is de boodschap aan de consument in de commerciële campagne van het Voedingscentrum om de Schijf van vijf bij de consument onder de...lees verder...


Steeds meer ‘wearables’ op voedingsgebied
30 maart

Steeds meer ‘wearables’ op voedingsgebied

De helft van de Nederlander maakt gebruik van “wearables”, apparaatjes waarmee je jezelf kunt meten. De meeste wearables zijn gericht op fysieke activiteit, maar ook op voedingsgebied komen er steeds meer. Dat werd duidelijk...lees verder...


Nauwelijks effect van extra kalium bovenop natriumbeperking
29 maart

Nauwelijks effect van extra kalium bovenop natriumbeperking

Een natriumbeperkt dieet of een kaliumverrijkt dieet verlagen beiden de bloeddruk. Maar wat gebeurt er wanneer mensen met een hoge bloeddruk natriumbeperkt eten én extra kalium gebruiken? Het extra kalium blijkt de bloeddruk...lees verder...


Concept EFSA aanbevelingen voor vitamine D
28 maart

Concept EFSA aanbevelingen voor vitamine D

De EFSA heeft een concept uitgebracht voor de Europese aanbevelingen voor de inname van vitamine D. Deze zijn hoger dan de Nederlandse, namelijk 15 µg vitamine D per dag voor kinderen vanaf 1 jaar, volwassen, zwangeren en...lees verder...


Het Vinkje
25 maart

Consumentenbond: “Weg met het Vinkje”

De Consumentenbond is klaar met het Vinkje. Onder de naam “Weg met het Vinkje” is deze consumentenorganisatie een publieksactie gestart om het Vinkje van verpakkingen te weren. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat...lees verder...


Engelse Meal Plate
24 maart

Nieuwe Engelse ‘schijf van vijf’: mager, weinig suiker, maar veel groenten

Public Health England (PHE) heeft onlangs een nieuwe ‘Schijf van vijf’ uitgebracht, onder de noemer “Eat well plate”. Opvallend is de nadruk op vetarm eten, op vezels en een laag suikergebruik. De aanbeveling voor groenten en...lees verder...


Nieuwe Schijf van Vijf: meer groenten, noten, peulvruchten en minder vlees
23 maart

Nieuwe Schijf van Vijf: meer groenten, noten, peulvruchten en minder vlees

Ruim 4 maanden na het uitkomen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad lanceert het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. De aanbeveling voor groenten is verhoogd naar 250 gram per dag en noten en...lees verder...


foodblogger
22 maart

Diëtisten druk met ontkrachten uitspraken dieetgoeroes en foodbloggers

Het lijkt erop dat mensen het spoor bijster raken wat betreft gezond eten. Dat blijkt uit een enquête gehouden onder de lezers van Nieuws voor diëtisten. Van de 827 deelnemende diëtisten en gewichtsconsulenten zegt 65% vaak bezig...lees verder...


ondervoeding
21 maart

Diëtist vooral ingezet bij ondervoeding

Steeds meer diëtisten houden zich met ondervoeding bezig. Dat blijkt uit de uitkomsten van de Nieuws voor diëtisten enquête die in februari van dit jaar is gehouden. In de enquête is aan 728 diëtisten gevraagd welke 3...lees verder...


Jodiumtabletten voor 2,5 miljoen Nederlanders
18 maart

Jodiumtabletten voor 2,5 miljoen Nederlanders

In navolging van Duitsland en België heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten om jodiumtabletten ruimer beschikbaar te stellen als noodmaatregel bij een kernramp. Ook kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen,...lees verder...


Nierstichting lanceert zoutmeter
17 maart

Nierstichting lanceert zoutmeter

De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 denkt zelf teveel zout binnen te krijgen, maar in werkelijkheid krijgt 85% meer binnen dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag....lees verder...


Voedingseducatie onmisbaar in het onderwijs
16 maart

Voedingseducatie onmisbaar in het onderwijs

Voedingseducatie op de basisschool helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Dat concludeert ir. Marieke Battjes-Fries in haar proefschrift waarop zij 11 maart aan Wageningen University is gepromoveerd....lees verder...


Diabetes omkeerbaar bij 2 op 3 patiënten
15 maart

Diabetes omkeerbaar bij 2 op 3 patiënten

Een dieet met minder koolhydraten en meer beweging kan diabetes type 2 omkeren. Ruim twee derde van de diabetespatiënten heeft dan geen of veel minder diabetesmedicatie nodig. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van...lees verder...


Bij ziekenhuisopname is 1 op 7 patiënten al ondervoed
14 maart

Bij ziekenhuisopname is 1 op 7 patiënten al ondervoed

Bijna 15% van de patiënten in ziekenhuizen is op de eerste opnamedag ondervoed, zo blijkt uit screening van ruim een half miljoen patiënten in 13 Nederlandse ziekenhuizen. Het vaakst komt ondervoeding voor bij geriatrie,...lees verder...


Eigen profielpagina voor iedere patiënt
11 maart

Eigen profielpagina voor iedere patiënt

Over een paar jaar heeft iedere Nederlander een eigen (afgeschermde) profielpagina op het internet, met daarin zijn medische gegevens. Een brede coalitie in de zorg, waaronder de koepels van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers,...lees verder...


Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten
10 maart

Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten

Gemiddeld geven Nederlanders zichzelf een 7,1 voor hun eigen kookkunsten. Toch wil 46% beter leken koken. Dat blijkt uit het onderzoek "Hoe kookvaardig is Nederland" uitgevoerd onder 1.553 Nederlanders van 18 jaar...lees verder...


Afname overgewicht Leidse kinderen mede dankzij extra bewegen
09 maart

Afname overgewicht Leidse kinderen mede dankzij extra bewegen

In Leiden is het percentage overgewicht onder jongeren gedaald van 12,8% in 2012 naar 11,4% in 2014. Dit blijkt uit een meting van GGD Hollands Midden. Het percentage kinderen met overgewicht is in Leiden lager dan het landelijk...lees verder...


Engeland investeert in gezondheid
08 maart

Engeland investeert in gezondheid

De Britse National Health Security (NHS) heeft grootse plannen om de gezondheidsproblemen als obesitas en dementie aan te pakken. Allereerst door het ontwikkelen van 10 "gezonde" steden, die inwoners stimuleren om...lees verder...


vitamine D
07 maart

Medicijngebruik ouderen vergroot kans op vitamine D-tekort

Recent onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat medicijngebruik zorgt voor een groter risico op een vitamine D-tekort bij ouderen. Het onderzoek vond plaats bij 873 zelfstandig wonende ouderen (ouder dan 55...lees verder...


04 maart

Stop met toelating glyfosaat

Het omstreden landbouwgif glyfosaat zou niet mogen worden toegelaten. Dat schrijven de organisaties Wemos, Greenpeace, Foodwatch en Milieudefensie in een open brief aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Volgende...lees verder...


Kweekvlees
03 maart

Nieuwe eiwitbronnen weinig invloed op kwaliteit eiwitinname

Dierlijke eiwitbronnen hebben een ongunstige impact op het milieu. Daarom is er steeds meer aandacht voor alternatieven als soja, lupine, kweekvlees, algen en insecten. Een onderzoek van het RIVM consumptie van “nieuwe eiwitten”...lees verder...


peulvruchten
02 maart

Ruim baan voor peulvruchten

Nederlanders eten gemiddeld 1 gram peulvruchten per persoon per dag. Het is duidelijk dat dit niet overeenkomt met het nieuwe Gezondheidsraadsadvies een keer in de week peulvruchten te eten, zelfs al staat er bij dat advies geen...lees verder...


Volle zuivel
01 maart

Volle zuivel gerelateerd aan minder gewichtstoename

Het gebruik van volle zuivel lijkt te beschermen tegen het ontstaan van overgewicht. Dat vermoeden onderzoekers van de Women’s Health Study, een langlopende studie onder ruim 18.000 gezonde vrouwen ouder dan 45 jaar met een...lees verder...


aardappelcongres
29 februari

Aardappelcongres: aardappel vergeten groente?

Het imago van de aardappel is aan verandering toe. De laatste decennia is dit knolgewas in de ogen van de consument gedegradeerd van volksvoedsel nummer 1 naar een saaie maaltijdcomponent die ongewenste koolhydraten levert....lees verder...


Portiegroottes op verpakkingen gelijktrekken
26 februari

Portiegroottes op verpakkingen gelijktrekken

Het Voedingscentrum, de brancheorganisatie FNLI en Het Vinkje hanteren ieder eigen richtlijnen voor portiegroottes. Daardoor staan er op verpakkingen van soortgelijke voedingsmiddelen vaak verschillende portiegroottes. Dit is...lees verder...


Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker
25 februari

Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker

Patiënten met uitgezaaide darmkanker verliezen tijdens de chemotherapie gemiddeld 6% van hun spiermassa in slechts 3 maanden. Opvallend was dat de patiënten die meer dan 9% spiermassa inleverden tijdens chemotherapie een lagere...lees verder...


Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders
24 februari

Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders

Een voedingspatroon volgens mediterrane stijl – met onder meer peulvruchten, groente, vis en olijfolie – zorgt voor de laagste ziektelast onder Nederlanders. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en epidemioloog Heidi Fransen...lees verder...


Zijn gluten of FODMAPs de boosdoener?
23 februari

Zijn gluten of FODMAPs de boosdoener?

Er is nog veel discussie of klachten die passen bij glutensensitiviteit door gluten worden veroorzaakt. De boosdoeners kunnen ook andere stoffen uit granen zijn, zoals fermenteerbare suikers, de zogenoemde FODMAPs. Gluten en...lees verder...


Tips voor een effectiever consult
22 februari

Tips voor een effectiever consult

Slechts de helft van de adviezen die (para)medici geven, wordt in de praktijk opgevolgd. Coachen in plaats van voorschrijven bevordert de therapietrouw. Dat stelde prof. Paul Brand, kinderarts in het Isala ziekenhuis in Zwolle,...lees verder...


19 februari

Medische professional wil zelf geen levensverlengende zorg

Verpleegkundigen en artsen zien voor zichzelf beduidend vaker af van levensverlengende interventies zoals reanimatie, dialyse en beademing, dan ‘gewone’ patiënten die deze krijgen aangeboden. Zij vinden kwaliteit van leven...lees verder...


18 februari

Veel vis tijdens zwangerschap zorgt voor snellere groei kind

Zwangeren die meer dan 3 keer per week vis eten krijgen baby’s met een snellere groei in de eerste levensjaren, en een hoger risico op overgewicht als kleuter. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook veel Nederlandse...lees verder...


Training na chemotherapie
17 februari

Training verbetert welbevinden na chemotherapie

Na chemotherapie verbetert fysieke training het welbevinden en vermindert het vermoeidheid. Hoog intensieve training heeft daarbij de voorkeur. Dit blijkt uit de zogenoemde Resistance and Endurance exercise after Chemotherapy...lees verder...


Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie
16 februari

Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding verbannen vanwege het slechte imago van koolhydraten of gluten. 'Maar dat is niet zonder risico’s', stelt prof.dr. Robin Peeters. ‘Voor bepaalde...lees verder...


15 februari

Aan tafel!

Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, beter voor het milieu. Dat zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Hij wil een maatschappelijke dialoog starten over...lees verder...


Eerste feces-transplantatiebank opgericht
12 februari

Eerste feces-transplantatiebank opgericht

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend. Deze fecestransplantatiebank, oftewel “poepbank”, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties als een Clostridium...lees verder...


BMI onder vuur
11 februari

BMI onder vuur

De BMI geeft geen goede inschatting van de gezondheid. Bijna de helft van de mensen met overgewicht is metabool gezond en meer dan 30% van de mensen met een gezond gewicht is juist metabool ongezond. Dit blijkt uit analyse van...lees verder...


Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie
10 februari

Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie

Heb jij als diëtist een nieuw idee, product of concept, dat kan bijdragen aan het verhogen van de groenteconsumptie? Doe dan mee met de het Beste Groente-idee van Nederland, een prijsvraag van Westland Marketing. Studenten en...lees verder...


Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd
09 februari

Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd. De gezondheid van deze mensen gaat hierdoor onnodig achteruit. Dat stellen Wageningse onderzoekers na interviews met 22 voedings- en zorgprofessionals, waaronder...lees verder...


Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg
08 februari

Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg

Minstens 1 maal per week vis op het menu verlaagt bij mensen met aanleg het risico op de ziekte van Alzaheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat stellen onderzoekers in het Journal of American Medical Association...lees verder...


Jojo-effect niet groter na een crashdieet
05 februari

Jojo-effect niet groter na een crashdieet

Mensen met overgewicht die in korte tijd veel gewicht verliezen, komen na een crashdieet niet méér aan dan mensen die geleidelijker afvallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het...lees verder...


Displaying results 361 to 420 out of 1771
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten