Nieuws

 

MVO themamiddag
14 december

Leer van goeroes en maak de impulsieve keuze de beste keuze

Meningen van voedingsgoeroes en trends lijken veel meer impact te hebben op het gedrag van de consument dan wetenschappelijke bevindingen. Wat moet je hiermee als voedingsprofessional? Dit was het gespreksonderwerp van een...lees verder...


Oorzaak van overgewicht zit in de hersenen
12 december

'Oorzaak van overgewicht zit in de hersenen'

‘Mensen verschillen in gevoeligheid voor overgewicht. Waren er 6 jaar geleden nog maar 6 gebieden op de genen bekend, die bijdragen aan de verschillen in lichaamsgewicht tussen mensen. Inmiddels zijn dat er al 97. En ze hebben...lees verder...


Staan verkleint de kans op obesitas
10 december

Staan verkleint de kans op obesitas

Mannen die dagelijks een kwart van de tijd staan, hebben 32% minder kans op obesitas (BMI> 30). De helft van de tijd staan is zelfs geassocieerd met 59% minder kans. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Mayo Clinic...lees verder...


Praktische voorlichtingsfolder ondervoeding
09 december

Praktische voorlichtingsfolder ondervoeding

Onlangs is de folder "Ondervoeding" verschenen bij het Voedingscentrum. Deze folder biedt praktische handvatten om voldoende en eiwitrijk te eten en te bewegen. Er staan per eetmoment ook specifieke tips in. Diëtisten...lees verder...


‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’
08 december

‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’

‘De voedingswetenschap is er de afgelopen 50 jaar niet in geslaagd om de consument een consistent verhaal over gezonde voeding te vertellen.’ Dat stelde prof.dr. Wim Saris op 3 december tijdens het NZO-symposium “Van nieuwe...lees verder...


Prof. Daan Kromhout: ‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’
07 december

‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’

‘Er is veel verwarring op het gebied van voeding en gezondheid. De vaak ongenuanceerde mediaberichten maken het voor de “gewone” consument ondoenlijk om de informatie over voeding goed te interpreteren.’ Dat stelde prof. Daan...lees verder...


Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking
04 december

Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking

Eiwitrijke en eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen kunnen de eiwitinname door ouderen substantieel verhogen. Dit blijkt uit een effectstudie binnen het Cater with Care-project, uitgevoerd bij ouderen in woonzorginstellingen, in...lees verder...


Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind
03 december

Darmbacterie voorspelt overgewicht bij kind

De aanwezigheid van de bacterie Methanobrevibacter smithii (M. smithii) in de darmen kan mogelijk de kans op overgewicht bij kinderen voorspellen. Onderzoekers ontdekten dat hoe meer van deze bacterie zich in de darmen van...lees verder...


Virtual reality voor meer begrip bij eetstoornissen
02 december

Virtual reality voor meer begrip bij eetstoornissen

Stichting Human Concern zet als eerste eetstoorniskliniek virtual reality in om meer begrip voor mensen met een eetstoornis te creëren bij doorverwijzers, therapeuten en naastbetrokkenen. Er zijn 3 virtual reality films gemaakt,...lees verder...


Gebruik hand voor juiste portiegrootte
01 december

Gebruik hand voor juiste portiegrootte

Voor veel consumenten is de term portiegrootte een onduidelijk begrip. Sian Porter, woordvoerder van de British Dietetic Association, heeft een simpele methode: gebruik je hand voor het bepalen van de portiegrootte. Op een...lees verder...


Hardlopen
30 november

Verslag congres “Sport & Voeding”

De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een gebalanceerde basisvoeding, bestaande uit onder andere groenten,...lees verder...


Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid
27 november

Veerkracht is de nieuwe definitie van gezondheid

TNO heeft een nieuwe definitie voor gezondheid ontwikkeld: resilience, oftewel de veerkracht van het lichaam. Resilience zorgt ervoor dat een gezond persoon flexibel om kan gaan met veranderingen die zijn lichaam uit balans...lees verder...


Bruin vet bepaalt de verwerking van vet
26 november

Bruin vet bepaalt de verwerking van vet

De manier waarop het lichaam vetten verwerkt, staat onder andere onder controle van de hersenen. Daarbij speelt bruin vet een belangrijke rol, ontdekte biomedisch wetenschapper Sander Kooijman, die op 18 november cum laude...lees verder...


jaarprijs goede voeding
25 november

Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt

Er zijn nogal wat productinnovaties gericht op verbetering van de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen. Dat blijkt tenminste uit het grote aantal inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding dit jaar. Uit de 33...lees verder...


Melkeiwit wordt snel ingebouwd in spier
24 november

Melkeiwit wordt snel ingebouwd in spier

Het spreekwoord “Je bent wat je eet” mag volgens wetenschappers van het Maastricht UMC+ voortaan wat letterlijker worden genomen. De onderzoekers vonden namelijk in het spierweefsel van gezonde vrijwilligers gelabelde aminozuren...lees verder...


“Voeding Slim Thuis” in ontwikkeling voor strijd tegen ondervoeding
23 november

“Voeding Slim Thuis” in ontwikkeling voor strijd tegen ondervoeding

In Wageningen en omgeving wordt op dit moment een zorgconcept ontwikkeld ter preventie van ondervoeding bij ouderen, waarbij voeding aan huis wordt geleverd: "Voeding Slim Thuis". Ondervoeding bij 65-plussers is een...lees verder...


Butyraat beschermt mogelijk tegen eczeem
20 november

Butyraat beschermt mogelijk tegen eczeem

Butyraat, een korte keten vetzuur geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, heeft een cruciale rol bij de bescherming tegen eczeem op jonge leeftijd. Dat is een van de uitkomsten van Nederlands onderzoek, gepubliceerd in...lees verder...


Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker
19 november

Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker

Met een belasting op suiker kunnen er vele levens gered worden, zo stelt de Internationale Diabetes Federatie (IDF). Daarom heeft deze autoriteit vorige week gevraagd om het heffen van suikerbelasting op de agenda te zetten van...lees verder...


Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet
18 november

Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet

Er moet op grote schaal worden erkend dat een dieet met weinig koolhydraten en voldoende lichaamsbeweging het lichaamsgewicht en de comorbiditeit van overgewicht verlaagt. Dat stellen diëtisten Ellen Govers, Erica Slof, Harriët...lees verder...


Veel jonge meiden veroordelen eigen eetgedrag
17 november

Veel jonge meiden veroordelen eigen eetgedrag

Nederlandse meisjes tussen de 16 en 22 jaar zijn steeds bewuster bezig met hun eetgewoontes. Toch geeft 40% aan zich schuldig te voelen over hun eetgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Human Concern - Centrum voor...lees verder...


Zelf bereiden maaltijden verlaagt diabetesrisico
16 november

Zelf bereiden maaltijden verlaagt diabetesrisico

Mensen die voornamelijk zelfbereide maaltijden eten, hebben minder kans op het krijgen van diabetes type 2. Dat stelden onderzoekers van Harvard University op de American Heart Association's Scientific Sessions 2015. Lunches en...lees verder...


80% van de Nederlanders eet 3 hoofdmaaltijden per dag
13 november

80% van de Nederlanders eet 3 hoofdmaaltijden per dag

Dagelijks een ontbijt, lunch en diner: voor 8 op de 10 Nederlanders is dat vaste prik. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 2.234 respondenten, gehouden in het kader van het Nationaal Schoolontbijt....lees verder...


Ruim 80% van de Nederlanders krijgt diabetes of voorstadium daarvan
12 november

Ruim 80% van de Nederlanders krijgt diabetes of voorstadium daarvan

Een op de drie Nederlanders krijgt tijdens zijn leven diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in de Lancet Diabetes & Endocrinology. Naarmate de...lees verder...


Kwartier bewegen per dag verlaagt al overlijdensrisico
11 november

Kwartier bewegen per dag verlaagt al overlijdensrisico

Beweging onder de aanbevolen norm van 30 minuten per dag levert al een substantiële vermindering op van het risico op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer het Radboudumc, gepubliceerd in JAMA. Van...lees verder...


Moedermelk voor prematuren in VUmc
10 november

Moedermelk voor prematuren in VUmc

Sinds kort krijgen alle zuigelingen geboren op de afdeling neonatologie van het VUmc moedermelk. Als de eigen moeder niet zelf deze voeding kan geven, kunnen de premature pasgeborenen moedermelk van een donor krijgen. Uit...lees verder...


Nieuwe Schijf van Vijf verschijnt in maart
09 november

Nieuwe Schijf van Vijf verschijnt tussen 21 en 25 maart

De nieuwe Schijf van Vijf wordt in de week van 21 maart 2016 gepresenteerd en blijft de vorm van een schijf met vakken houden. Dat vertelde dr.ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, tijdens de NAV-bijeenkomst over...lees verder...


Duurzaam voedsel steeds populairder
06 november

Duurzaam voedsel steeds populairder

Het marktaandeel van duurzaam geproduceerd voedsel is in 2014 gestegen van 6 naar 7% met een totale besteding van minstens 2,6 miljard euro. De grootste stijging van maar liefst 74% vond plaats in de professionele markt, zoals...lees verder...


Gezondheidsraad adviseert noten en peulvruchten in nieuwe Richtlijnen goede voeding
05 november

Gezondheidsraad adviseert noten en peulvruchten

De gemiddelde consument moet meer groenten en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis eten. Dat draagt bij aan het voorkomen van ziekten, aldus de Gezondheidsraad in de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015. Noten en...lees verder...


Koolhydraatbeperkt meer effect dan vetbeperkt
04 november

Koolhydraatbeperkt meer effect dan vetbeperkt

Een vetbeperkt en een koolhydraatbeperkt dieet resulteren beiden in gewichtsverlies en verlaging van het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Maar een laag koolhydraatdieet zorgt voor significant grotere verbeteringen. Dit...lees verder...


Gewicht beste voorspeller voor diabetes type 2
03 november

Gewicht beste voorspeller voor diabetes type 2

De huidige definities van metabole gezondheid zijn niet geschikt voor het inschatten van het risico van diabetes type 2. Dat concluderen Britse onderzoekers op basis van een meta-analyse, gepubliceerd in Diabetes Care. Het wel of...lees verder...


Regiotour Jong geleerd is oud gedaan
02 november

Gezond opvoeden: Passende adviezen voor elk gezin

Hoe breng je als professional de gezond boodschap over op ouders zodat hun kinderen gezond gaan eten? Dit was de centrale vraag tijdens de regiotour “Jong geleerd is oud gedaan”. De bijeenkomst werd door het FrieslandCampina...lees verder...


Slechts helft obesen krijgt verwijzing naar diëtist
30 oktober

Slechts helft obesen krijgt verwijzing naar diëtist

Mensen met overgewicht en obesitas maken minder gebruik van een diëtist dan je op grond van hun gezondheidsrisico's zou verwachten. Eén van de oorzaken is het lage verwijspercentage van huisartsen: slechts de helft van de...lees verder...


Nederlandse kinderen worden niet meer langer, wel dikker
29 oktober

Nederlandse kinderen worden niet meer langer, wel dikker

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Ongeveer 150 jaar lang nam de lengte toe per generatie, maar er lijkt een eind te zijn gekomen aan deze trend. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Yvonne Schönbeck in haar...lees verder...


WHO: bewerkt vlees verhoogt risico op darmkanker
28 oktober

WHO: bewerkt vlees verhoogt risico op darmkanker

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bewerkt vlees kankerverwekkend voor de mens en rood vlees waarschijnlijk ook. Dat concludeert de WHO op basis van een rapport van 22 wetenschappers uit 10 landen, die de resultaten...lees verder...


Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen
27 oktober

Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

Er is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken als het gaat om hart- en vaatziekten, als we minder zout gaan eten. Dat kan door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven. Dit...lees verder...


Eten op het aanrecht voorspellend voor gewicht
25 oktober

Eten op het aanrecht voorspellend voor gewicht

Voedsel op het aanrecht kan het lichaamsgewicht van vrouwen voorspellen. Dat stellen onderzoekers van Cornell University. Staan er ontbijtgranen of frisdrank op het aanrecht? Dan zijn vrouwen ruim 9 tot bijna 12 kilo zwaarder dan...lees verder...


Rooibos goed voor de gezondheid?
23 oktober

Rooibos goed voor de gezondheid?

Verschillende stoffen uit de rooibosstruik hebben mogelijk een medicinale werking, aldus de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De resultaten van onderzoek aan de VUB zijn zo veelbelovend dat de onderzoekers denken dat geïsoleerde...lees verder...


Bij Albert Heijn persoonlijk advies van diëtist
22 oktober

Bij Albert Heijn persoonlijk advies van diëtist

In 200 winkels van Albert Heijn zal vanaf zaterdag 24 oktober op 4 aansluitende zaterdagen een diëtist aanwezig zijn om klanten te helpen bij het maken van een bewustere en gezondere keuze. Hier kun je de deelnemende Albert...lees verder...


Inflammatoire darmziekten: veel meer subtypes
21 oktober

Inflammatoire darmziekten: veel meer subtypes

Inflammatoire darmziekten (IBD) worden meestal in 2 subtypes onderscheiden: de ziekte van Crohn en collitis ulcerosa, maar er blijken veel meer subtypes te zijn. Dit blijkt uit een grootscheepse onderzoek, uitgevoerd bij ruim...lees verder...


Supplementgebruik niet altijd zonder risico
20 oktober

Supplementgebruik niet altijd zonder risico

In de Verenigde Staten (VS) gaan zo'n 23.000 mensen jaarlijks naar de Eerste Hulp (EH) door het verkeerd gebruik van voedingssupplementen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA),...lees verder...


Online onderzoek naar ervaringen met graansoorten
19 oktober

Online onderzoek naar ervaringen met graansoorten

Het Louis Bolk Instituut is een onderzoek gestart onder consumenten naar hun ervaringen met producten met tarwe en met “oergranen” zoals spelt en emmer. Het doel is te achterhalen welke producten consumenten nu gebruiken, en welk...lees verder...


‘Voeding heeft levenslange impact op de gezondheid’
16 oktober

‘Voeding heeft levenslange impact op de gezondheid’

‘Voeding is gedurende het hele leven belangrijk, vanaf het prille begin tot op hoge leeftijd. Daarbij is het nooit te laat om gezond te gaan leven. Wie zich pas op 60 jarige leeftijd een gezonde leefstijl aanmeet, krijgt er...lees verder...


Gezonder oud worden
15 oktober

Gezonder oud worden

Gepersonaliseerde voedingsadviezen hebben de toekomst en de diëtist kan daarin een grote rol spelen. Dit werd duidelijk tijdens het zowel door artsen als diëtisten goed bezochte symposium “Gezonder oud worden,...lees verder...


Parnassia groep
14 oktober

Gewichtstoename bij antipsychotica

Hoe vaak komt het nou voor dat een diëtist haar 40-jarig jubileum viert bij één werkgever? Bijzonder weinig denk ik! Diëtist Anke Pruissen, 40 jaar in dienst bij de Parnassia Groep, een psychiatrisch centrum in Den Haag en...lees verder...


Kinderen met ernstige obesitas gebaat bij opname
13 oktober

Kinderen met ernstige obesitas gebaat bij opname

Een opname met intensieve leefstijlbehandeling is effectief voor kinderen met ernstige obesitas, die niet afvallen door ambulante behandeling. Dit blijkt uit promotieonderzoek, waarop biomedisch wetenschapper Sabine Makkes op 9...lees verder...


Vitamine D mogelijk positief effect op dialyse nierpatiënten
12 oktober

Vitamine D mogelijk positief effect op dialyse nierpatiënten

Vitamine D kan mogelijk de bijwerkingen van peritoneaal dialyse (PD) verminderen. Dat concludeert onderzoeker Andrea Stavenuiter in haar proefschrift waarop ze op 8 oktober aan het VUmc is gepromoveerd. Mogelijk negatieve...lees verder...


Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen
09 oktober

Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen

Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten, ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die wel eten. Dat blijkt uit een pilot-study, uitgevoerd door onderzoekers van het LUMC. De resultaten...lees verder...


Meten energiebehoefte op IC voortaan appeltje-eitje
08 oktober

Meten energiebehoefte op IC voortaan appeltje-eitje

Het energieverbruik van een patiënt op de intensive care (IC) kan eenvoudig bepaald worden met een beademingsmachine, waarmee alle IC-bedden standaard zijn uitgerust. Dit hebben onderzoekers van VUmc ontdekt. De resultaten zijn...lees verder...


Minder eten door combinatie van smaken, zoals umami in zeewier
07 oktober

Minder eten door combinatie van smaken

Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ bij 15 gezonde vrijwilligers. De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend...lees verder...


Online boodschappen doen groeit
06 oktober

Online boodschappen doen groeit

Momenteel wordt 2% van de boodschappen in Nederland online gedaan. Over 5 jaar is dit gegroeid naar 20%, zo is de verwachting. Dit blijkt onderzoek onder 1.100 volwassenen, uitgevoerd in opdracht van ING.  Bijna 1 op de 5...lees verder...


App laat scholieren gezonder en duurzamer leven
05 oktober

App laat scholieren gezonder en duurzamer leven

De app “Seven days of feedback” inspireert middelbare scholieren tot een gezonder en duurzamer leven. Dit blijkt uit een evaluatie van het RIVM onder circa 5300 scholieren. Van de scholieren wil na afloop 19% minder vlees eten en...lees verder...


Alles over diëten op tv
02 oktober

Alles over diëten op tv

Vanaf zondag 4 oktober staan diëten 5 weken centraal in tv-uitzendingen op NPO2 om 19.15 uur. De eerste 3 uitzendingen gaan over een dieet op maat, dat is afgestemd op individuele biologische en psychologische kenmerken van...lees verder...


Betere overleving darmkanker dankzij aspirine
01 oktober

Betere overleving darmkanker dankzij aspirine

Patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal leven gemiddeld langer als ze dagelijks aspirine slikken. De kans om 5 jaar na de diagnose nog te leven is met aspirine bijna 2 keer zo groot. Dat blijkt uit een Nederlandse...lees verder...


Supplementen verbeteren cognitie niet
30 september

Supplementen verbeteren cognitie niet

Extra omega-3-vetzuren, luteïne en zeaxanthine vertragen de cognitieve achteruitgang van ouderen in de loop van 5 jaar niet. Dit blijkt uit placebo-gecontroleerd onderzoek onder ruim 3500 ouderen van gemiddeld 73 jaar,...lees verder...


Kinderen en jongeren bewegen te weinig maar zijn meer gaan sporten
29 september

Kinderen en jongeren bewegen te weinig maar zijn meer gaan sporten

Het aantal kinderen en jongeren dat voldoende beweegt, is gedaald tussen 2006 en 2014. Slechts 20% van de 4-11 jarigen voldoet aan de norm van minimaal 1 uur per dag beweging. Van de 12-17 jarigen is dat slechts 15%. Dat blijkt...lees verder...


Dietist Janet Noome spreekt
27 september

Insulineresistentie als sleutel voor welvaartsziekten

Bekijk voeding en leefstijl vanuit een evolutionair perspectief en verklaar op die manier het ontstaan van de westerse ziektes die onze volksgezondheid bedreigen. Dat is de boodschap van het Ancestral Health Congres, dat op 26...lees verder...


endoscopie
25 september

Grotere rol endoscopie bij dikkedarmkanker

Endoscopie kan een krachtig middel zijn bij de diagnose en behandeling van dikkedarmkanker. Dat zei prof. James Hardwick, de nieuwe hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten in het LUMC, in zijn inaugurele rede op 18 september. Hij...lees verder...


24 september

CBS: gezonder en tevredener met een hoge opleiding

Mensen met een hoge opleiding scoren hoger op de schaal van welvaart en welzijn dan mensen met een lage of middenopleiding. Zij voelen zich vaker gezond, zijn tevredener en verdienen beter. Dit blijkt uit een nieuwe studie van...lees verder...


Droge mond door bestraling
23 september

Nieuwe bestralingstechniek voorkomt blijvend droge mond

Een nieuwe bestralingstechniek voor patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied kan een blijvend droge mond, een beruchte bijwerking, voorkomen. Met deze nieuwe techniek worden de stamcellen van de speekselklier vermeden, zo...lees verder...


probiotica bij overgevoeligheid
22 september

Probiotica bij voedselovergevoeligheid

Bij voedselovergevoeligheid lijkt suppletie met probiotica een goede interventie, soms zelfs beter dan eliminatie van een voedingsmiddel. Dit stelde immunoloog prof. Ger Rijkers op het Folia Orthica Symposium van 17...lees verder...


Displaying results 361 to 420 out of 1678
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten