Nieuws

 

Veel groenten en fruit verhogen geluksgevoel
13 juli

Veel groenten en fruit verhogen geluksgevoel

Hoe meer groenten en fruit, hoe groter het geluksgevoel. Dat blijkt uit een Engels/Australische studie van de Universiteit van Warwick onder 12.000 deelnemers. Bij elke extra portie fruit of groenten neemt het geluksgevoel toe....lees verder...


Menukaart met foto's
12 juli

Menukaart voor laaggeletterden en anderstaligen

Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt sinds kort speciale visuele menukaarten. Deze zijn geschikt voor patiënten die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal. Elk gerecht staat smakelijk met een foto afgebeeld....lees verder...


Beweging gunstig voor hersenen van kinderen
11 juli

Beweging gunstig voor hersenen van kinderen

Het vervangen van theoretische lessen door fysieke inspanning gaat niet ten koste van de schoolprestaties van kinderen tussen 6 en 18 jaar. Sterker nog: de schoolprestaties verbeteren juist door fysieke inspanning voorafgaand,...lees verder...


Betere mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen
08 juli

Betere mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen

Een groot aantal partijen gaat samenwerken aan het verbeteren van de mondzorg van thuiswonende kwetsbare ouderen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft onlangs een gezamenlijk plan van aanpak aangeboden aan de Tweede...lees verder...


Vaker hypoglykemie door te intensieve behandeling van diabetes
07 juli

Vaker hypoglykemie door te intensieve behandeling van diabetes

Diabetespatiënten vanaf 75 jaar en/of met ernstige comorbiditeit slikken regelmatig te zware tabletten om hun glucosewaarden naar beneden te krijgen. Door deze overbehandeling verdubbelt de kans op een hypoglycemie. Dat blijkt...lees verder...


Wanneer we eten lijkt net zo belangrijk als wat we eten
06 juli

Wanneer we eten lijkt net zo belangrijk als wat we eten

Het meeste onderzoek richt zich op wat we moeten eten, maar minstens zo belangrijk is wanneer we eten. Het moment van eten is van grote invloed bij stofwisselingsstoornissen als diabetes type 2 en obesitas. Onregelmatig eten –...lees verder...


Leefstijladvies voor vrouwen met overgewicht en kinderwens
05 juli

Leefstijladvies voor vrouwen met overgewicht en kinderwens

Maastricht UMC+ gaat vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 leefstijladvies geven in het onderzoeksprogramma TOP-mama. Nog voordat er sprake is van zwangerschap wordt er gewerkt aan gezonde voeding, meer bewegen en...lees verder...


Veel en weinig slaap verhoogt bij mannen kans op diabetes
04 juli

Veel en weinig slaap verhoogt bij mannen kans op diabetes

Slaap blijkt bij mannen van invloed op de insulinegevoeligheid. Bij mannen die gemiddeld kort of juist lang slapen zijn de cellen minder gevoelig voor insuline dan bij mannen die gemiddeld 7 uur slapen. De kort- en langslapers...lees verder...


PDS vaak afgedaan als psychisch probleem
01 juli

PDS vaak afgedaan als psychisch probleem

Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) voelen zich slecht (63%) tot nooit (20%) begrepen door familie, vrienden en collega’s. Huisartsen versterken dit onbegrip. Zij verwijzen vaak terugkerende patiënten regelmatig door...lees verder...


Verbeteren van vaatwandfunctie door gezonde voeding en gewichtsverlies
30 juni

Verbeteren van vaatwandfunctie door gezonde voeding en gewichtsverlies

Het is al lang bekend dat het verbeteren van de vaatwandfunctie door een gezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Biomedicus Peter Joris laat in zijn proefschrift zien dat nitraatrijk bietensap en...lees verder...


Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting
29 juni

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting

Bij mensen met een niet-alcoholische vette lever (NAFL) is de insulinegevoeligheid even slecht als bij patiënten met type 2 diabetes. Training verbetert de insulinegevoeligheid, vermindert de hoeveelheid vet in de lever en...lees verder...


Sojarijke voeding en rode klaver tegen overgangsklachten
28 juni

Sojarijke voeding en rode klaver tegen overgangsklachten

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij sojarijke voeding en rode klaver. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na een analyse van 60 wetenschappelijke...lees verder...


Glutenvrij brood
24 juni

Ook glutenvrij brood moet voldoen aan zoutnorm

Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm,  aldus branchevereniging NBOV. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8% op basis van de droge...lees verder...


Shakes
23 juni

Vol gevoel met lege maag dankzij vezels

Dikkere voeding met veel vezels zorgt voor meer verzadiging dan dunner calorierijk voedsel. Dit is verrassend omdat voeding met veel calorieën en weinig vezels langer in de maag blijft zitten dan vezelrijk voedsel. Uit onderzoek...lees verder...


Hartfalen
22 juni

Overgewicht in puberjaren vergroot kans op hartfalen later

Jongens met overgewicht op puberleeftijd, hebben een grotere kans op hartfalen later. Dat blijkt uit een grote prospectief Zweedse onderzoek onder ruim 600.000 mannen. Het onderzoek is gepubliceerd in European Heart...lees verder...


fietsen helpt het geheugen
21 juni

Fysieke inspanning helpt bij opslaan kennis

Onderzoekers van het Radboudumc hebben gevonden dat kennis beter wordt opgeslagen als je 4 uur later een half uurtje sport. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology. Bij sporten komen stoffen vrij die onze hersenen...lees verder...


Nieuw logo voor gezonde glutenvrije producten
20 juni

Nieuw logo voor gezonde glutenvrije producten

Glutenvrije producten bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig vezels. Daarom heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging het keurmerk “Good Gluten Free” ontwikkeld voor glutenvrije producten met een gezonde samenstelling....lees verder...


Zorginstelling ontwikkelt eigen dieetlijn tegen ondervoeding
17 juni

Zorginstelling ontwikkelt eigen dieetlijn tegen ondervoeding

Bij de Drentse zorginstelling Interzorg hebben koks, artsen en diëtisten 16  bijgerechten ontwikkeld voor ondervoede cliënten ter vervanging van drinkvoeding. De bijgerechten bevatten extra eiwitten en kilocalorieën en...lees verder...


Weinig eiwit en veel suiker in maaltijdvervangers
16 juni

Weinig eiwit en veel suiker in maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers als afvalrepen en -shakes zijn volgens de Consumentenbond niet uitgebalanceerd: ze bevatten vaak weinig eiwit, vezels en gezonde vetten en juist veel suiker. De hoeveelheid vitaminen en mineralen is wel in...lees verder...


15 juni

De big five: 5 grote misverstanden in de voeding

Bloggers zijn de nieuwe "influencers". Dat is niet altijd fijn, want ze verkondigen in hun blogs nogal eens radicale meningen over voeding, meestal met N=1 als onderbouwing. Reden voor Voeding Nu om bloggers op 14...lees verder...


Fit als kind verkleint kans metabool syndroom
14 juni

Fit als kind verkleint kans metabool syndroom

Het risico op metabool syndroom is 36% lager voor volwassenen die als kind een goede lichamelijke conditie hadden. En wie als kind slank was, heeft een 3 keer zo kleine kans op metabool syndroom. Dit blijkt uit onderzoek onder...lees verder...


Niet altijd gewichtsverlies door vetbeperkt dieet
13 juni

Niet altijd gewichtsverlies door vetbeperkt dieet

Het gewicht neemt niet significant af door het volgen van een vetbeperkt dieet in vergelijking met een mediterraan dieet zonder energiebeperking. Dit blijkt uit analyses van de PREDIMED studie, gepubliceerd in The Lancet Diabetes...lees verder...


Staan insecten over 10 jaar op ons dagelijks menu?
10 juni

Staan insecten over 10 jaar op ons dagelijks menu?

Tijdens een netwerkbijeenkomst van VoeDNet op 7 juni, stonden er letterlijk insecten op het menu. De aanwezige diëtisten konden namelijk volop proeven van gevriesdroogde meelwormen (gekruid), krekels en andere insecten. Bas...lees verder...


Nierteam aan huis
09 juni

Nierteam aan huis

Vanaf oktober 2016 worden nierpatiënten in 4 regio's in Nederland thuis geïnformeerd over hun aandoening in het kader van het voorlichtingsproject "Nierteam aan huis". Patiënten en hun naasten krijgen, in hun eigen...lees verder...


E-health maakt leven cliënten in de zorg beter
08 juni

E-health maakt leven cliënten in de zorg beter

Zorg- en innovatieregio’s door heel Nederland laten deze week zien hoe zij met behulp van e-health de zorg beter maken voor mensen die zorg nodig hebben en hun zorgverleners. Op 6 juni hebben 4 regionale initiatieven hierover een...lees verder...


Buikvet mogelijk schadelijker voor vrouwen
07 juni

Buikvet mogelijk schadelijker voor vrouwen

Bij vrouwen lijkt het buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven. Dat ontdekte onderzoeker Karin Gast, arts-microbioloog in opleiding, die wilde begrijpen hoe de verschillende vormen van buikvet verband...lees verder...


Arts en Voeding
06 juni

Curatieve voedingsinterventies op congres Arts en Voeding

Wat verwacht je op een congres over curatieve voedingsinterventies? Vermoedelijk denk je dan al snel aan bekende onderwerpen als overgewicht en diabetes type 2. Maar op het vijfde congres Arts en Voeding, een initiatief van...lees verder...


1 op 3 kinderen overgewicht
03 juni

1 op de 3 Europese kinderen heeft overgewicht

In Europa heeft 1 op de 3 kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar overgewicht. Dat staat in een rapport van United European Gastroenterology. Overgewicht komt met name voor bij Spaanse en Italiaanse kinderen. Wereldwijd zijn er nu...lees verder...


Vitamine D
02 juni

Hoge dosis vitamine D3 verbetert samenstelling microbioom

Kleinschalig onderzoek uit Oostenrijk, gepubliceerd in European Journal of Nutrition, laat zien dat extra vitamine D3 van invloed is op de samenstelling van het darmmicrobioom. Bij 16 gezonde deelnemers werd voorafgaand op 3...lees verder...


Het Vinkje
01 juni

86% van diëtisten vindt Het Vinkje matig of slecht

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten onder ruim 500 leden blijkt dat bijna 60% van de diëtisten Het Vinkje gebruiken in hun voorlichting. Opmerkelijk, want slechts 14% van de diëtisten beoordeelt het Vinkje...lees verder...


Ondervoeding bij ouderen
31 mei

Nieuwe website over ondervoeding bij ouderen in de maak

Ondervoeding bij ouderen die nog thuis wonen komt relatief vaak voor. Oorzaken zijn een verminderde eetlust, smaak-, kauw- of slikproblemen, ziekte of eenzaamheid. Als iemand langere tijd niet goed eet en drinkt, kan dit onder...lees verder...


Marijke Berkenpas sluit symposium Eet als een expert af
30 mei

Eetgedrag en de psychologie erachter

Weg met de koolhydraten, suiker en melk, leve het kleidieet, tarwegras en detoxen. De ene hype na de andere steekt de kop op, waardoor alom voedselverwarring ontstaat. Waarom volgen mensen eigenlijk hypes? Hoe ga je om met...lees verder...


Voedingszorg ziekenhuizen achterhaald: 90% heeft nog vaste eetmomenten
27 mei

Voedingszorg ziekenhuizen achterhaald: 90% heeft nog vaste eetmomenten

De laatste jaren hebben ziekenhuizen veel goede stappen gemaakt richting optimale voedingszorg, maar het kan nog beter. Zo heeft 15% van de ziekenhuizen een verouderd voedingsconcept en hanteert 90% van de ziekenhuizen nog vaste...lees verder...


Bloedtest toont pinda-allergie aan
26 mei

Bloedtest toont pinda-allergie aan

De diagnostiek van pinda-allergie in Nederland kan beter. Bij 60% van de kinderen die worden verdacht van pinda-allergie kan dat met een bloedtest worden aangetoond of uitgesloten. Een dubbelblinde voedselprovocatie is dan niet...lees verder...


Overgewicht kinderen ontstaat door kleine verschillen in energiebalans
25 mei

Overgewicht kinderen ontstaat door kleine verschillen in energiebalans

Kleine verschillen in de dagelijkse energiebalans zorgen op de lange termijn bij kinderen voor het al dan niet ontwikkelen van overgewicht. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van diëtist en epidemioloog Saskia van den Berg,...lees verder...


Met voedingsvezels het immuunsysteem sturen
24 mei

Met voedingsvezels het immuunsysteem sturen

Het klinkt als science fiction: het ontwikkelen van voeding voor mens en dier met het doel het immuunsysteem op de gewenste manier te sturen. Toch kan het al bijna met voedingsvezels, zo stelt medisch biologe Neha Sahasrabudhe in...lees verder...


Bijna 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes
23 mei

Bijna 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes

In 2014 waren bijna 1,1 miljoen personen bekend met diabetes bij de huisarts. In de loop van 2014 kwamen er ruim 60.000 nieuwe personen met diabetes bij. Dit zijn enkele getallen uit de nieuwe “Kerncijfers voor beleid”. Op 18 mei...lees verder...


Benader obesitas als ziekte
20 mei

Benader obesitas als ziekte

Erken obesitas als een ziekte, zodat patiënten recht krijgen op zorg en behandeling. Dat is de oproep van Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesiatas (KDOO) aan het Europaparlement. Het KDOO steunt bovendien het initiatief...lees verder...


Nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk
19 mei

Nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk

Nitraatrijke groenten als rucola, spinazie en rode bieten verlagen de bloeddruk. Dat is de conclusie van een klein onderzoek bij 18 gezonde vrijwilligers, uitgevoerd door Maastricht UMC+ en gepubliceerd in het Journal of...lees verder...


Nieuwe afvalmethode in Verenigd Koninkrijk met ballon
18 mei

Nieuwe afvalmethode in Verenigd Koninkrijk met ballon

In het Verenigd Koninkrijk is er een nieuwe en inmiddels populaire manier om af te vallen: het met een katheter via de mond inbrengen van een ballon in de maag. De ingreep wordt uitgevoerd in privéklinieken. De ballon wordt...lees verder...


PLUS deelt frisdrank in op basis van calorieën
17 mei

PLUS deelt frisdrank in op basis van calorieën

Bewust een frisdrank kiezen? Supermarkt PLUS heeft de frisdranken op het schap ingedeeld in 3 categorieën: blauw, geel en oranje. Daarmee kan de consument snel zien hoeveel kilocalorieën een glas van 250 ml levert: De beste is...lees verder...


Lightproducten werken contraproductief
13 mei

Lightproducten werken contraproductief

Dat consumenten meer chips eten zodra ze zijn overgeschakeld op de lightvariant was al bekend, maar nu blijkt dat ze een jaar na die overstap in dat gedrag volharden. Sterker nog, ze eten dan naast de lightvariant ook weer de...lees verder...


Nieuwe vorm van buiten-workouts
12 mei

Nieuwe vorm van buiten-workouts

Tijd, geld en motivatie zijn belangrijke factoren waardoor jongeren en ouderen weinig aan beweging doen. Een nieuwe vorm van buiten-workouts op speciale toestellen kan daar een oplossing voor bieden. Bedenker Kompan Sport &...lees verder...


Automaten op school staan gezonde voeding in de weg
11 mei

Automaten op school staan gezonde voeding in de weg

Het voedingsaanbod op scholen is verbeterd. Er worden meer producten uit de Schijf van Vijf aangeboden en minder snacks en frisdrank. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM onder 450 scholen in opdracht van staatssecretaris...lees verder...


Eigen moedermelk het beste voor prematuren
10 mei

Eigen moedermelk het beste voor prematuren

Kinderen met een zeer laag geboortegewicht kunnen het beste worden gevoed met eigen moedermelk. Ze hebben dan een veel kleinere kans op ernstige infecties en overlijden dan de kinderen die zuigelingenvoeding of donormelk krijgen....lees verder...


09 mei

Finse aanpak leidt tot daling overgewicht bij kinderen

Het Seinäjoki Project in West-Finland is een schoolvoorbeeld van hoe gezondheidsinterventie daadwerkelijk succesvol kan zijn. Het programma is 7 jaar geleden gestart in Seinäjoki, een stad met 60.000 inwoners. Bij de start had...lees verder...


06 mei

Leefstijl bepaalt samenstelling darmflora

Het Vlaams Darmflora Project, een grootscheeps onderzoek naar de menselijke darmflora, heeft 69 factoren gevonden die verband houden met de samenstelling en diversiteit van darmflora. De resultaten zijn gepubliceerd in Science....lees verder...


Borstvoeding: extra vitamine K
04 mei

Vitamine K injectie beter dan supplement voor baby’s

Dagelijks vitamine K druppels geven aan baby’s die borstvoeding krijgen is ontoereikend. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-hoogleraar kindergeneeskunde Henkjan Verkade en zijn collega’s, die hierover in het toonaangevende...lees verder...


Glutenvrij?
03 mei

‘Kan sporen van bevatten’ op etiket zegt eigenlijk niets

De Nederlandse Coeliakie Vereniging deed onderzoek naar producten met èn zonder de vermelding “kan sporen van gluten bevatten”. Het bleek dat een aantal producten meer dan alleen sporen van gluten bevatte. De aanduiding ”kan...lees verder...


02 mei

Poeptransplantatie lukt beter bij matchende donor

Onderzoekers van fecestransplantatie zijn erin geslaagd te traceren welke bacteriestammen van een donor na transplantatie aanslaan in de darmen van een patiënt. De onderzoekers ontdekten dat de kans dat de nieuwe microbenstammen...lees verder...


Inname 3-MCPD: meer onderzoek nodig
29 april

Inname 3-MCPD: meer onderzoek nodig

In de media verschijnen berichten over de aanwezigheid van 3-MCPD in het voedsel. Dit is een stof die kan ontstaan tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, bij de verhitting tot hoge temperaturen. Dit gebeurt met...lees verder...


BGN-campagne: Vind het ritme in je voeding
28 april

BGN-campagne: Vind het ritme in je voeding

Weten wat je het beste kunt eten is één ding, maar het inpassen van veranderingen in het dagelijks leven is voor velen niet zo eenvoudig. De gewichtsconsulent kan daarbij prima begeleiden. Dat stelt de Beroepsvereniging...lees verder...


Start commissie voor nieuwe voedingsnormen
27 april

Start commissie voor nieuwe voedingsnormen

Nu de Richtlijnen goede voeding gepubliceerd zijn en de nieuwe Schijf van Vijf is geïntroduceerd, wordt het tijd de inmiddels verouderde Voedingsnormen te herzien. Daarvoor is deze maand de vaste Commissie Voeding geïnstalleerd...lees verder...


Vette vis en visolie afgeraden bij chemotherapie
26 april

Vette vis en visolie afgeraden bij chemotherapie

Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan kunnen beter 24 uur ervoor en erna geen visolie of vette vis consumeren. Dat adviseert biomedisch wetenschapper Julia Houthuijzen op basis van onderzoek, waarop ze 12 april promoveerde...lees verder...


Het Vinkje gaat veranderen
25 april

Het Vinkje gaat veranderen

Voorafgaand aan het debat over Het Vinkje werd de toon al gezet: ‘Als nodig blijkt dat Het Vinkje van kleur moet verschieten, een verkeerslicht of een sterrensysteem moet worden, dan doen we dat’, schreef Diana Monissen,...lees verder...


personalized healthcare
22 april

Personalized healthcare steeds dichterbij

‘Mensen zijn steeds beter geïnformeerd en willen hun eigen gezondheid in de hand houden. Wij moeten daar als professionals op ingaan door de juiste kennis te vertalen naar praktische toepassingen ’, dat  zei Prof. dr. Alain...lees verder...


Gezondheidsraad beantwoordt voedingsvragen
21 april

Gezondheidsraad beantwoordt voedingsvragen

Moet iedereen stoppen met alcohol? En hoe zit het met volle zuivel: is dat even gezond als magere en halfvolle zuivel? De Gezondheidsraad heeft na het uitbrengen van de Richtlijnen goede voeding 2015 veel vragen gekregen van pers...lees verder...


20 april

Minder zout in meeste voedingsmiddelen

Het zoutgehalte in sommige levensmiddelen is in 2015 gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als gekeken wordt naar alle producten over de jaren heen dan blijkt dat de sterke...lees verder...


Betere eetlust door nachtelijke hemodialyse
19 april

Betere eetlust door nachtelijke hemodialyse

Nierpatiënten die overgaan van conventionele hemodialyse overdag naar frequente nachtelijk hemodialyse krijgen een betere eetlust en gaan meer eiwitrijk voedsel nuttigen. Daarom is de intensievere nachtelijk hemodialyse mogelijk...lees verder...


Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht
16 april

Verzadigd vet wederom minder ongezond dan gedacht

Het vervangen van verzadigd vet door plantaardige olie, rijk aan linolzuur, verlaagt weliswaar het cholesterolgehalte, maar is niet van invloed op het risico op hart- en vaatziekten of sterfte. Dat blijkt uit een studie,...lees verder...


Displaying results 361 to 420 out of 1829
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten