Nieuws

 

Bij ziekenhuisopname is 1 op 7 patiënten al ondervoed
14 maart

Bij ziekenhuisopname is 1 op 7 patiënten al ondervoed

Bijna 15% van de patiënten in ziekenhuizen is op de eerste opnamedag ondervoed, zo blijkt uit screening van ruim een half miljoen patiënten in 13 Nederlandse ziekenhuizen. Het vaakst komt ondervoeding voor bij geriatrie,...lees verder...


Eigen profielpagina voor iedere patiënt
11 maart

Eigen profielpagina voor iedere patiënt

Over een paar jaar heeft iedere Nederlander een eigen (afgeschermde) profielpagina op het internet, met daarin zijn medische gegevens. Een brede coalitie in de zorg, waaronder de koepels van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers,...lees verder...


Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten
10 maart

Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten

Gemiddeld geven Nederlanders zichzelf een 7,1 voor hun eigen kookkunsten. Toch wil 46% beter leken koken. Dat blijkt uit het onderzoek "Hoe kookvaardig is Nederland" uitgevoerd onder 1.553 Nederlanders van 18 jaar...lees verder...


Afname overgewicht Leidse kinderen mede dankzij extra bewegen
09 maart

Afname overgewicht Leidse kinderen mede dankzij extra bewegen

In Leiden is het percentage overgewicht onder jongeren gedaald van 12,8% in 2012 naar 11,4% in 2014. Dit blijkt uit een meting van GGD Hollands Midden. Het percentage kinderen met overgewicht is in Leiden lager dan het landelijk...lees verder...


Engeland investeert in gezondheid
08 maart

Engeland investeert in gezondheid

De Britse National Health Security (NHS) heeft grootse plannen om de gezondheidsproblemen als obesitas en dementie aan te pakken. Allereerst door het ontwikkelen van 10 "gezonde" steden, die inwoners stimuleren om...lees verder...


vitamine D
07 maart

Medicijngebruik ouderen vergroot kans op vitamine D-tekort

Recent onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat medicijngebruik zorgt voor een groter risico op een vitamine D-tekort bij ouderen. Het onderzoek vond plaats bij 873 zelfstandig wonende ouderen (ouder dan 55...lees verder...


04 maart

Stop met toelating glyfosaat

Het omstreden landbouwgif glyfosaat zou niet mogen worden toegelaten. Dat schrijven de organisaties Wemos, Greenpeace, Foodwatch en Milieudefensie in een open brief aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Volgende...lees verder...


Kweekvlees
03 maart

Nieuwe eiwitbronnen weinig invloed op kwaliteit eiwitinname

Dierlijke eiwitbronnen hebben een ongunstige impact op het milieu. Daarom is er steeds meer aandacht voor alternatieven als soja, lupine, kweekvlees, algen en insecten. Een onderzoek van het RIVM consumptie van “nieuwe eiwitten”...lees verder...


peulvruchten
02 maart

Ruim baan voor peulvruchten

Nederlanders eten gemiddeld 1 gram peulvruchten per persoon per dag. Het is duidelijk dat dit niet overeenkomt met het nieuwe Gezondheidsraadsadvies een keer in de week peulvruchten te eten, zelfs al staat er bij dat advies geen...lees verder...


Volle zuivel
01 maart

Volle zuivel gerelateerd aan minder gewichtstoename

Het gebruik van volle zuivel lijkt te beschermen tegen het ontstaan van overgewicht. Dat vermoeden onderzoekers van de Women’s Health Study, een langlopende studie onder ruim 18.000 gezonde vrouwen ouder dan 45 jaar met een...lees verder...


aardappelcongres
29 februari

Aardappelcongres: aardappel vergeten groente?

Het imago van de aardappel is aan verandering toe. De laatste decennia is dit knolgewas in de ogen van de consument gedegradeerd van volksvoedsel nummer 1 naar een saaie maaltijdcomponent die ongewenste koolhydraten levert....lees verder...


Portiegroottes op verpakkingen gelijktrekken
26 februari

Portiegroottes op verpakkingen gelijktrekken

Het Voedingscentrum, de brancheorganisatie FNLI en Het Vinkje hanteren ieder eigen richtlijnen voor portiegroottes. Daardoor staan er op verpakkingen van soortgelijke voedingsmiddelen vaak verschillende portiegroottes. Dit is...lees verder...


Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker
25 februari

Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker

Patiënten met uitgezaaide darmkanker verliezen tijdens de chemotherapie gemiddeld 6% van hun spiermassa in slechts 3 maanden. Opvallend was dat de patiënten die meer dan 9% spiermassa inleverden tijdens chemotherapie een lagere...lees verder...


Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders
24 februari

Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders

Een voedingspatroon volgens mediterrane stijl – met onder meer peulvruchten, groente, vis en olijfolie – zorgt voor de laagste ziektelast onder Nederlanders. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en epidemioloog Heidi Fransen...lees verder...


Zijn gluten of FODMAPs de boosdoener?
23 februari

Zijn gluten of FODMAPs de boosdoener?

Er is nog veel discussie of klachten die passen bij glutensensitiviteit door gluten worden veroorzaakt. De boosdoeners kunnen ook andere stoffen uit granen zijn, zoals fermenteerbare suikers, de zogenoemde FODMAPs. Gluten en...lees verder...


Tips voor een effectiever consult
22 februari

Tips voor een effectiever consult

Slechts de helft van de adviezen die (para)medici geven, wordt in de praktijk opgevolgd. Coachen in plaats van voorschrijven bevordert de therapietrouw. Dat stelde prof. Paul Brand, kinderarts in het Isala ziekenhuis in Zwolle,...lees verder...


19 februari

Medische professional wil zelf geen levensverlengende zorg

Verpleegkundigen en artsen zien voor zichzelf beduidend vaker af van levensverlengende interventies zoals reanimatie, dialyse en beademing, dan ‘gewone’ patiënten die deze krijgen aangeboden. Zij vinden kwaliteit van leven...lees verder...


18 februari

Veel vis tijdens zwangerschap zorgt voor snellere groei kind

Zwangeren die meer dan 3 keer per week vis eten krijgen baby’s met een snellere groei in de eerste levensjaren, en een hoger risico op overgewicht als kleuter. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook veel Nederlandse...lees verder...


Training na chemotherapie
17 februari

Training verbetert welbevinden na chemotherapie

Na chemotherapie verbetert fysieke training het welbevinden en vermindert het vermoeidheid. Hoog intensieve training heeft daarbij de voorkeur. Dit blijkt uit de zogenoemde Resistance and Endurance exercise after Chemotherapy...lees verder...


Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie
16 februari

Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding verbannen vanwege het slechte imago van koolhydraten of gluten. 'Maar dat is niet zonder risico’s', stelt prof.dr. Robin Peeters. ‘Voor bepaalde...lees verder...


15 februari

Aan tafel!

Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, beter voor het milieu. Dat zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Hij wil een maatschappelijke dialoog starten over...lees verder...


Eerste feces-transplantatiebank opgericht
12 februari

Eerste feces-transplantatiebank opgericht

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend. Deze fecestransplantatiebank, oftewel “poepbank”, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties als een Clostridium...lees verder...


BMI onder vuur
11 februari

BMI onder vuur

De BMI geeft geen goede inschatting van de gezondheid. Bijna de helft van de mensen met overgewicht is metabool gezond en meer dan 30% van de mensen met een gezond gewicht is juist metabool ongezond. Dit blijkt uit analyse van...lees verder...


Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie
10 februari

Prijsvraag voor verhoging groenteconsumptie

Heb jij als diëtist een nieuw idee, product of concept, dat kan bijdragen aan het verhogen van de groenteconsumptie? Doe dan mee met de het Beste Groente-idee van Nederland, een prijsvraag van Westland Marketing. Studenten en...lees verder...


Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd
09 februari

Richtlijnen ondervoeding niet nageleefd

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd. De gezondheid van deze mensen gaat hierdoor onnodig achteruit. Dat stellen Wageningse onderzoekers na interviews met 22 voedings- en zorgprofessionals, waaronder...lees verder...


Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg
08 februari

Vis eten goed tegen dementie bij mensen met aanleg

Minstens 1 maal per week vis op het menu verlaagt bij mensen met aanleg het risico op de ziekte van Alzaheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat stellen onderzoekers in het Journal of American Medical Association...lees verder...


Jojo-effect niet groter na een crashdieet
05 februari

Jojo-effect niet groter na een crashdieet

Mensen met overgewicht die in korte tijd veel gewicht verliezen, komen na een crashdieet niet méér aan dan mensen die geleidelijker afvallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het...lees verder...


Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2
04 februari

Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2

Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, kan het risico op diabetes type 2 met 22% verhogen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in hun artikel in Diabetologica. Verhoogd risico De onderzoekers...lees verder...


Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma
03 februari

Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma

Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend, zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dit komt waarschijnlijk doordat antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen...lees verder...


Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?
02 februari

Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?

Als mens hebben we een duidelijk voorkeur voor suiker, vanwege de zoete smaak én de calorieën. Onderzoekers op Yale hebben bij muizen ontdekt dat het de hersenen vooral gaat om de hoeveelheid calorieën. De zoete smaak is voor de...lees verder...


Test je kennis over voeding en mondgezondheid
01 februari

Test je kennis over voeding en mondgezondheid

Hoe is het gesteld met de kennis van professionals over de relatie tussen voeding en mondgezondheid? Dit onderzoeken studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Ze hebben een online enquête gemaakt voor diëtisten,...lees verder...


Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers
29 januari

Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers

Amsterdammers van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst ontbijten minder vaak en eten vaker traditionele producten. Denk aan Surinaamse groentesoorten als bitawiri en kousenband, ayran (Turkse gezouten yoghurtdrank) en Turks...lees verder...


Suikers slechter voor het hart dan verzadigd vet
28 januari

Suikers slechter voor het hart dan verzadigd vet

In de voedingsvoorlichting zou minder gefocust moeten worden op verzadigd vet. Belangrijker is de boodschap om minder toegevoegd suiker te gebruiken. Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat...lees verder...


Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht
27 januari

Kinderen met cariës hebben niet vaker overgewicht

Er is geen verband gevonden tussen cariës en overgewicht bij 230 Nederlandse kinderen van 5-8 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en ACTA, gepubliceerd in BMC Research Notes. Deze kinderen zijn echter niet...lees verder...


Advies voor calciumsupplement beperkt gevallen van pre-eclampsie met kwart
26 januari

Advies voor calciumsupplement beperkt gevallen van pre-eclampsie met kwart

Als verloskundigen en gynaecologen aan alle zwangere vrouwen calciumsupplementen adviseren, zou het aantal gevallen van pre-eclampsie met meer dan een kwart afnemen. De gezondheidszorgkosten dalen daarmee met bijna 8 miljoen euro...lees verder...


Steeds meer mensen ambivalent over vlees
25 januari

Steeds meer mensen ambivalent over vlees

Vlees is vaak negatief in het nieuws, bijvoorbeeld als het gaat over gezondheid, antibiotica, milieu en dierenwelzijn. Desondanks  is de vleesconsumptie hoog in Nederland. Volgens prof.dr. Cor van der Weele, bijzonder...lees verder...


Jojo-effect verklaard door stress in vetcel
22 januari

Jojo-effect verklaard door stress in vetcel

Tijdens sterk afvallen ondervinden vetcellen stress. Om die stress weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen. Dit zou het hardnekkige jojo-effect bij sommige mensen kunnen verklaren, aldus onderzoek van Universiteit...lees verder...


Antihistaminica helpen ook bij PDS
21 januari

Antihistaminica helpen ook bij PDS

Waarom zijn de darmen van mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zo gevoelig? Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat dit komt door grote hoeveelheden histamine in de darmen van patiënten met PDS. Dit zorgt voor een...lees verder...


Inventarisatie van voedingsconcepten in ziekenhuizen
20 januari

Inventarisatie van voedingsconcepten in ziekenhuizen

De Stuurgroep Ondervoeding is momenteel bezig met een inventarisatie van de voedingsconcepten van alle Nederlandse ziekenhuizen. De balans tussen gewone voeding, drinkvoeding en sondevoeding krijgt hierbij expliciet de aandacht,...lees verder...


Smaakvoorkeur verandert bij het ouder worden
19 januari

Smaakvoorkeur ouderen verschilt van jongeren

Ouderen vinden nogal eens dingen lekker, waar jongvolwassenen juist van griezelen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR onder 154 ouderen van gemiddeld 69 jaar en 80 jongvolwassenen van gemiddeld 29 jaar. In het onderzoek...lees verder...


Gezonde eetvoornemens stranden vaak
18 januari

Gezonde eetvoornemens stranden vaak

Gezonder gaan leven is het goede voornemen van 7 op de 10 Nederlanders. In de top 3 staan gezonder eten (35%), het behouden of bereiken van een gezond gewicht (34%) en vaker bewegen of sporten (29%). Toch verwacht 58% van de...lees verder...


Helder voedingsadvies in Zweden
15 januari

Helder voedingsadvies in Zweden

Nieuwe voedingsrichtlijnen zijn vorig jaar niet alleen in Nederland verschenen, maar ook in Zweden. Het Zweedse equivalent van ons Voedingscentrum heeft die samengevat in een infographic met slechts 3 eenvoudige en duidelijke...lees verder...


14 januari

Maximaal 10 energie% suiker in Amerikaanse voedingsrichtlijnen

De nieuwe Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 zijn verschenen. Hierin wordt voor het eerst geadviseerd om maximaal 10 energie% toegevoegde suikers te consumeren. Het advies voor maximaal 10 energie% verzadigd vet is...lees verder...


Onderzoek naar effect beweging op leerprestaties
13 januari

Onderzoek naar effect beweging op leerprestaties

Sommige basisscholen experimenteren met een combinatie van leren en bewegen. Uit eerste onderzoeken blijkt dat dit goed is voor de leerprestaties. Maar welke vorm van beweging is het beste: matig tot intensief bewegen of complexe...lees verder...


2016 is het Internationale Jaar van de Boon
12 januari

2016 is het Internationale Jaar van de Boon

De Verenigde Naties hebben 2016 gedoopt tot het Internationale Jaar van de Boon. In 32 landen vinden campagnes plaats om aandacht te vragen voor peulvruchten, als gezond en lekker voedingsmiddel. In Nederland wordt de campagne...lees verder...


Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt
11 januari

Bloedglucosespiegel voorspelt risicoprofiel hartpatiënt

De bloedsuikerspiegel ten tijde van een hartinfarct blijkt goed te kunnen voorspellen welke mensen een verhoogd risico hebben om kort na het infarct te overlijden, óók bij niet-diabeten. Dat concludeert anesthesioloog Miriam...lees verder...


Sponsoring industrie van invloed op uitkomsten onderzoek
08 januari

Sponsoring industrie van invloed op uitkomsten onderzoek

Prof.dr. Marion Nestle roept het al tijden in haar blog: sponsoring van onderzoek door de voedingsindustrie heeft invloed op de uitkomsten en is daarom ongewenst. Nu zegt deze hoogleraar voeding aan de New York University het ook...lees verder...


DASH-dieet in VS verkozen tot beste dieet 2016
07 januari

DASH-dieet in VS verkozen tot beste dieet 2016

Voor het zesde jaar op rij heeft het Amerikaanse tijdschrift US News het DASH-dieet tot "beste dieet" verkozen. Uit de 37 diëten die door een team van experts zijn vergeleken, is het DASH-dieet aangewezen als...lees verder...


Voeding terug in de spreekkamer?
06 januari

Voeding terug in de spreekkamer?

Gesprekken over voeding horen thuis in de spreekkamer van de huisarts en specialist. Dat stellen 2 jonge huisartsen Tamara de Weijer en Lotte Derksen. Maar de kennis van artsen over dit onderwerp schiet nog te kort. Daarom hebben...lees verder...


"Dry January" is effectief
05 januari

"Dry January" is effectief

Wie dit jaar het goede voornemen heeft om de maand januari niet te drinken, heeft grote kans van slagen. Dit blijkt uit onderzoek bij 857 Britse mannen en vrouwen die vorig jaar meededen aan de "Dry January" campagne om...lees verder...


Helft Britse kinderen heeft allergie
04 januari

Helft Britse kinderen heeft allergie

Artsen in het Verenigd Koninkrijk staan alarm: 50% van alle kinderen heeft 1 of meerdere allergieën. Medici hebben hier geen verklaring voor. Het gaat om allerlei soorten allergie, zoals hooikoorts en voedselallergie....lees verder...


Fijne Kerst en een gelukkig 2015
25 december

Een gelukkig 2016

De redactie van Nieuws voor diëtisten wenst jou en iedereen die je lief is fijne feestdagen met veel gezelligheid! Voor wie toch niet helemaal zonder Nieuws voor diëtisten kan, de top 10 van het meest gelezen nieuws 2015: ...lees verder...


Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger
24 december

Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger

Bij het kiezen voor een alternatief voor vlees maken consumenten een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd én tussen dierlijk en plantaardig. De belangrijkste aankoopmotieven zijn gezondheid en natuurlijkheid. Bij de...lees verder...


Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig
23 december

Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig

De voedingswetenschap heeft naast onderzoek de taak om consumenten te informeren en het vertrouwen van de consument te winnen. Het moet ook zorgen voor tegengeluid als zogenaamde "experts" op sociale media de zoveelste...lees verder...


Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik
22 december

Zoetgevoelige kinderen worden sneller dik

Een kind dat snel zoet proeft en dus een lage "zoetheidsdrempel" heeft, blijkt meer kans te hebben op overgewicht dan kinderen die meer suiker nodig hebben om iets als zoet te ervaren. Dat is de verrassende uitkomt uit...lees verder...


Hogere dosering vitamine D in supplementen toegestaan
21 december

Hogere dosering vitamine D in supplementen toegestaan

Per 1 januari gaat er nieuwe wetgeving van kracht over het maximumgehalte vitamine D in voedingssupplementen. Ook voor vitamine A verandert er wat. Vitamine D Per dagdosering mag een supplement voor kinderen van 1-10 jaar...lees verder...


PuurGezond piramide
18 december

Hoe vertaal je de nieuwe Richtlijnen goede voeding naar de praktijk?

In de nieuwe Richtlijnen goede voeding blijft de Gezondheidsraad vaag over de aanbevolen portiegroottes van bijvoorbeeld peulvruchten en vlees. En over aardappelen wordt geen uitspraak gedaan. Dat maakt het voor professionals als...lees verder...


Betere zorg voor ernstige kinderobesitas nodig
17 december

Betere zorg voor ernstige kinderobesitas nodig

Een nieuwe model voor optimale diagnostiek en behandeling van ernstige kinderobesitas. Dat presenteert psycholoog Jutka Halberstadt in haar proefschrift, waarop ze 14 december promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam....lees verder...


In België staat tv vaak aan tijdens eten
16 december

In België staat tv vaak aan tijdens eten

In België staat bij 30-50% van de gezinnen de tv aan tijdens de maaltijd. En 78% van de Belgen ontbijt regelmatig. Dit zijn enkele resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 in België. Deze peiling is uitgevoerd door...lees verder...


Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50
15 december

Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50

Het verkleinen van de portiegrootte is een goede strategie in de strijd tegen overgewicht. Dat stellen onderzoekers van Cambridge University in het British Medical Journal. We moeten terug naar de portiegrootte van de jaren...lees verder...


Displaying results 301 to 360 out of 1678
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten