Nieuws

 

Kaliumrijke producten
01 maart

Meer kalium net zo belangrijk als minder natrium

Minder natrium wordt al jaren aanbevolen bij hypertensie en verhoogd risico op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar het verhogen van kalium in de voeding is net zo effectief, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek,...lees verder...


Overgewicht
28 februari

Overgewicht vergroot kans op 11 soorten kanker

Overgewicht verhoogt het risico op 11 soorten kanker, aldus een artikel in British Medical Journal waarbij de onderzoekers 204 meta-analyses onder de loep namen. De onderzoekers keken naar 36 soorten kanker. Bij 11 soorten wordt...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.
27 februari

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60. Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te...lees verder...


56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker
24 februari

56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker

Aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd, zo blijkt uit onderzoek van foodwatch. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen ("ultra processed foods") gaat het zelfs om meer dan driekwart....lees verder...


30-50 procent meer vitamine E nodig bij metabool syndroom
23 februari

Meer vitamine E nodig bij metabool syndroom

Het metabool syndroom verhoogt de behoefte aan vitamine E met 30-50 procent. Dit blijkt uit een dubbelblind onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. De opname en uitscheiding van vitamine E van 10 mensen...lees verder...


‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’
22 februari

‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’

Veel mensen worden ziek door onze huidige leefstijl. Ze krijgen kanker, diabetes, hart- en vaatziekten. ‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af, terwijl die grotendeels te voorkomen zijn. Zo is diabetes type 2 voor 80...lees verder...


Advies aan topsporter: multivitamine
21 februari

Advies aan topsporter: multivitamine

Veel wedstrijdatleten krijgen via hun voeding minder vitamines binnen dan aanbevolen. Sportdiëtist en voedingskundige Floris Wardenaar adviseert topsporters niet alleen zo gezond mogelijk te eten. Voor de zekerheid adviseert hij...lees verder...


Gezondere aankopen in online supermarkt
20 februari

Gezondere aankopen in online supermarkt

Wie via internet boodschappen doet, koopt de helft minder ongezonde snacks dan mensen die in een fysieke supermarkt hun inkopen doen. Online bestaat gemiddeld 5,6% van de inkopen uit ongezonde snacks, tegenover 11,1% offline. Dat...lees verder...


Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken
17 februari

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Bij HDL-cholesterol is niet alleen de hoeveelheid belangrijk, maar ook het functioneren: hoe goed het bijvoorbeeld cholesterol afvoert uit de bloedvaten. Deze werking van HDL-cholesterol verbetert door een mediterraan dieet dat...lees verder...


Kinderen leren beter door te bewegen
16 februari

Kinderen leren beter door te bewegen

Kinderen leren beter tijdens de reken- en taalles als ze bewegen. In 2 jaar tijd kan dit 4 maanden leerwinst opleveren voor rekenen en spelling, in vergelijking met kinderen die reguliere reken- en taallessen volgen. Dat blijkt...lees verder...


46% van de mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand
15 februari

46% mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand

Een voedselovergevoeligheid heeft flinke impact op het leven van mensen. De mate waarin de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3,7 (bij een schaalverdeling...lees verder...


Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden
14 februari

Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

De Consumentenbond vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram onbereid product moet staan. Veel fabrikanten vermelden nu op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente,...lees verder...


Elbrich Postma
13 februari

‘Reuk- en smaakstoornissen vaak onderschat’

Wie zieken en ouderen in een optimale voedingsstatus wil houden, doet er goed aan meer aandacht te besteden aan het reuk- en smaakvermogen van die personen. Dat stelt voedingswetenschapper Elbrich Postma MSc van het Reuk- en...lees verder...


Volkoren granen
10 februari

Volkoren granen zorgen voor verhoogd metabolisme

Onderzoekers van Tufts University hebben bewezen dat volkoren granen zorgen voor extra verlies van calorieën en dat ze het metabolisme kunnen opstoken. De resultaten van deze randomised controlled trial (RCT) worden binnenkort...lees verder...


09 februari

Suikerindustrie begint tegenoffensief

‘De suikerindustrie is het spuugzat om als drugsdealer te worden weggezet’, is de kop van een artikel in het Algemeen Dagblad. Vanwege alle negatieve publiciteit over suiker is de suikerindustrie het ”Platform Suikers en Voeding”...lees verder...


Martijn Katan (foto:t NRC)
08 februari

‘Geef je baby pindakaas’

Geef je baby pindakaas, dan neemt de kans op allergie af. Dat schrijft Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, in zijn column in NRC. Volgens Katan doen ‘moeders al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te...lees verder...


Wispy Tea
07 februari

Gevaarlijke afslankpreparaten in de handel

In Nederland zijn –via webshops - gevaarlijke “natuurlijke” afslankproducten te koop, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de producten Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva...lees verder...


Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?
06 februari

Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?

Het voedingssupplement rode gist rijst kan mogelijk beter als geneesmiddel geregistreerd worden. Dat gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het College ter...lees verder...


Dit doet een maand geen alcohol
03 februari

Dit doet een maand geen alcohol

Een maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Mensen voelen zich fitter, hun serumcholesterolwaarde daalt, hun buikvet neemt af en ze hebben een gezondere lever. Dat blijkt uit een...lees verder...


Relatie tussen suiker en overgewicht niet bewezen
02 februari

Relatie tussen suiker en overgewicht niet bewezen

Sinds 2015 adviseert de WHO maximaal 10 (en liefst 5) energie% suikers. Het is een misverstand dat dit vanwege een relatie met lichaamsgewicht is. Het maximum is opgesteld omdat suikers de kans op cariës vergroten. Ook de...lees verder...


Online special “Voedsel in verkiezingstijd”
01 februari

Online special “Voedsel in verkiezingstijd”

Enkele decennia terug was er nagenoeg geen belangstelling van de politiek voor voeding. Inmiddels is dat wel anders: bijna alle politieke partijen vinden het belangrijk dat er toegang is tot gezond voedsel, dat eerlijk en...lees verder...


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
31 januari

‘Als je gezond eet, zit je lekkerder in je vel’

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed deze uitspraak tijdens de eerste Nationale Voedseltop, die 26 januari in Den Haag is gehouden over het voedselbeleid van de toekomst. Ze zei ook: ‘Gezond kiezen...lees verder...


Karine Hoenderdos
30 januari

Poor diet

Laten we het hele begrip “welvaartsziekten” per direct afschaffen. Het moet toch minstens een eeuw geleden zijn dat je die term met goed fatsoen kon gebruiken. Toen was het nog een teken van rijkdom als je vet op de ribben had of...lees verder...


27 januari

Fewfoods-dieet helpt bij ADHD

ADHD-symptomen bij jonge kinderen verminderen sterk door het volgen van het fewfoods-dieet. De effecten van visolie en kleurstoffen op ADHD zijn daarentegen klein. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research...lees verder...


Hartstichting
26 januari

7,5 miljoen euro voor onderzoek volhouden gezonde leefstijl

De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes te maken en gezond gedrag beter vol te...lees verder...


Rapport RIVM
25 januari

Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon

Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn 3 kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon, aldus het rapport...lees verder...


Kinderen leren groenten en fruit eten op het kinderdagverblijf
24 januari

Kinderen leren groenten en fruit eten op het kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf is een prima plek om kinderen méér groente en fruit te leren eten. Dat blijkt uit een project van het Louis Bolk Instituut op 7 kinderdagverblijven in de regio Rotterdam en Amsterdam. De groenteconsumptie...lees verder...


75% meer diabetes in 15 jaar tijd
23 januari

75% meer diabetes in 15 jaar tijd

Tussen 1999 en 2014 is het aantal mensen met diabetes met bijna 75% gestegen. In 1999 had 1,9% van de bevolking diabetes en dat is in 2014 gestegen naar 4,9%. Dat blijkt uit een schatting op basis van gegevens van apotheken,...lees verder...


Voedselverspilling Radboudumc gedaald tot 11%
20 januari

Voedselverspilling Radboudumc gedaald tot 11%

Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40% tot 11%. Deze forse daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per...lees verder...


Gezond eten. Beter kiezen & kopen
19 januari

Gezond eten. Beter kiezen & kopen

‘Twee scherpziende diëtisten met een flink trackrecord op voedingsgebied schreven voor de Consumentenbond het boek “Gezond eten”. Het is een basisboek over gezond eten zonder poespas, dat kritisch staat tegenover uitingen van...lees verder...


‘Sterk bewerkt voedsel is de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten’
18 januari

‘Sterk bewerkt voedsel is de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten’

De belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten? Volgens prof. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, wijzen alle vingers in de richting van “ultra-processed foods”. ‘Zolang dat...lees verder...


Peuter drinkt melk
17 januari

Verrijkte peutermelk verbetert ijzer- en vitamine D status

Als peuters een verrijkte melk drinken, verbetert hun ijzer- en vitamine D-status. Dat blijkt uit een randomised control trial onder gezonde Nederlandse, Duitse en Britse peuters van 1-3 jaar. In de studie kregen 318 kinderen...lees verder...


Erica van den Akker: ‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’
16 januari

‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’

Erica van den Akker, kinderarts Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen, deed deze uitspraak in het Algemeen Dagblad van 12 januari. Aanleiding is het onderzoek van Maastricht UMC, waarin 20...lees verder...


Diëtisten ontwikkelen game voor nierpatiënten
13 januari

Diëtisten ontwikkelen game voor nierpatiënten

Twee diëtisten hebben een game ontwikkeld die de dieetkennis vergroot bij nierpatiënten en hun omgeving. Een kleine test laat zien dat de game aanslaat. Nierpatiënten in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen vinden...lees verder...


‘Een gezonde voeding is duurder dan een ongezonde voeding’
12 januari

‘Een gezonde voeding is duurder dan een ongezonde voeding’

Ouderen met een lagere opleiding en inkomen eten minder groente, fruit en vis dan ouderen met een hogere opleiding en inkomen. De hogere prijs van gezonde voeding is vaak een struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek waarop...lees verder...


Foliumzuursupplement
11 januari

Foliumzuur tijdens zwangerschap: suppletie én verrijking

Preventie van neuraalbuisdefecten bij baby’s is het meest optimaal bij de combinatie van suppletie tijdens de zwangerschap én verrijking van producten. Dat stelt epidemioloog dr. J. Mills in een editorial in de...lees verder...


Kiloknallers
10 januari

Nieuwe televisieserie over obese kinderen: Kiloknallers

Hoe is het om een kind te zijn met fors overgewicht? De nieuwe VPRO-serie ”Kiloknallers” laat het zien. In de serie worden 5 kinderen tussen 10 en 12 jaar met obesitas een jaar lang gevolgd. Lieke, Naomi, Nick, Mathilde en...lees verder...


Zorgt suiker voor honger en minder beweging?
09 januari

Zorgt suiker voor honger en minder beweging?

Overgewicht is niet een simpele wiskundige vergelijking van calorieën in en uit. Er gebeurt veel meer op cellulair niveau dan gedacht. Dat stellen de auteurs van een artikel in Open Heart. Zij zeggen dat overgewicht zorgt voor...lees verder...


Ontwikkeling obesitas wereldwijd van 1975 tot 2014
06 januari

Ontwikkeling obesitas wereldwijd van 1975 tot 2014

Wereldwijd zijn er meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht. Dit blijkt uit een metastudie in The Lancet met 19,2 miljoen deelnemers uit 186 landen. De laatste 40 jaar is de prevalentie van obesitas schrikbarend...lees verder...


‘Vleesaanduidingen zijn misleidend en maken consumenten onzeker’, aldus Christian Schmidt, Duitse minister van Landbouw
05 januari

‘Vleesaanduidingen zijn misleidend en maken consumenten onzeker’

Christian Schmidt, Duitse minister van Landbouw, deed deze uitspraak over vegetarische producten in een interview met Bild. Hij wil in de toekomst vleesaanduidingen verbieden op producten als vegetarische schnitzels en worstjes....lees verder...


Mogelijke gezondheidsvoordelen resistent zetmeel
04 januari

Mogelijke gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel

Resistent zetmeel vermindert de glycemische respons in vergelijking met verteerbare koolhydraten en speelt op die manier een rol bij het reguleren van diabetes mellitus. Dat blijkt uit een uitgebreide review. Hierin zijn...lees verder...


Verborgen dikmakers: een lezing
03 januari

Verborgen dikmakers: een lezing

Te veel eten en te weinig bewegen zijn samen niet de enige verklaring voor overgewicht. Een van de meest gecompliceerde en vaak verborgen dikmakers is bijvoorbeeld stress. Wie een zeer hoog cortisolgehalte heeft (dat kunnen ze...lees verder...


02 januari

De meest gelezen artikelen van 2016

The Green Happiness, chips met een gezondheidslogo, kokosvet, suiker en verzadigde vetten. Het zijn dé onderwerpen die de lezers van Nieuws voor diëtisten in 2016 bezighielden. Bij de jaarwisseling is het altijd leuk om te...lees verder...


Hoe word je 100
30 december

Hoe word je 100? Het actieboek en het kookboek

De televisieserie ”Hoe word ik 100” gezien? De arts William Cortfriendt en zijn medisch team bereikten spectaculaire resultaten bij mensen met diabetes, overgewicht, gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten. De serie is...lees verder...


Terugval en verleiding
29 december

Terugval en verleiding. De kunst om afgevallen te blijven

Het tweede boek in korte tijd over behoud van gewichtsverlies en omgaan met terugval. Heel goed, want afvallen is op zichzelf al erg lastig, maar blijvend gewichtsverlies is dat helemaal! Auteurs zijn Ingrid Steenhuis, hoogleraar...lees verder...


Handboek ‘Bouw jouw voedingsplan’
28 december

Handboek ‘Bouw jouw voedingsplan’

In 10 stappen zouden sportprofessionals met dit boek in de hand een voedingsplan voor hun cliënten moeten kunnen opstellen. Sportdiëtisten kunnen opgelucht ademhalen, want die belofte wordt in de verste verte niet waargemaakt....lees verder...


Bakken met kennis
27 december

Bakken met kennis

In het boek "Bakken met kennis" legt Eke Mariën haarfijn het hoe en waarom van het bakken uit. Mariën is kok en onder andere bekend van de boeken die hij samen met fysisch chemicus Jan Groenewold schreef: Cook...lees verder...


Karine Hoenderdos
26 december

Landjepik

Diëtisten hebben goud in handen. Wij kunnen met onze beroepsgroep zo’n beetje het begrotingstekort oplossen! Dat komt omdat 80% van alle ziekten in Nederland wordt veroorzaakt door verkeerd eten en een ongezonde leefstijl....lees verder...


Maximaal 21 mg als dagdosis B6 voedingssupplementen
23 december

Maximaal 21 mg vitamine B6 in voedingssupplementen

De hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen moet maximaal 21 milligram per dag worden voor volwassenen. Dit is 14 keer de ADH van 1,5 mg/dag. Dat stelt het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van...lees verder...


Test RIVM: Hoe gemiddeld eet jij?
22 december

Test RIVM: Hoe gemiddeld eet jij?

Uit de voedselconsumptiecijfers van het RIVM ontstaat een beeld van het eetgedrag van de gemiddelde Nederlander. Maar niemand is gemiddeld. Met de test “Hoe gemiddeld eet jij?” kun je nagaan hoe je eet ten opzichte van die...lees verder...


Hypo’s tijdig herkennen met een hypo pleister
21 december

Hypo’s tijdig herkennen met een hypo pleister

Hartsslagvariabiliteit is een indicatie voor het ontstaan van een hypoglykemie. Een kleine daling in de bloedsuiker veroorzaakt namelijk al een verandering in de hartslag. Er is een pleister ontwikkeld die deze kleine...lees verder...


Online Featback helpt bij eetproblemen
20 december

Online Featback helpt bij eetproblemen

Mensen met symptomen van een eetstoornis hebben baat bij het E-health zelfhulpprogramma ‘Featback’. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Jiska Aardoom, waarop ze op 7 december is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Een...lees verder...


Artsen willen wetgeving voor zout, suiker, vet en kindermarketing
19 december

Artsen willen wetgeving voor zout, suiker, vet en kindermarketing

Een acceptabel niveau van zout, suiker en vet in voedingsmiddelen moet in wet- en regelgeving worden vastgelegd. Convenanten op het gebied van productsamenstelling zijn te vrijblijvend en leveren onvoldoende resultaat. Dat vindt...lees verder...


Afvallen, opstaan en weer doorgaan
16 december

(Af)vallen, opstaan en weer doorgaan

Willen. Kiezen. Kunnen. Doen. Doorgaan. Dat zijn de fases in het model uit het boek ”(Af)vallen, opstaan en weer doorgaan”. Door dit prettig leesbare en persoonlijke boek begrijp je waarom terugval zo vaak voorkomt bij afvallen,...lees verder...


gezond bij ziekte
15 december

Congres: gezond met een ziekte

Nederland kent 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte. De een voelt zich patiënt terwijl de andere met dezelfde diagnose amper beperkingen ervaart. Waar ligt dat aan? Wat maakt het verschil en welke rol speelt voeding...lees verder...


Minder zout houdt hart en nieren van nierpatiënt langer gezond
14 december

Minder zout houdt hart en nieren van nierpatiënt langer gezond

Bij patiënten met chronische nierschade zorgt een zoutbeperkt dieet voor minder nierschade en een lagere bloeddruk. Het geneesmiddel paricalcitol (een kunstmatige vorm van vitamine D) had geen significant effect. Dit blijkt uit...lees verder...


13 december

Mening over gezond eten verschilt tussen consument en diëtist

Consumenten vinden kokosvet, honing, cruesli, mueslirepen en versgeperste jus d’orange gezonder dan diëtisten. Diëtisten vinden op hun beurt pindakaas, koffie, hummus, margarine en light frisdrank gezonder dan consumenten. Dat...lees verder...


Esther Grauss
12 december

‘Dat ik leefstijlcoach ben, geeft mij als diëtist meerwaarde’

Leefstijladvisering lijkt de nieuwe Haarlemmer olie. Er zijn inmiddels al leefstijlartsen, leefstijlcoaches…  Voegt het iets toe als je als diëtist een opleiding doet tot leefstijlcoach? ‘Ja’, zegt diëtist Esther Grauss....lees verder...


Glutenvrij dieet
09 december

Screening coeliakie nodig bij diabetes type 1

MDL-arts in opleiding Sjoerd Bakker pleit voor een screening op coeliakie bij volwassenen met diabetes mellitus type 1 (T1DM). Studies laten zien dat 6% van deze patiënten ook coeliakie heeft. Dit komt neer op 6.000 patiënten in...lees verder...


prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding en gezondheid aan VU Amsterdam.
08 december

‘Kokosvet bevat veruit het meeste verzadigd vet van alle voedingsmiddelen’

Aldus prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding en gezondheid aan VU Amsterdam.lees verder...


Displaying results 61 to 120 out of 1696
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten