Nieuws

 

Bewegingsdriehoek in België gelanceerd
26 september

Bewegingsdriehoek in België gelanceerd

Tegelijk met de nieuwe Voedingsdriehoek is in België ook een nieuwe Bewegingsdriehoek uitgebracht. De nadruk ligt op minder zitten en meer bewegen. Per leeftijdsgroep zijn er specifieke richtlijnen: voor volwassenen, 65-plussers,...lees verder...


25 september

Maar waar zíjn jullie dan?

Vorig jaar schreef ik samen met internist Hanno Pijl het boek "Diabetes type 2? Maak jezelf beter". Op 30 september verschijnt ons vervolg op het boek: een kookboek met veel recepten, plus inspirerende interviews...lees verder...


Belgische voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding
22 september

Nieuwe Belgische Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding

In België heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven na 20 jaar het voedingsvoorlichtingsmodel geactualiseerd. De nadruk in de nieuwe Voedingsdriehoek ligt nu op meer plantaardig en het vermijden van ultrabewerkte voeding. Ook...lees verder...


Gezondheidsraad werkt aan voedingsadvies eerste 1000 dagen
21 september

Gezondheidsraad werkt aan voedingsadvies eerste 1000 dagen

De Gezondheidsraad is bezig met het opstellen van voedingsadviezen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot en met twee jaar. Naar verwachting komen deze deeladviezen eind 2018 uit. Ook zal de...lees verder...


‘Voedingswetenschap moet anders’
20 september

‘Voedingswetenschap moet anders’

De consument heeft weinig vertrouwen in de voedingswetenschap. Onderzoekers komen met tegenstrijdige berichten in de media en het feit dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de industrie, wakkert dit wantrouwen verder aan....lees verder...


RIVM-filmpje: welke groente is goed voor je liefdesleven?
19 september

RIVM-filmpje: welke groente is goed voor je liefdesleven?

Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt, is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Daarom publiceert het RIVM komende tijd verschillende korte consumentenvideo’s over gezond en duurzaam eten onder de...lees verder...


Vernieuwde online Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd op Dag van de Diëtist
18 september

Vernieuwde Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd op Dag van de Diëtist

Op De Dag van de Diëtist (19 september) wordt de compleet vernieuwde online versie van de Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd. De Artsenwijzer en de bijbehorende website zijn een goed hulpmiddel om de samenwerking tussen artsen en...lees verder...


18 september

Diabetes omkeren: definitie en richtlijnen zijn nodig

Diabetes type 2 is omkeerbaar en het behandelen van de ziekte met dieet en leefstijladvies kan zeer veel geld besparen. Dat zeggen Britse artsen in een analyse in het British Medical Journal. Zij doen een pleidooi het omkeren van...lees verder...


15 september

Gezond en obesitas gaan niet samen

Er zijn mensen die obees zijn, maar toch geen metabole problemen hebben (“fat but fit”). Een grootschalige studie laat zien dat deze mensen toch een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten vergeleken met mensen met een...lees verder...


14 september

Cognitieve therapie bij angst door ‘Dokter Google’

Cognitieve gedragstherapie is heilzaam bij patiënten die zich overmatig zorgen maken over hun gezondheid. Het goed inzetten van deze therapie kan vele onnodige huisartsconsulten overbodig maken, aldus een studie van Britse...lees verder...


Healthy Food Congres
13 september

Verslag Healthy Food Congres 2017

Op 8 september vond het Healthy Food Congress plaats in het World Forum in Den Haag. Het was een inspirerend congres met actuele lezingen over gezonde voeding van jong tot oud. De dag begon met “The First 1000 Days”, over de...lees verder...


Alcohol
12 september

Alcoholindustrie verhult risico op kanker

Alcohol verhoogt het risico op kanker, maar op websites van de alcoholindustrie wordt dit nauwelijks vermeld. Dat zeggen Britse wetenschappers, die websites en documenten van 27 internationale organisaties van de alcoholindustrie...lees verder...


‘Nieuwe richtlijn ondervoeding biedt handvatten om multidisciplinair aan de slag te gaan’
11 september

‘Ga multidisciplinair aan de slag met de nieuwe richtlijn ondervoeding'

Onlangs bracht de Stuurgroep Ondervoeding de nieuwe Richtlijn ondervoeding bij volwassenen uit. Anders dan de voorgaande dieetbehandelingsrichtlijn uit 2011 gaat het nu om een multidisciplinaire richtlijn. ‘Voor diëtisten een...lees verder...


1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist
08 september

1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist

De totale behandeltijd bij de diëtist in de eerstelijn is gemiddeld 2 uur per jaar, verspreid over 3 consulten in 23 weken. Daarbij haalt 34% van de patiënten de behandeldoelen volledig. Dit blijkt uit de Jaarcijfers 2016 van...lees verder...


Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde
07 september

Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde

De richtlijn Neusmaagsonde is door de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vernieuwd. Aanleiding voor de herziening van de richtlijn uit 2011 waren incidenten met ernstige afloop. Het betrof...lees verder...


Geen kinderreclame voor ongezonde voeding in Amsterdamse metrostations
06 september

Geen kinderreclame voor ongezonde voeding in metrostations

Vanaf 1 januari 2018 mag er in de Amsterdamse metrostations geen reclame meer worden gemaakt voor ongezonde voedingsmiddelen, gericht op kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dat staat in het nieuwe reclamecontract dat de gemeente...lees verder...


TV-serie over de wetenschap achter ons eten
05 september

TV-serie over de wetenschap achter ons eten

Vanaf vrijdag 8 september zendt NPO 2 wekelijks om 19.20 uur de 3-delige serie “Wetenschap om op te vreten” uit. De eerste aflevering had als thema “Je bent wat je eet”, de tweede staat in het teken van smaak en de derde...lees verder...


Koolhydraten ongezonder dan vet?
04 september

Koolhydraten ongezonder dan vet?

Meer dan 60 energieprocent koolhydraten in de voeding gaat gepaard met een hoger sterfterisico, terwijl dat niet geldt voor een hoge inname van vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat een vetinname van ongeveer 35...lees verder...


Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag
01 september

Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag

Een hoge inname van groente, fruit en peulvruchten verlaagt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 27 procent. Het totale sterfterisico neemt met 19 procent af. De voordelen zijn het grootst bij een totale...lees verder...


70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt
31 augustus

70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt

Van het assortiment in de supermarkt bestaat ruim 70 procent uit sterk bewerkte voedingsmiddelen als frisdrank, snacks en fastfood. Slechts 16 procent van de producten is vers, onbewerkt of licht bewerkt. Sterk bewerkte...lees verder...


Vooral sportsupplementen soms gevaarlijk
30 augustus

Vooral sportsupplementen soms gevaarlijk

Een capsule om te helpen met afvallen of een poeder om extra lang te kunnen sporten. Voedingssupplementen beloven veel, maar kunnen ongewenste gezondheidseffecten teweegbrengen. Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie...lees verder...


Veelbelovende immunotherapie tegen pinda-allergie
29 augustus

Veelbelovende immunotherapie tegen pinda-allergie

Een combinatie van orale immunotherapie en probiotica is bij circa 63 procent van de kinderen ook na 4 jaar nog effectief tegen een pinda-allergie. Dat blijkt uit een Australische placebogecontroleerde studie onder 48 kinderen...lees verder...


Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter. In oktober verschijnt een nieuw diabeteskookboek.
28 augustus

Een helicopter uit de oertijd

Tjee, wat was ik eigenlijk een groentje toen ik net van de diëtistenopleiding kwam! Gelukkig heb ik sindsdien een beetje bijgeleerd. Ik heb patiënten gesproken, boeken gelezen, congressen bezocht, het nieuws gevolgd en me suf...lees verder...


Nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad
23 augustus

Nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft nieuwe beweegrichtlijnen opgesteld. Volwassenen zouden minimaal 2,5 uur per week verspreid over meerdere dagen matig intensief moeten bewegen en kinderen (4 t/m 17 jaar) minstens 1 uur per dag. Nieuw zijn...lees verder...


43 procent van de oncologieverpleegkundigen heeft weinig voedingskennis
22 augustus

Oncologieverpleegkundige heeft weinig voedingskennis

Van de oncologieverpleegkundigen vindt 43 procent dat ze over onvoldoende kennis beschikken om kankerpatiënten advies over voeding te geven. Ook de kennis over beweging is niet optimaal: 46 procent van de deelnemers gaf aan...lees verder...


Wie nomineer jij voor de Food100-lijst?
18 augustus

Wie nomineer jij voor de Food100-lijst?

Ben jij een voedselverbeteraar of ken je iemand die geknipt is voor een plek binnen Food100? Meld jezelf of iemand anders dan uiterlijk 10 september aan voor de Food100-lijst via een online formulier met motivatie. Een deskundige...lees verder...


Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging
16 augustus

Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging

Patiënten van de afdeling Geriatrie en Interne Geneeskunde van ziekenhuis Gelre Apeldoorn hebben sinds kort geen reden meer om niet genoeg te bewegen. Met een aan een hometrainer gekoppeld “fietslabyrint” kunnen patiënten...lees verder...


Waterijs na operatie
14 augustus

Waterijs na operatie vermindert behoefte aan pijnstillers

Een waterijsje na een operatie verlaagt de behoefte aan pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het effect van het ijsje is...lees verder...


10 augustus

Microbiota in health and disease: from pregnancy to childhood

Dit is niet echt een boek dat je gezellig ’s avonds in bed leest voor het slapengaan. Het is ook geen Nederlandstalig boek. Evenmin is het een boek dat je voor een koopje aanschaft. Maar toch: dit boek is een enorme aanrader als...lees verder...


09 augustus

Overgewicht drijft kosten gezondheidszorg fors op

De gezondheidszorg is gemiddeld 12 procent duurder voor mensen met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en 36 procent duurder voor mensen met obesitas (BMI > 30). Dit blijkt uit een meta-analyse van Britse onderzoekers. Vooral...lees verder...


03 augustus

Alcohol risicofactor voor overgewicht bij jongeren

Meer dan een kwart van de Canadese jongeren zegt dat ze minstens een keer per maand binge-drinken waarbij ze minstens 5 alcoholische consumpties nemen. De calorieën die ze daarbij binnenkrijgen, kunnen leiden tot ongeveer een...lees verder...


Tussendoortjes
01 augustus

92 procent Nederlanders eet tussendoortjes

Tussendoortjes horen bij 92 procent van de Nederlanders tot de dagelijkse gang van zaken. Nederlanders eten tussendoortjes omdat ze zin hebben in iets lekkers (50 procent), uit gewoonte (12 procent) of omdat ze trek hebben...lees verder...


Karine Hoenderdos
31 juli

39 manieren om na de zomer beter te presteren

Fijn hè, dat het zomer is? Lekker op vakantie en je werk even helemaal vergeten. Maar hoe zorg je dat je na de vakantie beter dan ooit gaat presteren? Door je creativiteit aan te boren en je cliënten en collega’s te verrassen!...lees verder...


Zakboek Diëtetiek nu ook in het Engels
28 juli

Zakboek Diëtetiek nu ook in het Engels

Applaus voor de auteurs van het Zakboek Diëtetiek. Het zakboek is onlangs in het Engels verschenen: Dietetic Pocket Guide Adults. In dit filmpje zie je buitenlandse reacties op het zakboek. Nu kunnen ook diëtisten in het...lees verder...


Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes
27 juli

Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes

Meer dan 1/3 van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft diabetes of pre-diabetes. De meerderheid is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit het National Diabetes Statistics Report van de Centers for Disease Control and...lees verder...


25 juli

Darmehbo

Maar liefst 1 op de 6 mensen in Nederland heeft dagelijks te kampen met buikklachten: van winderigheid en darmkrampen tot een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. Hoe men de klachten kan “wegeten” vertellen de auteurs...lees verder...


Zoetstoffen
20 juli

Zoetstoffen leiden niet tot gewichtsverlies

Gewichtstoename, hoger risico op hypertensie, beroerte en diabetes type 2: een meta-analyse laat zien dat het gebruik van zoetstoffen op termijn de gezondheid niet positief beïnvloedt. In de studie werden 406.000 mensen gevolgd...lees verder...


Haagse kinderen gebruiken onvoldoende vitamine D
18 juli

Haagse kinderen gebruiken onvoldoende vitamine D

Maar liefst 50 procent van de kinderen van 5 jaar of ouder die extra vitamine D zouden moeten gebruiken, krijgt geen suppletie en 18 procent onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek bij 6827 kinderen tussen 0 en 18 jaar in Den Haag....lees verder...


Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling
17 juli

Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling

In 2016 kreeg gemiddeld slechts 45 procent van de ondervoede patiënten op de vierde opnamedag voldoende eiwit binnen. Dit percentage was in 2012 nog 50 procent, maar schommelt en daalt sindsdien. De norm is dat 60 procent van de...lees verder...


Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst
17 juli

Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst

Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van het voedingssupplement rode gist rijst, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum ziet een toename van het aantal klachten na gebruik ervan. De...lees verder...


In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht
13 juli

In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht

In Nederland hebben in 2040 maar liefst 9,1 miljoen mensen overgewicht (BMI≥ 25). Dit blijkt uit het trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning VTV-2018 van het RIVM. Het percentage 18-plussers met overgewicht stijgt van...lees verder...


Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?
12 juli

Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer 3-5 kilo aan. Mogelijk komt dat doordat mensen per dag zo’n 1,5 uur meer gaan zitten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboud UMC,...lees verder...


Wat goede wetenschap zo saai maakt
11 juli

Wat goede wetenschap zo saai maakt

Het lijkt soms wel religie: het fanatisme en het absolute geloof in de heilzame werking van bepaalde voeding of voedingsmiddelen door consumenten. Goede voedingswetenschap heeft - in tegenstelling tot veel bloggers - geen...lees verder...


Sigrid van de Marel
10 juli

‘Specialiseren loont écht’

Diëtist Sigrid van de Marel is gespecialiseerd in de prikkelbare darm en het FODMAP-dieet. Onlangs schreef ze er een boek over. ‘Mijn specialisatie heeft me een drukke praktijk opgeleverd, met precies de cliënten die ik...lees verder...


Krachttraining tijdens gymlessen ter preventie van overgewicht
07 juli

Krachttraining tijdens gymlessen ter preventie van overgewicht

Preventie van overgewicht bij kinderen richt zich teveel op het gewicht, vindt onderzoeker Gill ten Hoor van Maastricht University. Hij pleit in zijn proefschrift voor een andere benadering: krachttraining. Dat bevordert vetvrije...lees verder...


Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?
06 juli

Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?

Mindfulness lijkt aan te grijpen op mechanismen die een rol spelen in gewoontegedrag. Dat maakt mindfulness misschien een goede kandidaat om de verleiding van lekker eten beter te kunnen weerstaan en om slechte gewoontes te...lees verder...


Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend
05 juli

Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend

Consumptie van tarwe leidt bij 6% van de volwassenen zonder coeliakie tot klachten. De vraag is alleen of gluten de oorzaak zijn van deze symptomen of dat de klachten toch veroorzaakt worden door andere eiwitten of koolhydraten....lees verder...


Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding
04 juli

Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding

Het Nederlandse eetpatroon wijkt op veel fronten af van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. We zouden meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis moeten eten en minder rood vlees, suikerhoudende dranken en...lees verder...


‘Eetproblemen kun je prima afleren’
03 juli

‘Eetproblemen kun je prima afleren’

Obesitas is een gedragsprobleem; vooral morbide obesitas kan als eetstoornis gezien worden. Eetgedrag is aangeleerd en is dus ook weer af te leren. Dat stelde prof. dr. Anita Jansen onlangs in het NRC. Deze hoogleraar...lees verder...


Buik blij, jij blij
03 juli

Buik blij, jij blij

Altijd leuk als diëtisten zich specialiseren en écht goed worden in een onderwerp. Zoals Sigrid van der Marel, die een expert is op het gebied van darmklachten en het FODMAP-dieet. Ze schreef er een boek over: Buik blij, jij...lees verder...


Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik
29 juni

Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik

Alle producenten van pot- en blikgroenten voegen binnenkort geen suiker meer toe aan zomergroenten als doperwten, wortels en maïs. Ook zal het zoutgehalte met maximaal 25% dalen. Dit is het resultaat van nieuwe normen die gaan...lees verder...


28 juni

Arts heeft slechts 29 uur les gehad over voeding

In 6 jaar tijd krijgt een geneeskundestudent gemiddeld slechts 29 uur les over voeding. Ruim 80 procent van de coassistenten en huisartsen wil meer onderwijs over voeding. Dat blijkt uit het rapport ”Voeding en leefstijlfactoren...lees verder...


Het darmmicrobioom op leeftijd
27 juni

Het darmmicrobioom op leeftijd

Op dinsdag 20 juni werd het Symposium ”Gezonder oud worden” georganiseerd in Houten. Belangrijke conclusie: het darmmicrobioom heeft waarschijnlijk veel invloed op het verouderingsproces. De Ierse onderzoeker Ian Jeffery vertelde...lees verder...


‘Opname leefstijlcoaching in basisverzekering biedt juist kansen voor de diëtist’
26 juni

‘Opname leefstijlcoaching in basisverzekering biedt diëtist kansen'

Er zijn verregaande plannen om leefstijlcoaching voor mensen met obesitas of diabetes op te nemen in de basisverzekering. Een bedreiging voor de diëtist? Programmamanager zorginnovatie Madelon Johannesma van zorgverzekeraar CZ...lees verder...


Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten
23 juni

Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten

Ondervoeding bij oncologische patiënten tegengaan zonder klinische voeding? Smaaksturing biedt volgens Belgische deskundigen de oplossing. Door recepten selectief bij te sturen op bijvoorbeeld zuur, zoet en bitter kunnen...lees verder...


Voeding verdient prominente rol bij de behandeling van chronische ziekten
22 juni

Voeding verdient prominente rol bij behandeling chronische ziekten

De expertise van diëtisten en voedingswetenschappers kan door artsen en beleidsmakers beter worden benut. Ook is betere integratie van de voeding nodig in de zorg voor chronische aandoeningen. Dit adviseren onderzoekers van...lees verder...


Voeding & je gezondheid. Ziekten voorkomen en behandelen
21 juni

Voeding & je gezondheid. Ziekten voorkomen en behandelen

De Consumentenbond heeft een nieuw boek uitgebracht voor iedereen die voeding wil toepassen om meer grip te krijgen op zijn of haar eigen gezondheid. Het boek “Voeding & je gezondheid” gaat in op de soms verrassende rol van...lees verder...


Tentoonstelling “Gelukkig gezond!” toont geschiedenis van gezonde levensstijl
20 juni

Tentoonstelling toont geschiedenis van gezonde levensstijl

Gezond leven is in. Maar hoe nieuw is deze trend? De tentoonstelling “Gelukkig Gezond! Histories of Healthy Ageing” laat zien dat leefstijl al sinds de oudheid wordt gekoppeld aan gezondheid. Hippocrates formuleerde al 6...lees verder...


Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter.
18 juni

Over ontbijtkoek, houtskool en kwaliteit

Ben je een goede diëtist als je cliënten adviseert om te detoxen met actieve houtskool? Nee. Ben je een goede diëtist als je patiënten met diabetes type 2 een vetarm dieet voorschrijft met ontbijtkoek als tussendoortje? Nee....lees verder...


Tamara de Weijer spreekt op het congres (foto: Maaike de Vries)
18 juni

Voeding is hot, óók bij artsen

Als je als diëtist wel eens gedeprimeerd raakt van artsen die “niks van voeding weten” of die “voeding niks interesseert”, dan raad ik je sterk aan om naar het jaarlijkse congres van Arts en Voeding te gaan. Daar fleur je enorm...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1772
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten