Nieuws

 

43 procent van de oncologieverpleegkundigen heeft weinig voedingskennis
22 augustus

Oncologieverpleegkundige heeft weinig voedingskennis

Van de oncologieverpleegkundigen vindt 43 procent dat ze over onvoldoende kennis beschikken om kankerpatiënten advies over voeding te geven. Dat blijkt uit een studie onder 355 oncologieverpleegkundigen, uitgevoerd door het...lees verder...


Wie nomineer jij voor de Food100-lijst?
18 augustus

Wie nomineer jij voor de Food100-lijst?

Ben jij een voedselverbeteraar of ken je iemand die geknipt is voor een plek binnen Food100? Meld jezelf of iemand anders dan uiterlijk 10 september aan voor de Food100-lijst via een online formulier met motivatie. Een deskundige...lees verder...


Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging
16 augustus

Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging

Patiënten van de afdeling Geriatrie en Interne Geneeskunde van ziekenhuis Gelre Apeldoorn hebben sinds kort geen reden meer om niet genoeg te bewegen. Met een aan een hometrainer gekoppeld “fietslabyrint” kunnen patiënten...lees verder...


Waterijs na operatie
14 augustus

Waterijs na operatie vermindert behoefte aan pijnstillers

Een waterijsje na een operatie verlaagt de behoefte aan pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het effect van het ijsje is...lees verder...


10 augustus

Microbiota in health and disease: from pregnancy to childhood

Dit is niet echt een boek dat je gezellig ’s avonds in bed leest voor het slapengaan. Het is ook geen Nederlandstalig boek. Evenmin is het een boek dat je voor een koopje aanschaft. Maar toch: dit boek is een enorme aanrader als...lees verder...


09 augustus

Overgewicht drijft kosten gezondheidszorg fors op

De gezondheidszorg is gemiddeld 12 procent duurder voor mensen met overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en 36 procent duurder voor mensen met obesitas (BMI > 30). Dit blijkt uit een meta-analyse van Britse onderzoekers. Vooral...lees verder...


03 augustus

Alcohol risicofactor voor overgewicht bij jongeren

Meer dan een kwart van de Canadese jongeren zegt dat ze minstens een keer per maand binge-drinken waarbij ze minstens 5 alcoholische consumpties nemen. De calorieën die ze daarbij binnenkrijgen, kunnen leiden tot ongeveer een...lees verder...


Tussendoortjes
01 augustus

92 procent Nederlanders eet tussendoortjes

Tussendoortjes horen bij 92 procent van de Nederlanders tot de dagelijkse gang van zaken. Nederlanders eten tussendoortjes omdat ze zin hebben in iets lekkers (50 procent), uit gewoonte (12 procent) of omdat ze trek hebben...lees verder...


Karine Hoenderdos
31 juli

39 manieren om na de zomer beter te presteren

Fijn hè, dat het zomer is? Lekker op vakantie en je werk even helemaal vergeten. Maar hoe zorg je dat je na de vakantie beter dan ooit gaat presteren? Door je creativiteit aan te boren en je cliënten en collega’s te verrassen!...lees verder...


Zakboek Diëtetiek nu ook in het Engels
28 juli

Zakboek Diëtetiek nu ook in het Engels

Applaus voor de auteurs van het Zakboek Diëtetiek. Het zakboek is onlangs in het Engels verschenen: Dietetic Pocket Guide Adults. In dit filmpje zie je buitenlandse reacties op het zakboek. Nu kunnen ook diëtisten in het...lees verder...


Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes
27 juli

Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes

Meer dan 1/3 van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft diabetes of pre-diabetes. De meerderheid is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit het National Diabetes Statistics Report van de Centers for Disease Control and...lees verder...


25 juli

Darmehbo

Maar liefst 1 op de 6 mensen in Nederland heeft dagelijks te kampen met buikklachten: van winderigheid en darmkrampen tot een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. Hoe men de klachten kan “wegeten” vertellen de auteurs...lees verder...


Zoetstoffen
20 juli

Zoetstoffen leiden niet tot gewichtsverlies

Gewichtstoename, hoger risico op hypertensie, beroerte en diabetes type 2: een meta-analyse laat zien dat het gebruik van zoetstoffen op termijn de gezondheid niet positief beïnvloedt. In de studie werden 406.000 mensen gevolgd...lees verder...


Haagse kinderen gebruiken onvoldoende vitamine D
18 juli

Haagse kinderen gebruiken onvoldoende vitamine D

Maar liefst 50 procent van de kinderen van 5 jaar of ouder die extra vitamine D zouden moeten gebruiken, krijgt geen suppletie en 18 procent onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek bij 6827 kinderen tussen 0 en 18 jaar in Den Haag....lees verder...


Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling
17 juli

Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling

In 2016 kreeg gemiddeld slechts 45 procent van de ondervoede patiënten op de vierde opnamedag voldoende eiwit binnen. Dit percentage was in 2012 nog 50 procent, maar schommelt en daalt sindsdien. De norm is dat 60 procent van de...lees verder...


Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst
17 juli

Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst

Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van het voedingssupplement rode gist rijst, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum ziet een toename van het aantal klachten na gebruik ervan. De...lees verder...


In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht
13 juli

In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht

In Nederland hebben in 2040 maar liefst 9,1 miljoen mensen overgewicht (BMI≥ 25). Dit blijkt uit het trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning VTV-2018 van het RIVM. Het percentage 18-plussers met overgewicht stijgt van...lees verder...


Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?
12 juli

Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer 3-5 kilo aan. Mogelijk komt dat doordat mensen per dag zo’n 1,5 uur meer gaan zitten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboud UMC,...lees verder...


Wat goede wetenschap zo saai maakt
11 juli

Wat goede wetenschap zo saai maakt

Het lijkt soms wel religie: het fanatisme en het absolute geloof in de heilzame werking van bepaalde voeding of voedingsmiddelen door consumenten. Goede voedingswetenschap heeft - in tegenstelling tot veel bloggers - geen...lees verder...


Sigrid van de Marel
10 juli

‘Specialiseren loont écht’

Diëtist Sigrid van de Marel is gespecialiseerd in de prikkelbare darm en het FODMAP-dieet. Onlangs schreef ze er een boek over. ‘Mijn specialisatie heeft me een drukke praktijk opgeleverd, met precies de cliënten die ik...lees verder...


Krachttraining tijdens gymlessen ter preventie van overgewicht
07 juli

Krachttraining tijdens gymlessen ter preventie van overgewicht

Preventie van overgewicht bij kinderen richt zich teveel op het gewicht, vindt onderzoeker Gill ten Hoor van Maastricht University. Hij pleit in zijn proefschrift voor een andere benadering: krachttraining. Dat bevordert vetvrije...lees verder...


Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?
06 juli

Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?

Mindfulness lijkt aan te grijpen op mechanismen die een rol spelen in gewoontegedrag. Dat maakt mindfulness misschien een goede kandidaat om de verleiding van lekker eten beter te kunnen weerstaan en om slechte gewoontes te...lees verder...


Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend
05 juli

Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend

Consumptie van tarwe leidt bij 6% van de volwassenen zonder coeliakie tot klachten. De vraag is alleen of gluten de oorzaak zijn van deze symptomen of dat de klachten toch veroorzaakt worden door andere eiwitten of koolhydraten....lees verder...


Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding
04 juli

Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding

Het Nederlandse eetpatroon wijkt op veel fronten af van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. We zouden meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis moeten eten en minder rood vlees, suikerhoudende dranken en...lees verder...


‘Eetproblemen kun je prima afleren’
03 juli

‘Eetproblemen kun je prima afleren’

Obesitas is een gedragsprobleem; vooral morbide obesitas kan als eetstoornis gezien worden. Eetgedrag is aangeleerd en is dus ook weer af te leren. Dat stelde prof. dr. Anita Jansen onlangs in het NRC. Deze hoogleraar...lees verder...


Buik blij, jij blij
03 juli

Buik blij, jij blij

Altijd leuk als diëtisten zich specialiseren en écht goed worden in een onderwerp. Zoals Sigrid van der Marel, die een expert is op het gebied van darmklachten en het FODMAP-dieet. Ze schreef er een boek over: Buik blij, jij...lees verder...


Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik
29 juni

Geen suiker meer in zomergroenten uit pot of blik

Alle producenten van pot- en blikgroenten voegen binnenkort geen suiker meer toe aan zomergroenten als doperwten, wortels en maïs. Ook zal het zoutgehalte met maximaal 25% dalen. Dit is het resultaat van nieuwe normen die gaan...lees verder...


28 juni

Arts heeft slechts 29 uur les gehad over voeding

In 6 jaar tijd krijgt een geneeskundestudent gemiddeld slechts 29 uur les over voeding. Ruim 80 procent van de coassistenten en huisartsen wil meer onderwijs over voeding. Dat blijkt uit het rapport ”Voeding en leefstijlfactoren...lees verder...


Het darmmicrobioom op leeftijd
27 juni

Het darmmicrobioom op leeftijd

Op dinsdag 20 juni werd het Symposium ”Gezonder oud worden” georganiseerd in Houten. Belangrijke conclusie: het darmmicrobioom heeft waarschijnlijk veel invloed op het verouderingsproces. De Ierse onderzoeker Ian Jeffery vertelde...lees verder...


‘Opname leefstijlcoaching in basisverzekering biedt juist kansen voor de diëtist’
26 juni

‘Opname leefstijlcoaching in basisverzekering biedt diëtist kansen'

Er zijn verregaande plannen om leefstijlcoaching voor mensen met obesitas of diabetes op te nemen in de basisverzekering. Een bedreiging voor de diëtist? Programmamanager zorginnovatie Madelon Johannesma van zorgverzekeraar CZ...lees verder...


Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten
23 juni

Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten

Ondervoeding bij oncologische patiënten tegengaan zonder klinische voeding? Smaaksturing biedt volgens Belgische deskundigen de oplossing. Door recepten selectief bij te sturen op bijvoorbeeld zuur, zoet en bitter kunnen...lees verder...


Voeding verdient prominente rol bij de behandeling van chronische ziekten
22 juni

Voeding verdient prominente rol bij behandeling chronische ziekten

De expertise van diëtisten en voedingswetenschappers kan door artsen en beleidsmakers beter worden benut. Ook is betere integratie van de voeding nodig in de zorg voor chronische aandoeningen. Dit adviseren onderzoekers van...lees verder...


Voeding & je gezondheid. Ziekten voorkomen en behandelen
21 juni

Voeding & je gezondheid. Ziekten voorkomen en behandelen

De Consumentenbond heeft een nieuw boek uitgebracht voor iedereen die voeding wil toepassen om meer grip te krijgen op zijn of haar eigen gezondheid. Het boek “Voeding & je gezondheid” gaat in op de soms verrassende rol van...lees verder...


Tentoonstelling “Gelukkig gezond!” toont geschiedenis van gezonde levensstijl
20 juni

Tentoonstelling toont geschiedenis van gezonde levensstijl

Gezond leven is in. Maar hoe nieuw is deze trend? De tentoonstelling “Gelukkig Gezond! Histories of Healthy Ageing” laat zien dat leefstijl al sinds de oudheid wordt gekoppeld aan gezondheid. Hippocrates formuleerde al 6...lees verder...


Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter.
18 juni

Over ontbijtkoek, houtskool en kwaliteit

Ben je een goede diëtist als je cliënten adviseert om te detoxen met actieve houtskool? Nee. Ben je een goede diëtist als je patiënten met diabetes type 2 een vetarm dieet voorschrijft met ontbijtkoek als tussendoortje? Nee....lees verder...


Tamara de Weijer spreekt op het congres (foto: Maaike de Vries)
18 juni

Voeding is hot, óók bij artsen

Als je als diëtist wel eens gedeprimeerd raakt van artsen die “niks van voeding weten” of die “voeding niks interesseert”, dan raad ik je sterk aan om naar het jaarlijkse congres van Arts en Voeding te gaan. Daar fleur je enorm...lees verder...


Overgewicht
16 juni

Dit wordt de opvolger van de BMI

Niet de BMI, maar de verhouding tussen middelomtrek en lengte is de beste maat voor het snel inschatten van obesitas en overgewicht. Dat zeggen Britse onderzoekers, die van 81 personen een DXA-scan maakten en daarna de best...lees verder...


Sojadrink
16 juni

Plantaardige producten mogen geen zuivelnaam hebben

In de volksmond zijn de namen amandelmelk en sojamelk al aardig ingeburgerd. Toch mogen fabrikanten van plantaardige producten geen zuivelbenamingen gebruiken zoals melk, boter en yoghurt. Dat heeft het Europese Hof besloten....lees verder...


Zitten
14 juni

Nieuw: Factsheet zitgedrag

Zitten is het nieuwe roken, houden we onze cliënten voor, maar hoe zit het nu écht met het zitgedrag in Nederland? Kennisbank Sport en Bewegen maakte een handige factsheet. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders het meest...lees verder...


Diëtist op tv bij Broodje Gezond over vezels
11 juni

Diëtist op tv bij Broodje Gezond over vezels

Kijk jij ook wel eens naar het NPO-programma “Broodje Gezond”, waarin feiten en fabels over voeding aan bod komen? De laatste uitzending van 7 juni ging over vezels. Een van de deskundigen die aan het woord kwamen, was diëtist...lees verder...


Prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen
10 juni

‘Er is geen bewijs dat gezonde mensen moeten minderen met zout’

De huidige aanbeveling van de Gezondheidsraad van maximaal 6 gram zout per dag is niet wetenschappelijk onderbouwd als advies voor gezonde mensen. Dat betoogt prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en...lees verder...


Britse richtlijn adviseert niet alle noten te vermijden bij allergie
09 juni

Britse richtlijn adviseert niet alle noten te vermijden bij allergie

Mensen met een pinda- of notenallergie hoeven niet alle notensoorten te vermijden, maar alleen de soort(en) waar ze allergisch voor zijn. Dit voorkomt een te strenge dieetbeperking. Bij eten buitenshuis kan het overigens wel...lees verder...


Ziekenhuis Gelderse Vallei meet beweging oudere patiënten
08 juni

Ziekenhuis geeft ouderen enkelband om beweging te meten

Patiënten op de afdeling ouderengeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede krijgen sinds kort een activiteitenmeter om de enkel om het beweeggedrag te meten. Doel is conditieverbetering en het voorkomen van onnodig...lees verder...


Bullet Journal Gezond Afvallen
06 juni

Bullet Journal Gezond Afvallen

Laat je cliënten wel eens een eetdagboek bijhouden of adviseer je ze gebruik te maken van weekmenu’s? Dan is dit “Bullet Journal Gezond Afvallen” een aanrader. Een bullet journal is een combinatie van notitieblok, to-do-list en...lees verder...


Meer aandacht nodig voor slikproblemen bij MS
05 juni

Meer aandacht nodig voor slikproblemen bij MS

Slikproblemen komen veelvuldig voor bij Multiple Sclerose (MS), maar worden vaak niet gesignaleerd. Mensen met MS hebben zelf meestal niet door dat zij last hebben van slikproblemen. Daarom was slikproblemen een van de...lees verder...


Overgewicht kinderen kleuters hangt samen met opvoedstijl
02 juni

Overgewicht kleuters hangt samen met opvoedstijl

Kinderen van 4-6 jaar hebben een hoger risico op overgewicht als er minder sensitieve interactie is tussen gezinsleden tijdens de avondmaaltijd. Dat concludeert pedagoge Roxanna Camfferman in het proefschrift waarop zij op 23 mei...lees verder...


Alcohol vermijden, gezond gewicht en actieve leefstijl voorkomen borstkanker
01 juni

Gezonde leefstijl kan 1 op 3 gevallen borstkanker voorkomen

Het risico op borstkanker stijgt al door het dagelijks drinken van 1 glas alcoholhoudende drank met circa 10 g alcohol. Een actieve leefstijl en een gezond gewicht helpen juist het risico verlagen. Dat stellen onderzoekers...lees verder...


Spel zorgt voor minder strijd aan tafel
31 mei

Spel zorgt voor minder strijd aan tafel

Gezelligheid aan tafel, menig ouder droomt ervan. Het piratenspel “De Reis van 5” voor kinderen van 4-10 jaar brengt wellicht plezier aan tafel terug. Tijdens het spelen van dit bordspel kruipen de spelers in de huid van een...lees verder...


Waarschuwing voor fatburners, libidoverhogers en pre-work-out-supplementen
30 mei

Waarschuwing voor fatburners, libidoverhogers en pre-work-out-supplementen

Maar liefst 60 procent van de voedingssupplementen die recent zijn onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevat 1 of meer (verboden) farmacologische stoffen. Het onderzoek betrof afslankpreparaten...lees verder...


Aseem Malhotra
29 mei

‘Er is geen verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten’

Dr. Aseem Malhotra, een Britse cardioloog, schrijft in een editorial in BMJ Sports Medicine dat verzadigd vet geen effect heeft op de vervetting van de bloedvaten. Volgens Malhotra zijn hart- en vaatziekten het gevolg van...lees verder...


Meelwormen
26 mei

75% van mensen met garnalenallergie ook allergisch voor meelworm

Mensen met een garnalenallergie zijn vaak ook allergisch voor meelworm. Deze conclusie trekt dermatoloog-in-opleiding Henrike Broekman van het UMC Utrecht, die op 23 mei op dit onderzoek promoveerde. Ook kan het consumeren van...lees verder...


Het vrouwenhart
25 mei

Het vrouwenhart

In dit boek geeft cardioloog Janneke Wittekoek tekst en uitleg over het toenemen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. De oplossing ligt in het aanpassen van de leefstijl, aldus Wittekoek. Maar dat betekent niet dat er een...lees verder...


24 mei

Elke zwangere heeft gewichtsbegeleiding nodig

Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap meer begeleiding krijgen voor een gezonde gewichtstoename, ongeacht hun BMI. Daarbij moet de focus vooral op beweging liggen, want dat kan teveel aankomen voorkomen. Dat zegt promovendus...lees verder...


23 mei

Training is onmisbaar bij afvallen ouderen

Een afslankdieet in combinatie met krachttraining en conditietraining voorkomt verlies van spierkracht en botmassa bij obese ouderen. Dat blijkt uit een klinische studie onder 160 obese ouderen, waarbij de effectiviteit van...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.
22 mei

Gezocht: zorgverzekeraar met ballen

Ik ben een luie consument. Zo iemand waar energieleveranciers, internetproviders, telefoonaanbieders, verzekeraars en zorgverzekeraars dol op zijn. Zo iemand die nooit evalueert, voorwaarden bekijkt, prijsvergelijkingen doet en...lees verder...


Richtlijn inname cafeïne door kinderen
19 mei

Nieuwe richtlijn inname cafeïne door kinderen

Het Voedingscentrum adviseert maximaal 1 drank met veel cafeïne per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Dit naar aanleiding van berichten dat een 16-jarige jongen in Amerika zou zijn overleden na consumptie van 3 cafeïnerijke...lees verder...


4% van de Europese adolescenten heeft obesitas
18 mei

4% van de Europese adolescenten heeft obesitas

Obesitas komt in Europa gemiddeld voor bij 4% van de adolescenten van 11, 13 en 15 jaar. Nederland steekt gunstig af bij de andere 26 Europese landen: met 2,3% komt obesitas in ons land het minste voor bij deze leeftijdsgroep....lees verder...


‘Frituren in vast vet is beter’, aldus prof. Tiny van Boekel
17 mei

‘Frituren in vast vet is beter’

‘Vast vet is stabieler. Het is daarom beter om in vast vet te frituren’, aldus prof. Tiny van Boekel, hoogleraar Food quality & design aan Wageningen UR. De uitspraak is opmerkelijk, omdat vloeibaar frituurvet jarenlang...lees verder...


“Ga voor Kleur”: eet groenten en fruit bij ontbijt en lunch
16 mei

“Ga voor Kleur”: eet groenten en fruit bij ontbijt en lunch

Onlangs is de actie “Ga voor Kleur” gestart, een initiatief om de groenten- en fruitconsumptie flink te verhogen. Zoals deze video laat zien, benadrukt “Ga voor Kleur” de veelkleurigheid van groenten en fruit als de perfecte...lees verder...


Bruin vet verhoogt en verbetert werking HDL-cholesterol
15 mei

Bruin vet verhoogt en verbetert werking HDL-cholesterol

Actief bruin vet verlaagt niet alleen het LDL- en VLDL-cholesterolgehalte, maar zorgt ook voor meer en beter werkend HDL. HDL kan daardoor meer cholesterol afvoeren naar de lever, dat vervolgens via de ontlasting verwijderd...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1748
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten