Nieuws

 

Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik
22 november

Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik

Oncologen van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) vragen om meer aandacht voor de invloed van alcohol op het ontwikkelen van kanker. Hoewel zware drinkers het meeste risico lopen, kan ook weinig alcohol het risico op...lees verder...


Hogere eiwit-inname bij zes maaltijden per dag
21 november

Hogere eiwit-inname bij 6 maaltijden per dag

Door patiënten in een ziekenhuis 6 kleine maaltijden per dag aan te bieden, krijgen ze meer eiwitten binnen dan wanneer ze 3 grote maaltijden eten. Ook voorziet het beter in de algehele energiebehoefte, vinden de patiënten het...lees verder...


Hoe puur is puur?
20 november

Hoe puur is puur?

Puur is een consumententrend die staat voor zo onbewerkt mogelijke voedingsmiddelen zonder toevoegingen. Fabrikanten spelen hierop in door E-nummers te vervangen door natuurlijke ingrediënten. Voedingsmiddelen worden daar niet...lees verder...


Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis
17 november

Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis

Ruim 6 van de 10 kinderen van 1 tot 12 jaar eten onvoldoende fruit en bijna 6 van de 10 eten onvoldoende groente. Iets minder dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie eet te weinig vis. Dit blijkt uit de...lees verder...


Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?
16 november

Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?

Mensen met glutensensitiviteit zijn misschien niet overgevoelig voor gluten, maar voor fructanen. De buikklachten lijken namelijk vaker te ontstaan na inname van fructanen dan na gluten. Dat blijkt uit een studie van de Monash...lees verder...


Eén op de drie vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt diabetes type 2
15 november

Zwangerschapsdiabetes: 1 op 3 ontwikkelt later diabetes type 2

Ruim 35% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt binnen 6 jaar prediabetes of diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Diabetes Liga. In opdracht van de Vlaamse Overheid volgde deze organisatie 8.379...lees verder...


Sporten zorgt voor een gezondere vetopslag bij overgewicht
14 november

Sporten zorgt voor een gezondere vetopslag bij overgewicht

Veel mensen met obesitas ontwikkelen insulineresistentie, maar niet iedereen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de manier waarop vet wordt opgeslagen hierbij een rol speelt. Sporten en andere fysieke activiteit lijken hierbij...lees verder...


Ziekte van Crohn
13 november

Nieuwe effectieve behandelstrategie bij ziekte van Crohn

Internationaal samenwerkende artsen hebben een nieuwe behandelstrategie ontwikkeld voor de ziekte van Crohn. Bij deze zogenoemde treat-to-target-behandeling krijgen mensen niet alleen intensieve behandeling op het moment dat...lees verder...


Frisdrank
10 november

Twee glazen fris vergroten kans op diabetes type 2

Frisdrank vergroot de kans op het metabool syndroom. Dagelijks 1 glas fris verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en iedere dag 2 glazen frisdrank verhogen het risico op diabetes type 2. Dat concluderen...lees verder...


Volkoren granen
09 november

Volkorenproducten werken ontstekingsremmend en verzadigend

Als mensen met overgewicht wit brood en witte rijst inwisselen voor volkorenbrood en zilvervliesrijst eten ze minder, verliezen ze gewicht en neemt het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af. Een groep Deense...lees verder...


08 november

Ontbijtmeter moet kinderen leren gezonder te ontbijten

Om kinderen gezonder te leren ontbijten is er nu een online Ontbijtmeter, ontwikkeld door Wageningen University & Research. Kinderen vullen hun ontbijt in en krijgen individuele feedback over wat goed gaat en wat beter kan....lees verder...


Diabetes
07 november

Diabetes type 3c nog nauwelijks herkend

Hoewel diabetes type 3c relatief zeldzaam is, komt het vaker voor dan gedacht. In ruim 97% van de gevallen wordt diabetes type 3c echter niet herkend en aangezien voor type 2, zo blijkt uit Brits onderzoek. Hierdoor krijgen...lees verder...


‘Niet meer pappen en nathouden bij emotie-eten’
06 november

‘Niet meer pappen en nathouden bij emotie-eten’

Er is een effectieve behandelmethode voor mensen met overgewicht die last hebben van emotie-eten: “Emotie-eten de baas”. Het eetgedrag, de gemoedstoestand en het gewicht zijn een half jaar of langer na afronding nog steeds...lees verder...


Eet als een atleet
03 november

Eet als een atleet

Het team van “I am a foodie” heeft een tweede boek geschreven, met sportdiëtisten Saraï Pannekoek, Vera Wisse en Titia van der Stelt als auteurs. Allereerst dit: het is gewoon een heel mooi boek. Modern vormgegeven, mooie...lees verder...


02 november

Fecestransplantatie: de stand van zaken

Een fecestransplantatie biedt niet alleen bij Clostridium Difficile uitkomst. Het is ook een mogelijke behandeling bij Colitis Ulcerosa, het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het metabool syndroom. Het Nederlands...lees verder...


Hogere bloeddruk bij snelgroeiend kind
01 november

Hogere bloeddruk bij snelgroeiend kind

Als kinderen tussen de geboorte en hun 5e jaar snel toenemen in gewicht en lengte hebben zij op 5-jarige leeftijd een hogere bloeddruk en hogere markers voor insulineresistentie. Ook hebben kinderen die snel in gewicht aankomen...lees verder...


Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer
31 oktober

Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer

Op 26 oktober sprak de Tweede Kamer in een rondetafelgesprek over ondervoeding van ouderen. Ondanks toegenomen aandacht en verschillende initiatieven om ondervoeding tegen te gaan, blijft het een groot probleem in de ouderenzorg....lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.
30 oktober

Even met het vliegtuig naar de Schulp

We leven niet alleen in een obesogene maatschappij, we leven ook in een overprikkelde maatschappij. Het gaat maar door. Nou ja, beter gezegd, ik ga maar door en door en door. Met deadlines, met Facebook, e-mail, groepen op...lees verder...


Nachtdienst verstoort vet- en koolhydraatstofwisseling
27 oktober

Nachtdienst verstoort vet- en koolhydraatstofwisseling

In de nacht vertragen biologische processen zoals de glucose- en vethuishouding. ’s Nachts eten kan daardoor leiden tot hogere glucosespiegels in het bloed en een grotere opslag van vet in het lichaam dan overdag het geval zou...lees verder...


Salade met olie gezonder dan zonder olie
26 oktober

Salade met olie gezonder dan zonder olie

Het lichaam neemt voedingsstoffen uit een salade beter op als je het combineert met een beetje olie. Voor bètacaroteen was een dergelijk effect al langer bekend, maar het blijkt ook op te gaan voor andere vetoplosbare vitamines...lees verder...


Nederland heeft een na hoogste calciuminname
25 oktober

Nederland heeft een na hoogste calciuminname

Wereldwijd is de calciuminname zo laag dat het een risico oplevert voor de botgezondheid. Alleen in Noord-Europa consumeren mensen gemiddeld voldoende calcium. IJsland heeft de hoogste inname, op de voet gevolgd door Nederland....lees verder...


Nederlandse Moedermelkbank breidt uit
24 oktober

Nederlandse Moedermelkbank breidt uit

De moedermelkbank van het VU medisch centrum (VUmc) en Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is een groot succes. Sinds de start in 2011 hebben 400 moeders melk aan de moedermelkbank gegeven met gemiddeld 9 liter per...lees verder...


‘Eten in de zorg is nog steeds problematisch’
23 oktober

‘Eten in de zorg is nog steeds problematisch’

‘Het eten in de zorg wordt onvoldoende lekker gevonden en dat draagt bij aan ondervoeding’. Dat concludeert dr. Peter Klosse, lector Gastronomie van de Hotel Management School Maastricht, op basis van een onderzoek naar de...lees verder...


Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren
20 oktober

Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren

Beschuit, crackers, pasta, koek en andere graanproducten mogen al volkoren worden genoemd als minimaal 50% van het gebruikte meel volkoren is. Dat heeft de Europese voedingsmiddelenindustrie onlangs afgesproken. Voedselwaakhond...lees verder...


Nederlanders eten minste groente en fruit van de EU
19 oktober

Nederlanders eten minste groente en fruit van de EU

Vrouwen eten in de Europese Unie meer groente en fruit dan mannen. Opvallend is dat in Nederland het minste groente en fruit gegeten wordt van alle EU landen. Hoewel mannen in de EU vaker aan sport doen dan vrouwen, heeft een...lees verder...


18 oktober

Verbod op calorierijke snacks en frisdrank in ziekenhuisshops

Grote chocoladebars en zakken snoep moeten worden verbannen uit de winkels in Britse zorginstellingen. Dat zegt Simon Stevens, de baas van de National Health Services (NHS). Hij verbiedt “supersized” snacks met meer dan 250...lees verder...


Diëtist in de Food100
17 oktober

Diëtist in de Food100

In de onlangs bekend gemaakte Food100 zit één diëtist. Het is Irene Prinsen Bruins, van Erf-1. Zij is agro-diëtist, een diëtist die op een boerderij werkt. Prinsen Bruins is ook zelfzuivelaar en kaasmaker op een biologische...lees verder...


‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’
16 oktober

‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’

Groenten en fruit worden duurder als het nieuwe kabinet Rutte III het lage BTW-tarief verhoogt van 6 naar 9 procent. Prof. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit: ‘Een gezonde leefstijl moet...lees verder...


Noten zijn gunstig voor gewichtsbehoud
16 oktober

Noten zijn gunstig voor gewichtsbehoud

Vroeger werden noten vaak afgeraden voor wie wilde afvallen, maar recent onderzoek laat zien dat noten juist de kans verkleinen op overgewicht en obesitas. Een dagelijkse consumptie van minimaal 6 gram noten (en...lees verder...


1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten
12 oktober

1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten

In oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens een doosje jodiumtabletten. Het gaat om kinderen tot 18 jaar die minder dan 100 kilometer van een kernreactor wonen en mensen tot en met 40 jaar die minder dan 20 kilometer hiervandaan...lees verder...


Voedselbankpakket voldoet niet aan Richtlijnen goede voeding
11 oktober

Voedselbankpakket voldoet niet aan Richtlijnen goede voeding

De inhoud van voedselpakketten van de voedselbank voldoet niet aan de Richtlijnen goede voeding. Ook lukt het voedselbankklanten niet om hun voeding zodanig aan te vullen dat deze alsnog voldoet aan de richtlijnen....lees verder...


Diabetes Fonds wil versnelde maatregelen om suikergebruik terug te dringen
10 oktober

Diabetes Fonds wil suikergebruik versneld terugdringen

Ondanks alle beloftes van de industrie is de gemiddelde hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden. Dat moet nu echt veranderen, vindt het Diabetes Fonds. Met de campagne “Halve maatregelen” wil het...lees verder...


Natascha Smoltsak
09 oktober

‘De griepprik is hét moment om ondervoeding op te sporen’

Als ouderen en zieken worden opgeroepen voor een griepprik in de huisartsenpraktijk, dan is dat een uitgelezen kans voor de diëtist om daarbij aanwezig te zijn. De Amsterdamse diëtist Natascha Smoltsak gaat begin november in een...lees verder...


Voedingsmatrix heeft invloed op gezondheidseffecten
09 oktober

Voedingsmatrix heeft invloed op gezondheidseffecten

Kaas heeft een hoog gehalte aan verzadigd vet en natrium. Je zou daardoor verwachten dat een hoge inname ongezond is. Toch gaat een hoge inname van kaas in onderzoek niet gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,...lees verder...


Taskforce
05 oktober

‘Aandacht voor eten is positief voor het welzijn van ouderen’

‘Aandacht voor eten, samen eten en samen koken is niet alleen veel gezonder, maar is ook veel gezelliger. Dat alles heeft een positieve invloed op het welzijn van ouderen.’ Dat zei staatssecretaris Van Rijn (VWS) bij de...lees verder...


Winnaars Diabetes Innovatie Prijs
04 oktober

Diëtisten winnen Diabetes Innovatie Prijs

De Diabetes Innovatie Prijs 2016 is uitgereikt aan diëtisten Karen Plantinga en Patricia Vermeulen van Health4you2.online, voor hun programma “100 dagen diabetes challenge”. Hun idee wordt beloond met een bedrag van 5.000 euro....lees verder...


Microbemens
03 oktober

De microbemens – het belang van het onzichtbare leven

Boeken over onze darmen en het microbioom zijn ”hot”, dat bewijst het laatste rijtje boeken in onze rubriek "Verschenen". Het meest recent is het boek ”De microbemens” van Remco Kort, moleculair wetenschapper en...lees verder...


'Diëtisten moeten meer van zich laten horen en over geld praten'
02 oktober

'Diëtisten moeten meer van zich laten horen en over geld praten'

Zet ruim 400 diëtisten uit heel Europa bij elkaar en laat ze vertellen over de specialistische onderwerpen waar ze mee bezig zijn. Het resultaat: een inspirerende bijeenkomst vol uitwisseling van kennis en ervaring. Dat was...lees verder...


Onderzoek naar effect voeding en leefstijl bij IBD
29 september

Onderzoek naar effect voeding en leefstijl bij IBD

Wat is het effect van verse, onbewerkte voeding, beweging en ontspanning op de ervaren ziektelast en kwaliteit van leven bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (samen ook wel IBD genoemd)? Dat gaan Voeding Leeft, het Leids...lees verder...


Van mond tot kont
28 september

Van mond tot kont

Hoe maakt ons spijsverteringskanaal poep van het voedsel dat we eten? Kinderarts-MDL Tim de Meij van het VUmc legt het duidelijk uit in het tv-programma “De Buitendienst” (Zapp, 22 september). De werking van de verschillende...lees verder...


Magnesiumgehalte mogelijk nieuwe risicofactor voor dementie
27 september

Magnesiumgehalte mogelijk nieuwe risicofactor voor dementie

Mensen vanaf 55 jaar met een laag of juist hoog magnesiumgehalte in hun bloed hebben vaker dementie dan leeftijdsgenoten met gemiddelde waarden. Het risico op dementie is 30% hoger bij een afwijkend bloedgehalte. Dat blijkt uit...lees verder...


Bewegingsdriehoek in België gelanceerd
26 september

Bewegingsdriehoek in België gelanceerd

Tegelijk met de nieuwe Voedingsdriehoek is in België ook een nieuwe Bewegingsdriehoek uitgebracht. De nadruk ligt op minder zitten en meer bewegen. Per leeftijdsgroep zijn er specifieke richtlijnen: voor volwassenen, 65-plussers,...lees verder...


Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter. In oktober verschijnt een nieuw diabeteskookboek.
25 september

Maar waar zíjn jullie dan?

Vorig jaar schreef ik samen met internist Hanno Pijl het boek "Diabetes type 2? Maak jezelf beter". Op 30 september verschijnt ons vervolg op het boek: een kookboek met veel recepten, plus inspirerende interviews...lees verder...


Belgische voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding
22 september

Nieuwe Belgische Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding

In België heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven na 20 jaar het voedingsvoorlichtingsmodel geactualiseerd. De nadruk in de nieuwe Voedingsdriehoek ligt nu op meer plantaardig en het vermijden van ultrabewerkte voeding. Ook...lees verder...


Gezondheidsraad werkt aan voedingsadvies eerste 1000 dagen
21 september

Gezondheidsraad werkt aan voedingsadvies eerste 1000 dagen

De Gezondheidsraad is bezig met het opstellen van voedingsadviezen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot en met twee jaar. Naar verwachting komen deze deeladviezen eind 2018 uit. Ook zal de...lees verder...


‘Voedingswetenschap moet anders’
20 september

‘Voedingswetenschap moet anders’

De consument heeft weinig vertrouwen in de voedingswetenschap. Onderzoekers komen met tegenstrijdige berichten in de media en het feit dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de industrie, wakkert dit wantrouwen verder aan....lees verder...


RIVM-filmpje: welke groente is goed voor je liefdesleven?
19 september

RIVM-filmpje: welke groente is goed voor je liefdesleven?

Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt, is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Daarom publiceert het RIVM komende tijd verschillende korte consumentenvideo’s over gezond en duurzaam eten onder de...lees verder...


Vernieuwde online Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd op Dag van de Diëtist
18 september

Vernieuwde Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd op Dag van de Diëtist

Op De Dag van de Diëtist (19 september) wordt de compleet vernieuwde online versie van de Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd. De Artsenwijzer en de bijbehorende website zijn een goed hulpmiddel om de samenwerking tussen artsen en...lees verder...


18 september

Diabetes omkeren: definitie en richtlijnen zijn nodig

Diabetes type 2 is omkeerbaar en het behandelen van de ziekte met dieet en leefstijladvies kan zeer veel geld besparen. Dat zeggen Britse artsen in een analyse in het British Medical Journal. Zij doen een pleidooi het omkeren van...lees verder...


15 september

Gezond en obesitas gaan niet samen

Er zijn mensen die obees zijn, maar toch geen metabole problemen hebben (“fat but fit”). Een grootschalige studie laat zien dat deze mensen toch een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten vergeleken met mensen met een...lees verder...


14 september

Cognitieve therapie bij angst door ‘Dokter Google’

Cognitieve gedragstherapie is heilzaam bij patiënten die zich overmatig zorgen maken over hun gezondheid. Het goed inzetten van deze therapie kan vele onnodige huisartsconsulten overbodig maken, aldus een studie van Britse...lees verder...


Healthy Food Congres
13 september

Verslag Healthy Food Congres 2017

Op 8 september vond het Healthy Food Congress plaats in het World Forum in Den Haag. Het was een inspirerend congres met actuele lezingen over gezonde voeding van jong tot oud. De dag begon met “The First 1000 Days”, over de...lees verder...


Alcohol
12 september

Alcoholindustrie verhult risico op kanker

Alcohol verhoogt het risico op kanker, maar op websites van de alcoholindustrie wordt dit nauwelijks vermeld. Dat zeggen Britse wetenschappers, die websites en documenten van 27 internationale organisaties van de alcoholindustrie...lees verder...


‘Nieuwe richtlijn ondervoeding biedt handvatten om multidisciplinair aan de slag te gaan’
11 september

‘Ga multidisciplinair aan de slag met de nieuwe richtlijn ondervoeding'

Onlangs bracht de Stuurgroep Ondervoeding de nieuwe Richtlijn ondervoeding bij volwassenen uit. Anders dan de voorgaande dieetbehandelingsrichtlijn uit 2011 gaat het nu om een multidisciplinaire richtlijn. ‘Voor diëtisten een...lees verder...


1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist
08 september

1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist

De totale behandeltijd bij de diëtist in de eerstelijn is gemiddeld 2 uur per jaar, verspreid over 3 consulten in 23 weken. Daarbij haalt 34% van de patiënten de behandeldoelen volledig. Dit blijkt uit de Jaarcijfers 2016 van...lees verder...


Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde
07 september

Vernieuwde richtlijn neusmaagsonde

De richtlijn Neusmaagsonde is door de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vernieuwd. Aanleiding voor de herziening van de richtlijn uit 2011 waren incidenten met ernstige afloop. Het betrof...lees verder...


Geen kinderreclame voor ongezonde voeding in Amsterdamse metrostations
06 september

Geen kinderreclame voor ongezonde voeding in metrostations

Vanaf 1 januari 2018 mag er in de Amsterdamse metrostations geen reclame meer worden gemaakt voor ongezonde voedingsmiddelen, gericht op kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dat staat in het nieuwe reclamecontract dat de gemeente...lees verder...


TV-serie over de wetenschap achter ons eten
05 september

TV-serie over de wetenschap achter ons eten

Vanaf vrijdag 8 september zendt NPO 2 wekelijks om 19.20 uur de 3-delige serie “Wetenschap om op te vreten” uit. De eerste aflevering had als thema “Je bent wat je eet”, de tweede staat in het teken van smaak en de derde...lees verder...


Koolhydraten ongezonder dan vet?
04 september

Koolhydraten ongezonder dan vet?

Meer dan 60 energieprocent koolhydraten in de voeding gaat gepaard met een hoger sterfterisico, terwijl dat niet geldt voor een hoge inname van vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat een vetinname van ongeveer 35...lees verder...


Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag
01 september

Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag

Een hoge inname van groente, fruit en peulvruchten verlaagt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 27 procent. Het totale sterfterisico neemt met 19 procent af. De voordelen zijn het grootst bij een totale...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1813
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten