Nieuws

 

30 maart

12 procent minder verspilling als THT-datum verdwijnt

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als bovendien de term ”lang houdbaar” op het etiket wordt gebruikt,...lees verder...


29 maart

Smeer 'm nu maar

Er staat een bijzonder product in de supermarkt. Een product dat zich eindeloos opnieuw uitvindt, waarop steeds weer een andere gezondheidsclaim prijkt en dat als een sloerie meeflirt met alle voedingshypes. Ja, ik bedoel...lees verder...


28 maart

Voeding en ons darmmicrobioom

Wat we eten, heeft invloed op ons darmmicrobioom. Deze Engelstalige animatie laat in 5 minuten de belangrijkste factoren zien, zoals vezels, sterk bewerkte voedingsmiddelen, prebiotica, vet en polyfenolen. De tekst is van de...lees verder...


Sophie Luderer met patiënt
27 maart

‘Het dieet bij nieraandoeningen is hartstikke ingewikkeld’

De Maria ter Welle Prijs van de Nierstichting gaat dit jaar naar 2 diëtisten! Sophie Luderer en Louise Witteman ontwikkelden een serious game “Beter weten, beter eten”. De game leert nierpatiënten om beter met hun ingewikkelde...lees verder...


Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes
24 maart

Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes

Een koolhydraatbeperkt dieet is effectief bij diabetes mellitus type 2. Het gewichtsverlies is hoger dan bij een vetarm dieet en diabetesmedicatie kan significant worden verminderd of zelfs gestopt. Patiënten ervaren minder...lees verder...


Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt
23 maart

Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt

De Consumentenbond en de Hartstichting hebben het ministerie van VWS gevraagd om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 naar 10 procent. Slechts 2 van de 12 soorten mager rundergehakt...lees verder...


Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct
22 maart

Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct

Dat visoliecapsules de kans op sterfte na een hartinfarct verkleinen, was al langer bekend. Nieuw is dat visolie ook gunstig is bij hartfalen. Dit concludeert de Amerikaanse Hartstichting in een wetenschappelijk advies,...lees verder...


Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees
21 maart

Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees

Bijna de helft van de Nederlanders eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet niet de voordelen van minder vlees eten. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en 1 op de 5...lees verder...


Kim Coppes, dagvoorzitter
20 maart

Aardappel: de nieuwe groente voor millennials?

Op donderdag 17 maart werd het Aardappelcongres georganiseerd door het Kennisplatform Aardappels en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). Eén ding werd duidelijk: de aardappel is een gezonde en veelzijdige knol met toekomst!...lees verder...


Het sirtfood dieet
17 maart

Het sirtfood dieet

Ha fijn, er is weer een nieuwe dieethype met bijbehorend boek: het sirtfood dieet, een ‘revolutionair plan voor gezondheid en gewichtsverlies’. Beste aanbeveling: de zangeres Adele is er mee afgevallen! De Britse auteurs van het...lees verder...


16 maart

Ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte. Zo kan parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) wijzen op diabetes mellitus. Tandartsen moeten zich daar beter bewust van zijn, zodat...lees verder...


Voedingszorg
15 maart

Elektronisch patiëntendossier gekoppeld aan voeding op maat

Het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) inzet voor het aanbieden van herstelgerichte voeding op maat aan patiënten. Hiermee wil SJG Weert de logistiek...lees verder...


Bariatrische chirurgie
14 maart

Gewichtsverlies door bariatrische chirurgie wordt overschat

Patiënten die een bariatrische operatie ondergaan, overschatten het aantal kilo’s dat zij zullen gaan verliezen. Dat schrijven onderzoekers uit het Rijnstate Ziekenhuis in Obesity Surgery. Een betere scholing van patiënten is...lees verder...


Wineke Remijnse
13 maart

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat...lees verder...


Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond
10 maart

Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond

Minderen met sterk bewerkte voedingsmiddelen is een effectieve manier om je voeding gezonder te maken. Dat concluderen onderzoekers op basis van voedselconsumptieonderzoek onder ruim 9.000 Amerikanen. Hoe hoger het aandeel van...lees verder...


Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht
09 maart

Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij afvallen. Voldoende lichamelijke inspanning kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) onder...lees verder...


Janet Noome
08 maart

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost’

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost.’ Zo reageerde diëtist Janet Noome op Twitter, naar aanleiding van de column van Karine Hoenderdos over tarieven van diëtisten. De column riep zeer veel reacties op, zowel...lees verder...


Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS
07 maart

Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS

Is er een verband tussen consumptie van tarwe en prikkelbare darmklachten? In het project “War on Wheat” wordt dat komende 3 jaar onderzocht door onder meer Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en het Nederlands...lees verder...


06 maart

Diëtist effectief in preventieprogramma’s diabetes type 2

Preventieprogramma’s voor diabetes type 2 zijn effectiever als diëtisten voedingsinformatie geven, dan wanneer niet-diëtisten dat doen. Dat blijkt uit een review van 69 studies, gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition...lees verder...


Veel groenten en fruit
03 maart

800 gram groenten en fruit beschermt het best tegen ziekte

Dagelijks 800 gram groenten en fruit biedt de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen. Voor de bescherming tegen kanker is het effect maximaal bij 600 gram groenten en fruit per dag. Dat...lees verder...


Het Eetparadijs
02 maart

Het Eetparadijs: journalistiek project over de voedselomgeving

Het communicatiebureau FoodCabinet is Het Eetparadijs gestart, een journalistiek project waarin de eetomgeving van Amsterdam wordt onderzocht. Op de website staan interviews met kopstukken uit de voedings- en gezondheidswereld....lees verder...


Kaliumrijke producten
01 maart

Meer kalium net zo belangrijk als minder natrium

Minder natrium wordt al jaren aanbevolen bij hypertensie en verhoogd risico op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar het verhogen van kalium in de voeding is net zo effectief, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek,...lees verder...


Overgewicht
28 februari

Overgewicht vergroot kans op 11 soorten kanker

Overgewicht verhoogt het risico op 11 soorten kanker, aldus een artikel in British Medical Journal waarbij de onderzoekers 204 meta-analyses onder de loep namen. De onderzoekers keken naar 36 soorten kanker. Bij 11 soorten wordt...lees verder...


Karine Hoenderdos
27 februari

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60. Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te...lees verder...


56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker
24 februari

56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker

Aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd, zo blijkt uit onderzoek van foodwatch. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen ("ultra processed foods") gaat het zelfs om meer dan driekwart....lees verder...


30-50 procent meer vitamine E nodig bij metabool syndroom
23 februari

Meer vitamine E nodig bij metabool syndroom

Het metabool syndroom verhoogt de behoefte aan vitamine E met 30-50 procent. Dit blijkt uit een dubbelblind onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. De opname en uitscheiding van vitamine E van 10 mensen...lees verder...


‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’
22 februari

‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’

Veel mensen worden ziek door onze huidige leefstijl. Ze krijgen kanker, diabetes, hart- en vaatziekten. ‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af, terwijl die grotendeels te voorkomen zijn. Zo is diabetes type 2 voor 80...lees verder...


Advies aan topsporter: multivitamine
21 februari

Advies aan topsporter: multivitamine

Veel wedstrijdatleten krijgen via hun voeding minder vitamines binnen dan aanbevolen. Sportdiëtist en voedingskundige Floris Wardenaar adviseert topsporters niet alleen zo gezond mogelijk te eten. Voor de zekerheid adviseert hij...lees verder...


Gezondere aankopen in online supermarkt
20 februari

Gezondere aankopen in online supermarkt

Wie via internet boodschappen doet, koopt de helft minder ongezonde snacks dan mensen die in een fysieke supermarkt hun inkopen doen. Online bestaat gemiddeld 5,6% van de inkopen uit ongezonde snacks, tegenover 11,1% offline. Dat...lees verder...


Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken
17 februari

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Bij HDL-cholesterol is niet alleen de hoeveelheid belangrijk, maar ook het functioneren: hoe goed het bijvoorbeeld cholesterol afvoert uit de bloedvaten. Deze werking van HDL-cholesterol verbetert door een mediterraan dieet dat...lees verder...


Kinderen leren beter door te bewegen
16 februari

Kinderen leren beter door te bewegen

Kinderen leren beter tijdens de reken- en taalles als ze bewegen. In 2 jaar tijd kan dit 4 maanden leerwinst opleveren voor rekenen en spelling, in vergelijking met kinderen die reguliere reken- en taallessen volgen. Dat blijkt...lees verder...


46% van de mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand
15 februari

46% mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand

Een voedselovergevoeligheid heeft flinke impact op het leven van mensen. De mate waarin de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3,7 (bij een schaalverdeling...lees verder...


Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden
14 februari

Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

De Consumentenbond vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram onbereid product moet staan. Veel fabrikanten vermelden nu op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente,...lees verder...


Elbrich Postma
13 februari

‘Reuk- en smaakstoornissen vaak onderschat’

Wie zieken en ouderen in een optimale voedingsstatus wil houden, doet er goed aan meer aandacht te besteden aan het reuk- en smaakvermogen van die personen. Dat stelt voedingswetenschapper Elbrich Postma MSc van het Reuk- en...lees verder...


Volkoren granen
10 februari

Volkoren granen zorgen voor verhoogd metabolisme

Onderzoekers van Tufts University hebben bewezen dat volkoren granen zorgen voor extra verlies van calorieën en dat ze het metabolisme kunnen opstoken. De resultaten van deze randomised controlled trial (RCT) worden binnenkort...lees verder...


09 februari

Suikerindustrie begint tegenoffensief

‘De suikerindustrie is het spuugzat om als drugsdealer te worden weggezet’, is de kop van een artikel in het Algemeen Dagblad. Vanwege alle negatieve publiciteit over suiker is de suikerindustrie het ”Platform Suikers en Voeding”...lees verder...


Martijn Katan (foto:t NRC)
08 februari

‘Geef je baby pindakaas’

Geef je baby pindakaas, dan neemt de kans op allergie af. Dat schrijft Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, in zijn column in NRC. Volgens Katan doen ‘moeders al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te...lees verder...


Wispy Tea
07 februari

Gevaarlijke afslankpreparaten in de handel

In Nederland zijn –via webshops - gevaarlijke “natuurlijke” afslankproducten te koop, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de producten Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva...lees verder...


Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?
06 februari

Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?

Het voedingssupplement rode gist rijst kan mogelijk beter als geneesmiddel geregistreerd worden. Dat gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het College ter...lees verder...


Dit doet een maand geen alcohol
03 februari

Dit doet een maand geen alcohol

Een maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Mensen voelen zich fitter, hun serumcholesterolwaarde daalt, hun buikvet neemt af en ze hebben een gezondere lever. Dat blijkt uit een...lees verder...


Relatie tussen suiker en overgewicht niet bewezen
02 februari

Relatie tussen suiker en overgewicht niet bewezen

Sinds 2015 adviseert de WHO maximaal 10 (en liefst 5) energie% suikers. Het is een misverstand dat dit vanwege een relatie met lichaamsgewicht is. Het maximum is opgesteld omdat suikers de kans op cariës vergroten. Ook de...lees verder...


Online special “Voedsel in verkiezingstijd”
01 februari

Online special “Voedsel in verkiezingstijd”

Enkele decennia terug was er nagenoeg geen belangstelling van de politiek voor voeding. Inmiddels is dat wel anders: bijna alle politieke partijen vinden het belangrijk dat er toegang is tot gezond voedsel, dat eerlijk en...lees verder...


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
31 januari

‘Als je gezond eet, zit je lekkerder in je vel’

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed deze uitspraak tijdens de eerste Nationale Voedseltop, die 26 januari in Den Haag is gehouden over het voedselbeleid van de toekomst. Ze zei ook: ‘Gezond kiezen...lees verder...


Karine Hoenderdos
30 januari

Poor diet

Laten we het hele begrip “welvaartsziekten” per direct afschaffen. Het moet toch minstens een eeuw geleden zijn dat je die term met goed fatsoen kon gebruiken. Toen was het nog een teken van rijkdom als je vet op de ribben had of...lees verder...


27 januari

Fewfoods-dieet helpt bij ADHD

ADHD-symptomen bij jonge kinderen verminderen sterk door het volgen van het fewfoods-dieet. De effecten van visolie en kleurstoffen op ADHD zijn daarentegen klein. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research...lees verder...


Hartstichting
26 januari

7,5 miljoen euro voor onderzoek volhouden gezonde leefstijl

De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes te maken en gezond gedrag beter vol te...lees verder...


Rapport RIVM
25 januari

Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon

Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn 3 kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon, aldus het rapport...lees verder...


Kinderen leren groenten en fruit eten op het kinderdagverblijf
24 januari

Kinderen leren groenten en fruit eten op het kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf is een prima plek om kinderen méér groente en fruit te leren eten. Dat blijkt uit een project van het Louis Bolk Instituut op 7 kinderdagverblijven in de regio Rotterdam en Amsterdam. De groenteconsumptie...lees verder...


75% meer diabetes in 15 jaar tijd
23 januari

75% meer diabetes in 15 jaar tijd

Tussen 1999 en 2014 is het aantal mensen met diabetes met bijna 75% gestegen. In 1999 had 1,9% van de bevolking diabetes en dat is in 2014 gestegen naar 4,9%. Dat blijkt uit een schatting op basis van gegevens van apotheken,...lees verder...


Voedselverspilling Radboudumc gedaald tot 11%
20 januari

Voedselverspilling Radboudumc gedaald tot 11%

Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40% tot 11%. Deze forse daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per...lees verder...


Gezond eten. Beter kiezen & kopen
19 januari

Gezond eten. Beter kiezen & kopen

‘Twee scherpziende diëtisten met een flink trackrecord op voedingsgebied schreven voor de Consumentenbond het boek “Gezond eten”. Het is een basisboek over gezond eten zonder poespas, dat kritisch staat tegenover uitingen van...lees verder...


‘Sterk bewerkt voedsel is de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten’
18 januari

‘Sterk bewerkt voedsel is de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten’

De belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten? Volgens prof. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, wijzen alle vingers in de richting van “ultra-processed foods”. ‘Zolang dat...lees verder...


Peuter drinkt melk
17 januari

Verrijkte peutermelk verbetert ijzer- en vitamine D status

Als peuters een verrijkte melk drinken, verbetert hun ijzer- en vitamine D-status. Dat blijkt uit een randomised control trial onder gezonde Nederlandse, Duitse en Britse peuters van 1-3 jaar. In de studie kregen 318 kinderen...lees verder...


Erica van den Akker: ‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’
16 januari

‘Een maagband voor kinderen is symptoombestrijding’

Erica van den Akker, kinderarts Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen, deed deze uitspraak in het Algemeen Dagblad van 12 januari. Aanleiding is het onderzoek van Maastricht UMC, waarin 20...lees verder...


Diëtisten ontwikkelen game voor nierpatiënten
13 januari

Diëtisten ontwikkelen game voor nierpatiënten

Twee diëtisten hebben een game ontwikkeld die de dieetkennis vergroot bij nierpatiënten en hun omgeving. Een kleine test laat zien dat de game aanslaat. Nierpatiënten in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen vinden...lees verder...


‘Een gezonde voeding is duurder dan een ongezonde voeding’
12 januari

‘Een gezonde voeding is duurder dan een ongezonde voeding’

Ouderen met een lagere opleiding en inkomen eten minder groente, fruit en vis dan ouderen met een hogere opleiding en inkomen. De hogere prijs van gezonde voeding is vaak een struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek waarop...lees verder...


Foliumzuursupplement
11 januari

Foliumzuur tijdens zwangerschap: suppletie én verrijking

Preventie van neuraalbuisdefecten bij baby’s is het meest optimaal bij de combinatie van suppletie tijdens de zwangerschap én verrijking van producten. Dat stelt epidemioloog dr. J. Mills in een editorial in de...lees verder...


Kiloknallers
10 januari

Nieuwe televisieserie over obese kinderen: Kiloknallers

Hoe is het om een kind te zijn met fors overgewicht? De nieuwe VPRO-serie ”Kiloknallers” laat het zien. In de serie worden 5 kinderen tussen 10 en 12 jaar met obesitas een jaar lang gevolgd. Lieke, Naomi, Nick, Mathilde en...lees verder...


Zorgt suiker voor honger en minder beweging?
09 januari

Zorgt suiker voor honger en minder beweging?

Overgewicht is niet een simpele wiskundige vergelijking van calorieën in en uit. Er gebeurt veel meer op cellulair niveau dan gedacht. Dat stellen de auteurs van een artikel in Open Heart. Zij zeggen dat overgewicht zorgt voor...lees verder...


Ontwikkeling obesitas wereldwijd van 1975 tot 2014
06 januari

Ontwikkeling obesitas wereldwijd van 1975 tot 2014

Wereldwijd zijn er meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht. Dit blijkt uit een metastudie in The Lancet met 19,2 miljoen deelnemers uit 186 landen. De laatste 40 jaar is de prevalentie van obesitas schrikbarend...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1657
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten