Nieuws

 

28 april

Osteoporosestichting waarschuwt jonge generatie

De Britse Osteoporosestichting (National Osteoporosis Society, NOS) waarschuwt dat de jonge generatie te weinig zuivelproducten gebruikt en daardoor een verhoogd risico loopt op botontkalking. Schoolmelk Om te beginnen drinken...lees verder...


Donuts
27 april

Hoogleraren: ‘Stop opkomst fastfoodketens’

Een groep wetenschappers schreef een ingezonden brief in het NRC met de oproep: stop de opmars van fastfoodketens in Nederland. Recente aanleiding is de komst van Dunkin’ Donuts (Amsterdam) en Taco Bell (Eindhoven), 2 Amerikaanse...lees verder...


Eiwit en herstel
26 april

Eiwit en herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt eenvoudige Nederlandstalige animatievideo’s over voeding en gezondheid. In deze korte video wordt de relatie tussen eiwit en herstel uitgelegd. Het eind van de video is specifiek voor Ziekenhuis...lees verder...


Restaurantmaaltijd
25 april

Meer groenten, minder vlees in horeca: klanten blijven tevreden

Nederlandse onderzoekers, onder wie Coosje Dijkstra, deden een experiment in 3 restaurants, zonder dat de bezoekers het wisten. Ze verhoogden de portie groenten en maakten de porties vlees kleiner. Het doel van de studie was te...lees verder...


Karine Hoenderdos is redacteur van Nieuws voor dietisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'
24 april

Blind voor behoeften

Soms heb ik last van bedrijfsblindheid. Dan denk ik dat álles te repareren is met de juiste voeding. Diabetes kun je omkeren, buikpijn kun je genezen, zelfs bij depressie helpt een voedingsadvies. Als een vriendin klaagt over...lees verder...


21 april

Laag geboortegewicht verstoort energiebalans in kindertijd

Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en obesitas. Dit geldt vooral als zij tijdens hun eerste levensjaren snel in gewicht toenemen. De oorzaak is een...lees verder...


Frisdranktaks
20 april

Frisdranktaks werkt echt

Sinds het invoeren van een frisdranktaks op 1 januari 2015 in Berkeley (VS) is de verkoop van suikerhoudende frisdranken met 9,6% gedaald. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in PLOSmedicine. De onderzoekers bekeken de...lees verder...


Staatssecretaris Van Dam (foto Rijksoverheid)
19 april

‘Zeewier is de groente van de toekomst’

‘Zeewier is de groente van de toekomst.’ Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op 12 april in Scheveningen. Hij gaf het startschot voor het innovatieprogramma ”Seaweed for Food and Feed”. Hiermee...lees verder...


Meer aandacht voor voeding tijdens en na kanker
18 april

Meer aandacht voor voeding tijdens en na kanker

Mensen met kanker en ex-patiënten hebben veel vragen over voeding en leefstijl. Ze willen weten wat ze kunnen doen om de kans op overleving te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom wil het Wereld Kanker...lees verder...


Voedingsadvies door diëtist helpt bij depressie
17 april

Voedingsadvies door diëtist helpt bij depressie

Mensen met een depressie kunnen baat hebben bij voedingsadviezen van een diëtist. Dat concluderen Australische onderzoekers op basis van een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) bij 67 mensen met een depressie. De studie...lees verder...


Discussie over ode aan de E-nummers
14 april

Discussie over ode aan de E-nummers

‘E-nummers, kant-en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen maken ons leven beter’, stelt Rosanne Hertzberger, auteur van het boek “Ode aan de E-nummers”. Deze microbioloog en columnist hekelt het idee dat alles uit de fabriek...lees verder...


Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden
13 april

BMI 1 punt hoger door longpuffers met corticosteroïden

Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt vooral bij vrouwen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is ook een relatie aangetoond tussen het gebruik van deze ontstekingsremmende puffers en het metabool...lees verder...


Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s
12 april

Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s

De Gezondheidsraad adviseert een intramusculaire injectie na de geboorte van zuigelingen die borstvoeding gaan krijgen.Vitamine K druppels zijn daarna niet meer nodig. Dit advies geldt ook voor zuigelingen die gehydrolyseerde...lees verder...


Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald in voedingsmiddelen
11 april

Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald

Er is een intensievere aanpak nodig om voedingsmiddelen qua zout, verzadigd vet en suiker gezonder te maken. Dat vinden de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, de Nederlandse Hypertensievereniging en de...lees verder...


‘Afvallen is voor Linda de Mol net zo lastig als voor ieder ander’
10 april

‘Afvallen is voor Linda de Mol net zo lastig als voor ieder ander’

Linda de Mol is op 20 maart begonnen met “LINDA.lijnt”. De presentatrice/actrice heeft een BMI van 26,5 en wil in 6 weken 5 kilo afvallen. Ze vlogt over haar afvalpoging en roept mensen op met haar mee te lijnen. Diëtist Corinne...lees verder...


Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie
07 april

Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie

Hoe doorstaan oudere hartpatiënten hun hartklepoperatie als ze in de voorafgaande weken thuis al eiwitverrijkte producten eten? Het St. Antonius Ziekenhuis doet hier komende jaren onderzoek naar. Gedurende 2 weken voor de...lees verder...


Wat moet ik nu geloven dokter?
06 april

Wat moet ik nu geloven dokter?

‘Waarom zou een gynaecoloog een boek over voeding schrijven?’, zo vraagt Hendrik Cammu zich af in het begin van zijn eigen boek. Deze Vlaamse gynaecoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel geeft regelmatig...lees verder...


Nieuwe website tegen ondervoeding bij thuiswonende ouderen
05 april

Nieuwe website tegen ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Thuiswonende ouderen en personen uit hun naaste omgeving kunnen op de nieuwe website www.goedgevoedouderworden.nl zelf hun risico op ondervoeding testen. Daarnaast biedt de website toegankelijke informatie over zowel goede...lees verder...


Witte bloedcellen in vetweefsel zorgen mede voor jojo-effect
04 april

Witte bloedcellen in vetweefsel zorgen mede voor jojo-effect

Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na afvallen. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit onderzoek Universiteit...lees verder...


03 april

Smeer 'm nu maar

Er staat een bijzonder product in de supermarkt. Een product dat zich eindeloos opnieuw uitvindt, waarop steeds weer een andere gezondheidsclaim prijkt en dat als een sloerie meeflirt met alle voedingshypes. Ja, ik bedoel...lees verder...


31 maart

Zelf koken, televisie uit aan tafel: minder obesitas

Zelf koken en geen televisie kijken tijdens de maaltijd zijn preventief tegen obesitas, zo toont Amerikaans onderzoek aan. De onderzoekers vroegen 12.842 deelnemers naar hun laatste maaltijd in familieverband. Een derde van de...lees verder...


30 maart

12 procent minder verspilling als THT-datum verdwijnt

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als bovendien de term ”lang houdbaar” op het etiket wordt gebruikt,...lees verder...


O jee, ik eet
29 maart

O jee, ik eet

Bijna alle kinderen maken een kieskeurige periode door als het gaat om eten, maar na de kleutertijd is dat meestal wel voorbij. Voor kinderen met autisme kan gevarieerd eten echter nog lang moeilijk blijven. Hoe zorg je dat ze...lees verder...


28 maart

Voeding en ons darmmicrobioom

Wat we eten, heeft invloed op ons darmmicrobioom. Deze Engelstalige animatie laat in 5 minuten de belangrijkste factoren zien, zoals vezels, sterk bewerkte voedingsmiddelen, prebiotica, vet en polyfenolen. De tekst is van de...lees verder...


Sophie Luderer met patiënt
27 maart

‘Het dieet bij nieraandoeningen is hartstikke ingewikkeld’

De Maria ter Welle Prijs van de Nierstichting gaat dit jaar naar 2 diëtisten! Sophie Luderer en Louise Witteman ontwikkelden een serious game “Beter weten, beter eten”. De game leert nierpatiënten om beter met hun ingewikkelde...lees verder...


Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes
24 maart

Onderbouwing voor koolhydraatbeperkt dieet bij diabetes

Een koolhydraatbeperkt dieet is effectief bij diabetes mellitus type 2. Het gewichtsverlies is hoger dan bij een vetarm dieet en diabetesmedicatie kan significant worden verminderd of zelfs gestopt. Patiënten ervaren minder...lees verder...


Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt
23 maart

Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt

De Consumentenbond en de Hartstichting hebben het ministerie van VWS gevraagd om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 naar 10 procent. Slechts 2 van de 12 soorten mager rundergehakt...lees verder...


Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct
22 maart

Visolie geadviseerd bij hartfalen en na hartinfarct

Dat visoliecapsules de kans op sterfte na een hartinfarct verkleinen, was al langer bekend. Nieuw is dat visolie ook gunstig is bij hartfalen. Dit concludeert de Amerikaanse Hartstichting in een wetenschappelijk advies,...lees verder...


Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees
21 maart

Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees

Bijna de helft van de Nederlanders eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet niet de voordelen van minder vlees eten. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en 1 op de 5...lees verder...


Kim Coppes, dagvoorzitter
20 maart

Aardappel: de nieuwe groente voor millennials?

Op donderdag 17 maart werd het Aardappelcongres georganiseerd door het Kennisplatform Aardappels en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). Eén ding werd duidelijk: de aardappel is een gezonde en veelzijdige knol met toekomst!...lees verder...


Het sirtfood dieet
17 maart

Het sirtfood dieet

Ha fijn, er is weer een nieuwe dieethype met bijbehorend boek: het sirtfood dieet, een ‘revolutionair plan voor gezondheid en gewichtsverlies’. Beste aanbeveling: de zangeres Adele is er mee afgevallen! De Britse auteurs van het...lees verder...


16 maart

Ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees kan een signaal zijn voor een lichamelijke ziekte. Zo kan parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) wijzen op diabetes mellitus. Tandartsen moeten zich daar beter bewust van zijn, zodat...lees verder...


Voedingszorg
15 maart

Elektronisch patiëntendossier gekoppeld aan voeding op maat

Het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert is het eerste ziekenhuis in Nederland dat het elektronisch patiëntendossier (EPD) inzet voor het aanbieden van herstelgerichte voeding op maat aan patiënten. Hiermee wil SJG Weert de logistiek...lees verder...


Bariatrische chirurgie
14 maart

Gewichtsverlies door bariatrische chirurgie wordt overschat

Patiënten die een bariatrische operatie ondergaan, overschatten het aantal kilo’s dat zij zullen gaan verliezen. Dat schrijven onderzoekers uit het Rijnstate Ziekenhuis in Obesity Surgery. Een betere scholing van patiënten is...lees verder...


Wineke Remijnse
13 maart

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat...lees verder...


Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond
10 maart

Sterk bewerkte voedingsmiddelen maken voeding ongezond

Minderen met sterk bewerkte voedingsmiddelen is een effectieve manier om je voeding gezonder te maken. Dat concluderen onderzoekers op basis van voedselconsumptieonderzoek onder ruim 9.000 Amerikanen. Hoe hoger het aandeel van...lees verder...


Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht
09 maart

Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij afvallen. Voldoende lichamelijke inspanning kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) onder...lees verder...


Janet Noome
08 maart

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost’

‘Ik durf te stellen dat ik meer oplever dan dat ik kost.’ Zo reageerde diëtist Janet Noome op Twitter, naar aanleiding van de column van Karine Hoenderdos over tarieven van diëtisten. De column riep zeer veel reacties op, zowel...lees verder...


Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS
07 maart

Onderzoek naar verband tussen tarwe en PDS

Is er een verband tussen consumptie van tarwe en prikkelbare darmklachten? In het project “War on Wheat” wordt dat komende 3 jaar onderzocht door onder meer Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit en het Nederlands...lees verder...


06 maart

Diëtist effectief in preventieprogramma’s diabetes type 2

Preventieprogramma’s voor diabetes type 2 zijn effectiever als diëtisten voedingsinformatie geven, dan wanneer niet-diëtisten dat doen. Dat blijkt uit een review van 69 studies, gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition...lees verder...


Veel groenten en fruit
03 maart

800 gram groenten en fruit beschermt het best tegen ziekte

Dagelijks 800 gram groenten en fruit biedt de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen. Voor de bescherming tegen kanker is het effect maximaal bij 600 gram groenten en fruit per dag. Dat...lees verder...


Het Eetparadijs
02 maart

Het Eetparadijs: journalistiek project over de voedselomgeving

Het communicatiebureau FoodCabinet is Het Eetparadijs gestart, een journalistiek project waarin de eetomgeving van Amsterdam wordt onderzocht. Op de website staan interviews met kopstukken uit de voedings- en gezondheidswereld....lees verder...


Kaliumrijke producten
01 maart

Meer kalium net zo belangrijk als minder natrium

Minder natrium wordt al jaren aanbevolen bij hypertensie en verhoogd risico op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar het verhogen van kalium in de voeding is net zo effectief, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek,...lees verder...


Overgewicht
28 februari

Overgewicht vergroot kans op 11 soorten kanker

Overgewicht verhoogt het risico op 11 soorten kanker, aldus een artikel in British Medical Journal waarbij de onderzoekers 204 meta-analyses onder de loep namen. De onderzoekers keken naar 36 soorten kanker. Bij 11 soorten wordt...lees verder...


Karine Hoenderdos
27 februari

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60. Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te...lees verder...


56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker
24 februari

56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker

Aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd, zo blijkt uit onderzoek van foodwatch. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen ("ultra processed foods") gaat het zelfs om meer dan driekwart....lees verder...


30-50 procent meer vitamine E nodig bij metabool syndroom
23 februari

Meer vitamine E nodig bij metabool syndroom

Het metabool syndroom verhoogt de behoefte aan vitamine E met 30-50 procent. Dit blijkt uit een dubbelblind onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. De opname en uitscheiding van vitamine E van 10 mensen...lees verder...


‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’
22 februari

‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af’

Veel mensen worden ziek door onze huidige leefstijl. Ze krijgen kanker, diabetes, hart- en vaatziekten. ‘Er komt een tsunami van welvaartziekten op ons af, terwijl die grotendeels te voorkomen zijn. Zo is diabetes type 2 voor 80...lees verder...


Advies aan topsporter: multivitamine
21 februari

Advies aan topsporter: multivitamine

Veel wedstrijdatleten krijgen via hun voeding minder vitamines binnen dan aanbevolen. Sportdiëtist en voedingskundige Floris Wardenaar adviseert topsporters niet alleen zo gezond mogelijk te eten. Voor de zekerheid adviseert hij...lees verder...


Gezondere aankopen in online supermarkt
20 februari

Gezondere aankopen in online supermarkt

Wie via internet boodschappen doet, koopt de helft minder ongezonde snacks dan mensen die in een fysieke supermarkt hun inkopen doen. Online bestaat gemiddeld 5,6% van de inkopen uit ongezonde snacks, tegenover 11,1% offline. Dat...lees verder...


Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken
17 februari

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Bij HDL-cholesterol is niet alleen de hoeveelheid belangrijk, maar ook het functioneren: hoe goed het bijvoorbeeld cholesterol afvoert uit de bloedvaten. Deze werking van HDL-cholesterol verbetert door een mediterraan dieet dat...lees verder...


Kinderen leren beter door te bewegen
16 februari

Kinderen leren beter door te bewegen

Kinderen leren beter tijdens de reken- en taalles als ze bewegen. In 2 jaar tijd kan dit 4 maanden leerwinst opleveren voor rekenen en spelling, in vergelijking met kinderen die reguliere reken- en taallessen volgen. Dat blijkt...lees verder...


46% van de mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand
15 februari

46% mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand

Een voedselovergevoeligheid heeft flinke impact op het leven van mensen. De mate waarin de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3,7 (bij een schaalverdeling...lees verder...


Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden
14 februari

Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

De Consumentenbond vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram onbereid product moet staan. Veel fabrikanten vermelden nu op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente,...lees verder...


Elbrich Postma
13 februari

‘Reuk- en smaakstoornissen vaak onderschat’

Wie zieken en ouderen in een optimale voedingsstatus wil houden, doet er goed aan meer aandacht te besteden aan het reuk- en smaakvermogen van die personen. Dat stelt voedingswetenschapper Elbrich Postma MSc van het Reuk- en...lees verder...


Volkoren granen
10 februari

Volkoren granen zorgen voor verhoogd metabolisme

Onderzoekers van Tufts University hebben bewezen dat volkoren granen zorgen voor extra verlies van calorieën en dat ze het metabolisme kunnen opstoken. De resultaten van deze randomised controlled trial (RCT) worden binnenkort...lees verder...


09 februari

Suikerindustrie begint tegenoffensief

‘De suikerindustrie is het spuugzat om als drugsdealer te worden weggezet’, is de kop van een artikel in het Algemeen Dagblad. Vanwege alle negatieve publiciteit over suiker is de suikerindustrie het ”Platform Suikers en Voeding”...lees verder...


Martijn Katan (foto:t NRC)
08 februari

‘Geef je baby pindakaas’

Geef je baby pindakaas, dan neemt de kans op allergie af. Dat schrijft Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, in zijn column in NRC. Volgens Katan doen ‘moeders al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te...lees verder...


Wispy Tea
07 februari

Gevaarlijke afslankpreparaten in de handel

In Nederland zijn –via webshops - gevaarlijke “natuurlijke” afslankproducten te koop, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de producten Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva...lees verder...


Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?
06 februari

Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?

Het voedingssupplement rode gist rijst kan mogelijk beter als geneesmiddel geregistreerd worden. Dat gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het College ter...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1678
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten