Markt

(advertorials)

 

< vorig product
03 april 2017

Plantaardige voeding bespaart ruim een miljard euro


Plantaardige voeding

Tijdens het symposium “The moment for Plant-based eating is now”, dat de Alpro Foundation op 24 maart in Brussel organiseerde vanwege haar 20-jarig bestaan, passeerden enkele opmerkelijke wetenschappelijke inzichten de revue.
De algemene levenskwaliteit verbetert en men leeft langer in goede gezondheid door een meer plantaardig voedingspatroon, stelt professor in de Gezondheidseconomie dr. Lieven Annemans. Zo’n plantaardig voedingspatroon is bijvoorbeeld een mediterraan dieet of een voedingspatroon met dagelijkse inname van sojaproducten. Annemans keek naar de impact van de voedingspatronen op de directe medische kosten en op de indirecte kosten voor de maatschappij. Hieruit blijkt dat voedingspatronen met een groter plantaardig aandeel kosteneffectief zijn. Enerzijds door het verminderen van economische kosten, zoals ziekenhuisopnames en artsenfacturen. Anderzijds door het verhogen van de kwalitatieve, gezonde levensjaren, waardoor mensen langer aan de slag kunnen blijven. ‘Als bijvoorbeeld 10% van de Belgische volwassenen zou overschakelen op een meer plantaardig eetpatroon met peulvruchten, noten, zaden, groenten en fruit en beperkte inname van vlees, bespaart dat de Belgische overheid in 20 jaar tijd bijna 1,3 miljard euro’, aldus Annemans. ‘Dagelijkse inname van sojaproducten als onderdeel van een plantaardige voeding geeft vergelijkbare resultaten: als 10% van de Belgische bevolking dagelijks sojaproducten zou consumeren, dan levert dat de overheid ruim 1,5 miljard euro op.’ De rekensom werd ook voor Groot-Brittannië gemaakt: als 10% van de Britten zou overschakelen naar een meer plantaardig voedingspatroon dan kan de Britse overheid 5,5 miljard Britse ponden besparen.
Emeritus prof. Harry Aiking, lid van de wetenschappelijke raad van Alpro Foundation en voormalig hoofddocent Vrije Universiteit Amsterdam: ‘Wellicht kunnen we van een vergelijkbare rekensom in Nederland uitgaan. Ik stel voor dat we de harde cijfers bij de Nederlandse overheid neerleggen en gepaste aandacht vragen voor meer plantaardige voeding. Gelet op de enorme kostenbesparing en verhoging van levenskwaliteit heeft de overheid, gezien de enorme vergrijzing, zeker een verantwoordelijkheid te nemen.’
Op de Alpro foundation website vind je meer informatie over een plantaardige voeding.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten