Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 september 2011

Had Joris Driepinter ongelijk?

Door: Reina

Vrouw drinkt melk

Wie botbreuken wil voorkomen kan ‘beter zijn koe niet meer melken maar uit wandelen nemen’. Dit was de boodschap van Walter Willett, voedingsepidemioloog en hoogleraar aan de Harvard universiteit, tijdens Lof der Geneeskunst van het Erasmus MC op 23 september. (aan het eind van de film kun je de lezing van Willett bekijken)

Hij vertelde onder andere dat het lichaam zich instelt op weinig of veel calcium in de voeding. Voor gezonde botten is volgens hem een inname van 0,4 gram calcium en dus 1 glas melk per dag ruim voldoende. Maar Willett gaat veel verder dan dat. Hij stelt dat het waarschijnlijk helemaal niet gezond is om veel melk te drinken. Dagelijks 3 tot 4 glazen melk per dag kan het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker en prostaatkanker, verhogen.

Willett vermoedt dat veel melk ongezond is, omdat mensen die 3 of meer glazen melk per dag drinken langer worden.

De dag voor de lezing kwam het Voedingscentrum al met het bericht dat de beweringen van Willett voor het Voedingscentrum geen aanleiding zijn om de huidige zuivelaanbeveling in Nederland te wijzigen.

Bron: Erasmus MC


Robjee van Berkel, , 01 oktober 2011:
Groot respect voor Walter Willett, maar het aanhalen van ecologisch onderzoek lijkt mij weinig overtuigend.

Citaat Voedingscentrum:
"Het wetenschappelijke bewijs voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker is er niet."

Er zijn wel degelijk aanwijzingen dat het drinken van melk het risico op prostaatkanker in lichte mate verhoogt (1-4). Hoewel niet alle onderzoeken dit bevestigen (5-9).
Dat er geen bewijzen zijn voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker, zoals het Voedingscentrum beweert, is daarom volgens mi niet juist. Er zijn tegenstrijdige resultaten wat het Voedingscentrum lijkt te ontkennen.

Het klopt dat HET bewijs dat melk het risico op prostaatkanker verhoogt niet aanwezig is. Maar dat is zelden tot nooit aanwezig in de voedingswetenschap. Eigenlijk kan alleen maar gesproken worden over de mate waarin het met grote waarschijnlijkheid de werkelijkheid benadert. Het Voedingscentrum schrijft namelijk ook dat er aanwijingen zijn dat groente en fruit het risico op chronische ziekte en hart- en vaatziekten verlaagt. Of dat de visvetzuren EPA en DHA waarschijnlijk extra bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten op haar site. Ook schrijven ze dat er aanwijzingen zijn dat voedingsvezels het risico op diabetes mellitus verlaagt.
Hier schrijven ze ook niet dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het eten van groente en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Door de formulering van het Voedingscentrum lijkt er geen sprake te zijn van onzekerheid. Er is geen wetenschappelijk bewijs, dus de aanwijzingen dat melk het risico op prostaatkanker zou kunnen verhogen is niet van belang

1. Chan JM et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr October 2001 vol. 74 no. 4 549-554
2. Chan JM, Giovannucci EL. Dairy products, calcium, and vitamin D and risk of prostate cancer. Epidemiol Rev. 2001;23(1):87-92.
3. Giovannucci E et al. A prospective study of calcium intake and incident and fatal prostate cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):203-10.
4. Ahn J et al. Dairy products, calcium intake, and risk of prostate cancer in the prostate, lung, colorectal, and ovarian cancer screening trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Dec;16(12):2623-30.
5. Berndt SI, Carter HB, Landis PK, et al. Calcium intake and prostate cancer risk in a long-term aging study: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. Urology 2002;60:1118–23.
6. Koh KA, et al. Dairy products, calcium and prostate cancer risk. Br J Cancer 2006;95:1582–5.
7. Rohrmann S, et al. Meat and dairy consumption and subsequent risk of prostate cancer in a US cohort study. Cancer Causes Control 2007;18:41–50.
8. Severi G, et al. Re: Prospective studies of dairy product and calcium intakes and prostate cancer risk: a meta-analysis. J Natl Cancer Inst 2006;98:794–5.
9. Schuurman AG, et al. Animal products, calcium and protein and prostate cancer risk in The Netherlands Cohort Study. Br J Cancer 1999;80:1107–13.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten