Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 juli 2011

Natriumbeperking maakt medicijnen nierpatiënten effectiever

Door: Karine

Het matigen van zoutgebruik tot de door de Gezondheidsraad aanbevolen 6 g per dag maakt bij chronische nierpatiënten de werking van RAAS (renine-angiotensin-aldosteron systeem) medicijnen veel effectiever. Dit is voor patiënten met chronische nierziekte effectiever dan extra medicatie. Dit blijkt uit een onderzoek van nefrologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en ZGT Almelo. Zij publiceren hierover in British Medical Journal.

In dezelfde studie werd ook getest wat het effect was van toevoegen van een extra medicament ter blokkering van het RAAS, namelijk een angiotensine receptor blokker.

Dergelijke dubbele RAAS-blokkade wordt in de praktijk regelmatig toegepast, maar deze studie toont aan dat dit veel minder effectief is dan het matigen van zoutgebruik. In combinatie met het matigen van zoutgebruik heeft de dubbele RAAS-blokkade wel een licht gunstig effect op het eiwitverlies.

De resultaten van de studie zijn goed nieuws voor deze groep van patiënten. Hiermee is aangetoond dat de patiënten zelf door een gezondere leefstijl hun nierziekte gunstig kunnen beïnvloeden. De reviewers van British Medical Journal prezen de unieke opzet waarin combinatie van een geneesmiddel met leefstijlinterventie werd vergeleken met extra medicatie.

De studie werd verricht in een samenwerkingsverband van nefrologen in Noord-Oost Nederland, de "Holland Nephrology Study Group" (HONEST).

Bron: UMC Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten