Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 juni 2016

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting

Door: Reina

Training verbetert insulinegevoeligheid bij leververvetting

Bij mensen met een niet-alcoholische vette lever (NAFL) is de insulinegevoeligheid even slecht als bij patiënten met type 2 diabetes. Training verbetert de insulinegevoeligheid, vermindert de hoeveelheid vet in de lever en voorkomt effectief type 2 diabetes. Dit concludeert biomedicus, voedingskundige en onderzoeker Bram Brouwers in zijn proefschrift waarop hij op 24 juni is gepromoveerd aan de Maastricht University. Hij pleit voor een eerstelijnsbehandeling van mensen met NAFL zodat type 2 diabetes wordt voorkomen.

Al na 12 weken effect

In het onderzoek van Brouwers hebben de proefpersonen 2 keer per week 40 minuten gefietst op een ergometer op een vooraf voor iedere proefpersoon afzonderlijk bepaalde intensiteit. Eén keer per week deden de proefpersonen een krachttraining, bestaande uit 8 oefeningen. Het onderzoek toont aan dat dit inspanningstrainingsprogramma van 12 weken de insulinegevoeligheid verbetert en bovendien zorgt voor een sterke daling van de hoeveelheid vet in de lever.

NAFL

Een niet-alcoholische vette lever (NAFL) wordt gedefinieerd als een lever waarbij meer dan 5% van het totale gewicht van de lever uit vet bestaat, in de afwezigheid van overmatig alcoholgebruik. NAFL is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes type 2. De aandoening ontstaat vaak bij personen met overgewicht, obesitas en insulineresistentie. Bij deze mensen wordt het vet dat aanwezig is in de voeding, niet meer alleen opgeslagen in het vetweefsel, maar vloeit ook naar de lever omdat de maximale opslagcapaciteit van het vetweefsel is bereikt. Naar schatting heeft 20% van de totale bevolking NAFL en 50% van personen met overgewicht. De ontwikkeling van NAFL vertoont vaak geen symptomen. Dit maakt het een onder-gediagnosticeerde aandoening waar op dit moment geen medische behandeling voor bestaat.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten