Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 juli 2016

‘Met “prevalidatie” gaat 75-plusser fit de operatiekamer in’

Door: Angela

Deborah Meijburg

Deborah Meijburg is diëtist MDL/oncologie in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Hier worden 75-plussers met darmkanker in een multidisciplinair project lichamelijk voorbereid op de operatie, ook wel prevalidatie genoemd.

Wat houdt “prevalidatie” in?

‘Met voedingsadviezen en fysiotherapie optimaliseren we de conditie en voedingstoestand van de patiënten gedurende 6 weken voorafgaand aan de operatie en ook tot 6 maanden daarna. Het doel is complicaties en de ligduur verminderen en de overlevingskans vergroten.’

Waarom alleen bij 75-plussers met darmkanker?

‘Darmkanker komt op deze leeftijd vaak voor en uit onderzoek bleek dat deze patiëntengroep een hoog overlijdensrisico heeft: na de operatie sterft 25% binnen 1 jaar. Het is een kwetsbare doelgroep met een hoog risico op ondervoeding.’

Wat doen jullie voorafgaand aan de operatie?

‘Na de diagnose gaan patiënten 2 keer per week naar een fysiotherapeut voor looptraining en krachttraining. Ook adviseren we om te starten met vitamine D. Verder inventariseren we als diëtist of er sprake is van voedingsproblemen zoals risico op ondervoeding of passageproblemen. Zo ja, dan starten we een zeer intensieve begeleiding om de voeding te optimaliseren voorafgaand aan de operatie. We adviseren de patiënt meestal telefonisch, om ze niet met extra ziekenhuisbezoeken te belasten. Bij risico op ondervoeding proberen we de intake te verhogen met gewone voeding, eventueel aangevuld met drinkvoeding en als het echt niet anders kan met sondevoeding. In dat laatste geval hebben we protocollair geregeld dat er 7 tot 10 dagen nodig zijn om de voeding te normaliseren en dat de operatie desnoods daarvoor moet worden uitgesteld. Bij passageproblemen adviseren we een vloeibare voeding zonder vezels om de ontlasting zo dun mogelijk te houden. Dit is vooral gericht op het verminderen van complicaties. Bij ernstige passageproblemen wordt de patiënt met spoed geopereerd en pakken we de begeleiding daarna weer op.’

Hoe zit het na de operatie?

‘Na de operatie krijgen patiënten dezelfde dag nog normale voeding en worden patiënten gestimuleerd om uit bed te komen. Het doel is de patiënt binnen 5 dagen na de operatie naar een verpleeghuis te laten gaan. Wij dragen de begeleiding dan tijdelijk over naar de diëtist daar. Maar als de patiënt eenmaal met ontslag naar huis is, pakken wij de nazorg weer op en houden we telefonisch een vinger aan de pols.’

Hoe loopt de samenwerking tussen de verschillende disciplines?

‘Dat loopt heel goed en dat is ook essentieel voor het slagen van het project. Vooraf zijn er onderling goede afspraken gemaakt en de lijnen zijn heel kort. Bij twijfel weten we elkaar snel te vinden. Gemiddeld 1 keer per kwartaal hebben we overleg met de diëtisten van de verpleeghuizen en zeker 2 keer per jaar is er een groot overleg met alle betrokken disciplines. Dat zijn niet alleen diëtisten en fysiotherapeuten, maar bijvoorbeeld ook verpleegkundig specialisten, geriater, chirurg en anesthesist.’   

Wat zijn de resultaten? 

‘Dat is nog niet bekend. We zijn in januari 2014 met dit project gestart en de effecten worden momenteel onderzocht door een promovendus. Wel heb ik zelf de indruk dat er minder complicaties optreden. Als de resultaten gunstig blijken te zijn, is het idee om het project ook uit te rollen in andere ziekenhuizen.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten