Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 mei 2016

‘Kan sporen van bevatten’ op etiket zegt eigenlijk niets

Door: Karine

Glutenvrij?

De Nederlandse Coeliakie Vereniging deed onderzoek naar producten met èn zonder de vermelding “kan sporen van gluten bevatten”. Het bleek dat een aantal producten meer dan alleen sporen van gluten bevatte.

De aanduiding ”kan sporen van gluten” betekent wettelijk gezien dat het product qua ingrediënten geen gluten bevat, maar dat er kans is op kruisbesmetting voor, tijdens of na de productie. In het onderzoek zijn 96 glutenvrije producten getest in 4 productsoorten: kroepoek, chocolade, allesbinder en  bitterkoekjes. Steeds zijn 2 merken onderzocht: 1 met de vermelding ”kan sporen van gluten bevatten” en op de andere juist niet. Van elk product zijn 12 verpakkingen met zo veel mogelijk verschillende batchnummers gekocht door heel Nederland en getest.

Uit het onderzoek bleek dat 3 producten te hoog scoorden op de aanwezigheid van gluten. De overige producten scoorden zowel met als zonder de vermelding onder de wettelijke 20 ppm norm. 

Het onderzoek toont aan dat de claim‘ “kan sporen van gluten bevatten” geen geschikte richtlijn is voor consumenten die een strikt glutenvrij dieet volgen. Soms kan een product alsnog gluten bevatten, en soms bevat een product zonder aanduiding ook geen gluten. De patiëntenvereniging vindt dit jammer, omdat consumenten dan zijn aangewezen op speciale glutenvrije dieetproducten, die een stuk prijziger zijn. Een glutenvrij dieet is gemiddeld per maand 75 euro duurder dan een normaal voedingspatroon. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar vanuit de zorgverzekering geen standaard vergoeding wordt geboden. 

Bron: Nederlandse Coeliakie Vereniging

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten