Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 februari 2016

Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie

Door: Angela

Jodiumtekort bij zwangeren door lage broodconsumptie

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding verbannen vanwege het slechte imago van koolhydraten of gluten. 'Maar dat is niet zonder risico’s', stelt prof.dr. Robin Peeters. ‘Voor bepaalde bevolkingsgroepen ligt een jodiumtekort weer op de loer.’ Hij deed deze uitspraak tijdens zijn oratie op 12 februari ter ere van zijn benoeming aan het Erasmus MC als hoogleraar Interne Geneeskunde, met als aandachtsgebied schildklierziekten.

Zwangerschap

Peeters maakt zich vooral zorgen over zwangere vrouwen die weinig brood eten: ‘Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap geeft problemen bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is later niet meer in te halen.’

Jodiumsupplement

Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer 2 sneetjes brood te eten. Kan dat niet door coeliakie? Peeters: ‘Dan is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.’

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten