Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 februari 2016

Jojo-effect niet groter na een crashdieet

Door: Reina

Jojo-effect niet groter na een crashdieet

Mensen met overgewicht die in korte tijd veel gewicht verliezen, komen na een crashdieet niet méér aan dan mensen die geleidelijker afvallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.

Gewichtsverlies van 10%

Voor het onderzoek werd een groep van 57 personen met overgewicht of ernstig overgewicht (BMI 28-35) verdeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg een zeer laag calorisch dieet of crashdieet van 500 kcal gedurende 5 weken. De andere groep kreeg een dieet van 1250 kcal gedurende 12 weken. Proefpersonen in beide groepen verloren gemiddeld 8 à 9 kilo, ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht. Daarna kregen de deelnemers geen dieetadvies meer. Na 9 maanden bleken deelnemers in beide groepen evenveel te zijn aangekomen: circa 50% van het gewicht dat ze verloren hadden met hun dieet.

Verlies spiermassa

Er bleken 2 factoren van invloed op de gewichtstoename na het dieet: de mate van lichaamsbeweging na het dieet en de mate van verlies van vetvrije massa tijdens het dieet. De onderzoekers denken dat de verklaring vooral ligt in het verlies van spiermassa. Met een dieet met weinig calorieën krijgt men ook weinig eiwitten binnen. Proefpersonen met een groter verlies van spiermassa tijdens het dieet en personen met minder lichaamsbeweging daarna, kwamen meer aan. Waarschijnlijk zorgen deze factoren voor een verlaging van het energieverbruik, en dat zou kunnen leiden tot gewichtstoename als men weer "normaal" gaat eten". Of er wellicht andere nadelige gevolgen zijn van een crashdieet, en welke andere factoren ervoor zorgen dat mensen weer aankomen na een dieet, wordt nog onderzocht.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten