Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 januari 2016

Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers

Door: Angela

Verschillen in eetgewoonten tussen niet-westerse en autochtone Amsterdammers

Amsterdammers van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst ontbijten minder vaak en eten vaker traditionele producten. Denk aan Surinaamse groentesoorten als bitawiri en kousenband, ayran (Turkse gezouten yoghurtdrank) en Turks of Marokkaans brood. Turken eten meer fruit dan autochtone Nederlanders. Surinamers eten vaker vegetarisch zonder vis of veganistisch. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM onder 4.200 Amsterdammers van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Nederlandse afkomst tussen 18 en 70 jaar.

Minder alcohol

Amsterdammers van niet-westerse afkomst houden bij het eten vaak rekening met voedingsvoorschriften vanuit het geloof, zoals geen alcohol. Surinamers en Marokkanen consumeren relatief minder ongezonde (verzadigde) vetten. Door de andere keuze van voedingsmiddelen krijgen de niet-westerse groepen gemiddeld genomen minder voedingsvezel, calcium en vitamine A binnen en de vrouwen onder hen minder vitamine B1. Daarnaast krijgen Surinamers minder ijzer en magnesium binnen. Of de lagere innames ontoereikend zijn of de gezondheid schaden, kon in het onderzoek niet worden bepaald.

Kenmerken van de 4 voedingspatronen

  • Turkse Amsterdammers eten veel peulvruchten, groenten, fruit, brood, vlees en soepen. Turkse mannen consumeren relatief veel zuivel. Turken gebruiken weinig vis en alcoholische dranken.
  • Surinaamse Amsterdammers eten veel vis, deegwaren, rijst en andere granen. Van groente, zuivelproducten, vetten, koek en gebak en alcoholische dranken consumeren ze weinig.
  • Marokkaanse Amsterdammers eten veel aardappelen, brood, vetten en oliën en weinig groente en alcoholische en niet-alcoholische dranken.
  • Autochtone Nederlanders hebben een hoge consumptie van zuivel, koek en gebak en alcoholische dranken. De consumptie van peulvruchten, fruit, graanproducten en vis is juist laag.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten