Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 december 2015

Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig

Door: Reina

Tegengeluid vanuit voedingswetenschap hard nodig

De voedingswetenschap heeft naast onderzoek de taak om consumenten te informeren en het vertrouwen van de consument te winnen. Het moet ook zorgen voor tegengeluid als zogenaamde "experts" op sociale media de zoveelste hype lanceren. Met deze boodschap nam prof.dr. Fred Brouns op vrijdag 11 december afscheid van de Universiteit Maastricht als hoogleraar Health Food Innovation. Hij sprak zijn afscheidsrede uit tijdens het symposium "Gif op mijn bord".

Gif

Sociale media zijn "gif" voor een objectieve mening over voedsel. Dat is de stellige mening van Brouns. ‘Vaak blijken de meningen van consumenten over de gezondheidseffecten en de veiligheid van ons voedsel gebaseerd te zijn op beperkte kennis en foute interpretaties van brede wetenschappelijke consensus. De sociale media spelen hierbij een grote rol. Consumenten kunnen goede en slechte wetenschap over het algemeen niet scheiden. Daardoor heeft menig consument het gevoel dat onze voeding steeds ongezonder en onveiliger is. De slechte toegankelijkheid van begrijpelijke informatie vanuit de voedingswetenschap is hier mede debet aan.’

Voedselfraude en microplastics

Academici en wetenschappers besteden nauwelijks tijd aan het goed informeren van consumenten, vindt Brouns. Dit komt onder andere omdat wetenschappers aangespoord worden om vooral te publiceren in hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften en daarop ook afgerekend worden. 'Die cultuur moet veranderen', aldus Brouns. 'Consumenten maken zich vooral zorgen over relatief kleine zaken die heel groot in de media belicht worden, zoals vlees dat ineens kankerverwekkend is en E-nummers die giftig zijn. De richting die sommige hypes in de sociale media nemen, kunnen van directe invloed zijn op onze volksgezondheid. Dat vraagt om een tegengeluid. Ik maak me bijvoorbeeld veel meer zorgen over de toenemende voedselfraude en over microplastics die onze oceanen vervuilen en ook al in ons eten zitten. Of over de impact van klimaatveranderingen op de voedselketen.'

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten