Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 september 2015

Verzadigd vet toch niet ongezond

Door: Angela

Verzadigd vet toch niet ongezond

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en gezegd, is er geen relatie tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sterfte. Dit blijkt uit een grootschalige systematische review van 70 observationele studies, uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gepubliceerd in BMJ.

De WHO gebruikt deze review als achtergronddocument voor het updaten van de WHO richtlijnen voor verzadigd vet en transvet. Volgens de auteurs van de publicatie zijn de conclusies in lijn met 5 eerder uitgevoerde systematische reviews. 

In de review is ook gekeken naar de gezondheidseffecten van transvet. De  inname daarvan blijkt gerelateerd aan 21% meer kans op coronaire hartziekten en een 34% hoger sterfterisico. Vooral industrieel transvet verhoogt het risico op coronaire hartziekten. Het lijkt erop dat dierlijk transvet geen nadelig gezondheidseffect heeft. Sterker nog: een hoge inname van een dierlijk transvet uit zuivel ging zelfs gepaard met een significant verlaagd risico op diabetes type 2.   

Bron: EUFIC


Harriet Verkoelen, dietist, 06 oktober 2015:
Dit sluit volledig aan op de nieuwe NHG-standaard die vanaf februari al van kracht is waarin het advies staat dat iedereen met diabetes minder koolhydraten zou moeten eten en daarbij zuivelvetten niet beperkt hoeven te worden. In de praktijk dus bv geen magere vruchtenyoghurt maar volle (Griekse) yoghurt met bv kaneel. voor velen even wennen maar de bewijslast stapelt zich op zoals Tom al zegt en we zeggen het al langer in onze scholingen.
Tom Coumans, diëtist, 06 oktober 2015:
Heel goed! Hoog niveau bewijslast en eindelijk de WHO die dit oppikt.
marjo van Heiningen, dietist, 17 september 2015:
neem aan dat de adviezen hierop aangepast worden

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten