Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 augustus 2015

Gewicht en vitamine D tijdens zwangerschap van belang voor gezondheid kind

Door: Reina

Gewicht en vitamine D tijdens zwangerschap van belang voor gezondheid kind

Zwangere vrouwen doen er goed aan te zorgen voor een gezond gewicht en voor voldoende vitamine D. Dan heeft hun kind op 5-jarige leeftijd minder lichaamsvet en minder kans op diabetes type 2. Dit blijkt uit de 100ste publicatie in PLOS ONE over de ABCD-studie, een groot langdurend onderzoek naar de gezondheid van 8.000 in Amsterdam geboren kinderen. Uit dit deelonderzoek onder ruim 1.800 vrouwen en hun kinderen blijkt dat kinderen van moeders met overgewicht en een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap, op 5-vijfjarige leeftijd een hoger insulinegehalte in het bloed hebben dan kinderen van moeders met gezond gewicht en voldoende vitamine D. Circa 40% van de zwangere vrouwen in de studie heeft een tekort aan vitamine D.

Overgewicht en vitamine D-tekort kunnen beiden een rol spelen in de glucosehuishouding. Doordat vitamine D in vet oplosbaar is, hebben vrouwen met overgewicht minder vitamine D beschikbaar voor die glucosehuishouding. Onderzoeker Jessica Hrudey: ‘Vitamine-D-tekort alleen verhoogt de kans op suikerziekte bij de kinderen op latere leeftijd niet, maar in combinatie met overgewicht van de moeder wel.’ Doordat vitamine D in vet oplosbaar is, hebben vrouwen met overgewicht minder vitamine D beschikbaar voor die glucosehuishouding.

De onderzoekers vonden ook een relatie tussen een lager vitamine D-gehalte tijdens de zwangerschap en relatief veel lichaamsvet bij de kinderen op 5-jarige leeftijd. Een mogelijke verklaring is dat vitamine D wordt opgeslagen in het vet van de moeders en daarom minder beschikbaar is voor de ontwikkeling van spieren en botten bij hun kinderen. Ze krijgen dan naar verhouding meer vetweefsel.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen met ondergewicht ook vaker een tekort aan vitamine D hebben, mogelijk als gevolg van verkeerde voeding. Dit zou ook kunnen leiden tot gezondheidseffecten bij het kind. Er waren echter te weinig zwangere vrouwen met ondergewicht in de ABCD studie om dit goed te onderzoeken.

Bron: ABCD-studie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten