Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 april 2015

Gluten geeft bij 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

Door: Kirsten

Gluten geeft bij 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

Van de Nederlanders heeft 93% gehoord van gluten en weet 68% daadwerkelijk wat gluten zijn. Maar liefst 26% ervaart gezondheidsproblemen door het eten van gluten, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en vermoeidheid. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder 1048 Nederlanders vanaf 25 jaar. De resultaten werden op 9 april in Corpus gepresenteerd tijdens de bijeenkomst “De waarheid over gluten”, georganiseerd door glutenvrij producent Dr. Schär.

Is glutenvrij eten nu wel of geen hype? Het is moeilijk na te trekken, aangezien in Nederland nog geen epidemiologische cijfers bekend zijn. Er zijn wel cijfers bekend uit  Engeland, waar 0.8% van de bevolking gediagnostiseerd is met coeliakie en 3,7% een glutenvrij dieet volgt. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat glutensensitiviteit nog niet altijd goed aan te tonen is. Prof. Gerd Bouma, maag-lever-darm-arts in het Vumc, vertelde dat Nederlandse studies naar glutensensitiviteit zijn gestart. Bouma: ‘Het is de vraag of de klachten bij glutensensitiviteit wel afkomstig zijn van gluten. Het kan ook komen door FODMAPs of Adenosin-Triphosphat-Inhibitor, afgekort ATI.’ De link tussen gluten en slecht fermenteerbare koolhydraten (FODMAPs) en ATI is relatief nieuw. Slecht verteerde FODMAPs geven in de darm vergelijkbare klachten als gluten. Gluten en FODMAPs komen ook vaak in dezelfde voedingsmiddelen voor. Hetzelfde geldt voor ATI, een stof die in tarwe voorkomt om het gewas te beschermen tegen insecten. ATI kan zowel bij coeliakie patiënten als niet-coeliakie patiënten darmklachten geven, doordat er een ontstekingsreactie op gang komt in de darmen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten