Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 december 2014

Verband ontregelde stofwisseling en verstoorde darmflora

Door: Reina

bacterien en virussen in darmkanaal

De opname van galzouten in de darm, van belang voor de vetopname en het cholesterolgehaltte, kan beïnvloed worden door de darmflora. Ook heeft de vermindering van bepaalde bacteriesoorten een negatief effect op de suikerstofwisseling bij mensen met overgewicht. Dat zijn 2 van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Carolien Out, coassistent in de Isala Klinieken in Zwolle. De resultaten benadrukken het belang van gebalanceerde darmflora bij ontregelingen in de stofwisseling.

Het onderzoek van Out borduurt voort op de recente ontdekking dat galzouten, door binding aan receptoren, een belangrijke invloed kunnen uitoefenen op de stofwisseling. De promovenda ontdekte dat de receptor Lrh1 betrokken is bij het regelen van de galzout- en vetstofwisseling. Door medicijnen te ontwikkelen die deze receptor activeren, kan het wellicht in de toekomst mogelijk zijn om invloed uit te oefenen op een verstoorde galzout- en vetstofwisseling, zoals een hoog cholesterol.

Tot slot concludeert Out dat bacteriën in de darm ook invloed uitoefenen op de suikerstofwisseling. Mensen met overgewicht die een week lang een antibioticakuur volgden, bleken een veranderde samenstelling van de darmflora te ontwikkelen, met negatieve gevolgen voor de suikerstofwisseling.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten