Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 mei 2014

Prof. Lustig: ‘Obesitas is niet het probleem, fructose wel’

Door: Angela

'Obesitas is niet het probleem'

Volgens prof.dr. Robert Lustig is obesitas niet de oorzaak van het metabool syndroom, maar slechts een risicofactor. Deze kinder-endocrinooog van de University of California gaf op 23 mei een presentatie tijdens het “3e arts en voeding congres” in Leiden. Lustig: ‘Van de Amerikaanse volwassenen is 30% obees en daarvan heeft 80% het metabool syndroom. In absolute aantallen gaat het om 57 miljoen Amerikanen. De andere 70% van de volwassenen heeft geen obesitas en daarvan heeft 40% desondanks het metabool syndroom. Dat zijn er in totaal 67 miljoen.’ Er zijn mensen die relatief  slank zijn, maar toch teveel vet hebben bij de organen en dan vooral in de lever. Ze zijn ‘thin on the outside, fat on the inside’ (TOFI). Volgens Lustig is vooral fructose een van de boosdoeners: ‘Fructose kan alleen door de lever gemetaboliseerd worden. Een overmaat aan fructose stimuleert de lipogenese, wat leidt tot leververvetting, insulineresistentie en het metabool syndroom.’ Hoewel Lustig een begenadigd spreker is, presenteerde hij kort door de bocht alsof dit allemaal volledig wetenschappelijk bewezen is. Toch gaat het nog slechts om een theorie, die zeker nader onderzoek vereist.


Nienke Hoor-Aukema, dietist, 17 juni 2014:
Wetenschappers leren ons niet de werkelijkheid kennen. Zij creëren hun eigen waarheid afh.van het onderzoek en de keuzes die daarbij gemaakt worden. In werkelijkheid dus maar een hele kleine waarheid. Diëtisten hebben te maken met een werkelijke patiënt in de echte grote wereld.
Mirjam Bakker, dietist, 03 juni 2014:
Een overmatige fructose consumptie (zoals in US) is zeker niet wenselijk en ongezond. Alleen hier in NL hebben we geen HFCS (zoals in US) en zijn we wel DIK!
Ellen Govers, dietist, 03 juni 2014:
Helemaal mee eens, Sylvia. De reacties op bepaalde voedingsmiddelen heeft hysterische trekjes. Dat komt voort uit een fundamenteel gebrek aan kennis over voeding. Misschien moeten wij dietisten toch iets meer aan de weg timmeren.
Sylvia Bosma, dietist, 03 juni 2014:
Ja hoor, weer zo'n wetenschapper met een "losse-flodder-advies": 1 ding de schuld geven (koolhydraten, tarwe en nu dus fructose...)terwijl we allemaal wel weten dat het om het totale eetpatroon en breder zelfs, de gehele leefstijl gaat. #Ergernis

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten