Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 mei 2014

Broodje gezond of broodje aap?

Door: Angela

Broodje gezond of broodje aap?

Jaren geleden stond vet in een kwaad daglicht en daarna de koolhydraten, vooral in de vorm van high-fructose corn syrup (HFCS) en toegevoegd suiker. Maar nu zijn de giftige pijlen gericht op tarwe. In de Verenigde Staten wordt tarwe gezien als dé oorzaak van obesitas en andere ziekten en zijn er al restaurants met glutenvrije menukaarten. Het gezonde imago van brood ligt onder vuur, nu deze hype naar Europa is overgewaaid. Populaire diëten als de Voedselzandloper, Broodbuik en Oerdis mijden brood en de consumptie van brood is dalende. Is er wetenschappelijke onderbouwing voor en zijn de huidige aanbevelingen voor brood nog wel actueel? Daarover discussieerden circa 55 voedingskundigen, diëtisten en voedingsmiddelentechnologen tijdens de NVVL Rond de Tafel-sessie “Broodje gezond of broodje aap?", op 15 april bij de HAS Den Bosch. Van dr. Stephan Peters van het Voedingscentrum mag de broodconsumptie in Nederland nog wel wat omhoog, omdat de aanbeveling van 6 à 7 boterhammen per dag niet wordt gehaald. Het Voedingscentrum adviseert zoveel brood vooral vanwege het vezelgehalte en het jodiumgehalte. Volgens prof. Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht, blijkt uit epidemiologische onderzoek dat volkoren brood gezond is. Maar prof. Frits Muskiet, hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt volkoren brood helemaal niet zo gezond. In zijn ogen heeft het een lage nutriëntendichtheid en draagt het teveel bij aan de glykemische lading van de voeding. Hij vervangt brood liever door groenten. Iedereen is het er wel over eens dat volkoren granen gezonder zijn dan geraffineerde granen. En ook dat tarwe te dominant aanwezig is in onze voeding. De vraag naar andere, oude en ook glutenvrije granen is goed voor de variatie in de voeding. Het biedt ook keuze voor mensen met coeliakie, tarwe-allergie of glutengevoeligheid. In totaal kampt maximaal 10% van de bevolking met één van deze aandoeningen.

De presentaties van de inleidingen staan op de website van NVVL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten