Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 april 2014

Vet is een harddrug voor het brein

Door: Reina

hunkeren naar vet

Triglyceriden werken waarschijnlijk direct op het beloningssysteem in de hersenen. Dat hebben wetenschappers van de CNRS/Université Paris Diderot ontdekt. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.
Het onderzoek bij muizen laat zien dat er een sterk verband is tussen de schommelingen in de triglyceridenconcentratie in het bloed en het beloningssysteem in de hersenen.

Het beloningscentrum is de hersenen is hetzelfde systeem dat is betrokken bij drugsverslaving. De onderzoekers vroegen zich af waarom dit centrum een enzym produceert dat triglyceriden in de hersenen afbreekt. De brandstof voor de hersenen is immers glucose. Voor het onderzoek injecteerden de onderzoekers kleine hoeveelheden vet in het muizenbrein. Ze zagen dat muizen daardoor minder gemotiveerd waren om een hefboom in te drukken om een voedselbeloning te bemachtigen en de lichamelijke activiteit werd gehalveerd. Bovendien was de geïnjecteerde muis beter in staat de voeding in balans te houden bij de keus tussen normaal voedsel en vetrijk voedsel. Na verwijdering van het enzym voor het afbreken van triglyceriden, bleven de muizen wel drukken op het hefboompje en dooreten van vetrijk voedsel. De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan een langdurig verhoogde triglyceridenspiegel op termijn leidt tot veranderingen in het brein en dan met name het genotscentrum. Net als bij drugsverslaafden.

Bron: CNRS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten