Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 januari 2014

Akkoord over vermindering zout, vet en calorieën

Door: Angela

Supermarktschappen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een akkoord met het bedrijfsleven getekend om de samenstelling van levensmiddelen te verbeteren. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat een gezonder productaanbod, waardoor de gezonde keuze naar verwachting gemakkelijker wordt. Naast de minister zetten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) een handtekening onder het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Voor een aantal categorieën zijn al afspraken gemaakt, zoals voor brood, groentenconserven, vleeswaren en kaas. Dit wordt stapsgewijs uitgebreid naar meer productgroepen, zoals koeken, soepen en sauzen. De concrete afspraken worden gepubliceerd op een website die binnenkort online gaat. Een onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, met onder meer voedingskundigen en levensmiddelentechnologen, toetst of de afspraken voldoende ambitieus zijn.

Wat zoutgehalte betreft, is het doel om uiterlijk in 2020 een maximaal gehalte van 6 gram per dag te bereiken in een voeding volgens de richtlijnen goede voeding. De Consumentenbond vindt dit ambitieus doel voor zoutreductie goed, maar mist concrete toezeggingen om dit te bereiken. De bond noemt het akkoord “gatenkaas”, omdat alles nog ingevuld moet worden in werkgroepen. Volgens de bond heeft vrijblijvende zelfregulering tot nu toe weinig tot niets opgeleverd en heeft wetgeving de voorkeur.

Bronnen: Ministerie van VWS en Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten