Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 november 2013

Hoger diabetesrisico Hindoes door minder bruin vet?

Door: Angela

Hoger diabetesrisico Hindoes door minder bruin vet?

Mensen van Hindoestaanse afkomst hebben minder van het gunstige bruine vetweefsel dan mensen van Europese origine. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in The Lancet Diabetes & Endocrinology. De verminderde aanwezigheid van bruin vet kan verklaren waarom mensen met een Hindoestaanse afkomst een sterk verhoogd risico hebben op overgewicht en diabetes type 2.
De onderzoekers bestudeerden 24 jonge, slanke mannen, van wie de helft van Hindoestaanse afkomst en de andere helft van Europese afkomst was. Deelnemers van Hindoestaanse afkomst bleken 34% minder bruin vetweefsel te bezitten dan deelnemers van Europese afkomst. Ook de ruststofwisseling was 32% lager. Er zijn aanwijzingen dat bruin vet tot 20% van de ruststofwisseling bepaalt. Door het extra energieverbruik beschermt bruin vet tegen obesitas. Bovendien neemt het weefsel triglyceriden op uit het bloed, om die vervolgens te verbranden. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten.
Waarom mensen van Hindoestaanse afkomst minder bruin vet hebben, is nog onbekend. Mogelijk heeft een verminderde hoeveelheid bruin vet  ooit overlevingsvoordeel geboden in Zuid-Azië, bijvoorbeeld doordat triglyceriden in het bloed bescherming kunnen bieden tegen bacteriële infecties. Dit voordeel kan bij de aanwezigheid van veel schadelijke bacteriën opgewogen hebben tegen de hogere sterfte aan hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten