Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 oktober 2013

3D-voedselprinter uitkomst voor patiënt met dysfagie

Door: Angela

Patiënt met dysfagie

Maaltijden die individueel zijn afgestemd op iedere patiënt met dysfagie met precies de juiste voedingswaarde en consistentie. Toekomstmuziek? Niet volgens dr.ir. Kjeld van Bommel van TNO. Hij werkt binnen het project “Performance” (Personalised Food for the Nutrition of Elderly Consumers) aan een 3D-voedselprinter. 3D printen is het laagsgewijs opbouwen van een object aan de hand van een computertekening. Deze techniek is al gemeengoed voor bijvoorbeeld het maken van sieraden en  gehoorapparaten. Ook in de voedingsindustrie zijn er al toepassingen. Van Bommel: ‘Veel mensen weten het niet, maar kant- en klare pannenkoeken worden tegenwoordig 3D geprint en ook de glazuur op roze koeken. Een 3D-printer voor chocolade is inmiddels commercieel verkrijgbaar.’ De 3D-voedselprinter van TNO kan straks gepersonaliseerde gemalen maaltijden printen op een bord en verpakken, waarna de maaltijden alleen nog hoeven te worden geregenereerd. Het aantal calorieën en de hoeveelheden macro- en microvoedingsstoffen van de maaltijd kan per patiënt worden ingesteld, net als de hardheid en de grootte. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om extra eiwit of vitamines toe te voegen aan een maaltijd, zonder dat de omvang van de maaltijd verandert. Begin 2015 zullen deze 3D-geprinte maaltijden worden uitgetest in 2 Duitse verpleeghuizen. Van Bommel verwacht dat de maaltijden eind 2017 commercieel verkrijgbaar zijn via maaltijdproducent Marfo, ook een partner binnen het project. Wil je meedenken over deze ontwikkeling of heb je ideeën? TNO wil graag weten waar instellingen behoefte aan hebben en heeft daarvoor een enquête beschikbaar op www.tno.nl/performance.

Bron: seminar “Toekomst dieetbegeleiding, over apps, quantified self en meer…”


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten