Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 juni 2013

Cariës neemt af bij jeugd

Door: Reina

Kind poetst tanden

Kinderen en jongeren hebben minder vaak gaatjes in hun gebit. Dit concludeert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in het Signalement Mondzorg 2013.

De CVZ vergeleek de cijfers van mondheelkundige zorg in 2005 en 2011. Bij 5-jarigen steeg het percentage dat nog nooit een gaatje heeft gehad van 44 naar 59%. Onder 17-jarigen steeg dat aantal van 29 naar 39%. Hoewel de trend positief is, benadrukt CVZ dat cariës nog steeds veel voorkomt onder de Nederlandse jeugd, variërend van 27% bij 11-jarigen tot 84% bij 23-jarigen. Verder heeft een vijfde tot een kwart van de jongeren te kampen met gebitsslijtage (glazuurverlies, tanderosie) Er zijn overigens grote verschillen te zien tussen kinderen met een hoge en een lage sociaaleconomische status. De verbeteringen zijn vooral te zien bij kinderen van hoogopgeleiden.

Intussen zijn de kosten voor mondheelkundige zorg met ruim een derde gestegen: van 231 naar 310 miljoen euro. Het is niet duidelijk of dit komt door een toename van de zorg, duurdere behandelingen of andere factoren.

Bron: CVZ


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten