Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 maart 2013

Helpt E-healthprogramma nierpatiënt bij zoutreductie?

Door: Angela

vrouw voegt zout toe bij het koken

Het lukt de meeste nierpatiënten niet om hun zoutinname naar een gezond, lager, niveau te brengen. Daarom zijn het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met de Nierpatiënten Vereniging Nederland, een project gestart waarin nierpatiënten worden ondersteund met een slim E-healthprogramma.

Patiënten worden geholpen om stapsgewijs hun voedingsgewoonten aan te passen. Ze formuleren persoonlijke doelen en krijgen rechtstreeks feedback en adviezen van een coach. Ondersteuning van de patiënt vindt plaats via het E-healthprogramma en groepsbijeenkomsten, maar ook via contacten met de zorgverleners. Door regelmatig de hoeveelheid zout in de urine te meten, weten de patiënten goed hoeveel zout ze gegeten hebben. Deze feedback motiveert patiënten om hun zoutinname te verminderen. 

Omdat bij nierpatiënten veel gezondheidswinst valt te behalen, zijn zij bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van dit programma. In de toekomst is het programma mogelijk ook voor andere patiëntgroepen bruikbaar, zoals mensen met hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook voor iedereen die bewust met voeding om wil gaan. Het project wordt gefinancierd door ZonMw en Nierstichting Nederland.

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten