Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 maart 2013

Wetenschappelijke discussie over verzadigd vet

Door: Angela

NAV logo

Hoe slecht is verzadigd vet? Deze vraag stond centraal tijdens het Voedingsforum, dat de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) op 14 maart in Utrecht organiseerde voor zo’n 60 voornamelijk voedingswetenschappers. Over het antwoord verschilde de mening van de sprekers, waarbij de argumenten menig toeschouwer de pet te boven gingen. Vooral prof.dr. Frits Muskiet, klinisch chemicus van Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft een uitgesproken mening: ‘De verzadigd vethypothese is failliet. Verzadigd vet en cholesterol hebben de schuld gekregen in plaats van onze slechte leefstijl, die zorgt voor een chronische lage graad ontsteking, met insulineresistentie en metabool syndroom tot gevolg. Verzadigd vet is geen vijand en linolzuur is geen vriend.’ Muskiet haalde als argument aan dat zuivel, goed voor ongeveer de helft van de verzadigd vet inname, de kans op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Volgens Muskiet tonen 3 grote meta-analyses aan dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Zijn ‘opponent’ was dr. Peter Zock, gepokt en gemazeld in het vetonderzoek en werkzaam bij Unilever (wat hij heel transparant in zijn presentatie meldde). Zock vindt het lastig om meta-analyses als beste bewijs te beschouwen, omdat die zo sterk zijn als de zwakste studie die erin is meegenomen. Zock: ‘Er is overtuigend bewijs dat het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Het vervangen van verzadigd vet door enkelvoudig onverzadigd vet is gunstig voor het cholesterolgehalte en waarschijnlijk ook voor het risico op hart- en vaatziekten, al is voor dat laatste geen direct bewijs. Het vervangen van verzadigd vet door koolhydraten, vooral die met een hoge glykemische index, is niet gunstig en mogelijk zelfs nadelig.’ Dr. Marianne Geleijnse, aftredend voorzitter van de NAV, zou graag een gerandomiseerde interventiestudie doen met harde eindpunten, zoals hart- en vaatziekten. Maar zo’n studie is niet meer mogelijk, omdat iedereen met een verhoogd cholesterolgehalte al statines krijgt. Een medisch ethische commissie zal nooit toestemming geven om daarmee te stoppen. Geleijnse: ‘Het is nu vechten tegen de bierkaai.’ Muskiet vulde aan: ‘Voeding legt het af tegen geneesmiddelen’.     


Angela Severs, , 19 maart 2013:
Op Foodlog is een interessante discussie hierover te lezen. Zie http://www.foodlog.nl/artikel/paleo-en-unilever-liggen-dichter-bij-elkaar-dan-je-denkt/

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten